The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Vandaag aan de beurt: het nieuwste kookboek ‘Goesting’ van Karolien ‘Karola’ Olaerts. Geen wonder dat Karolien haar nieuwste boek de veelbetekenende naam ‘Goesting’ gaf. We weten ondertussen dat ze van elke hap een feest weet te maken, met zorgvuldig uitgekozen texturen en smaken. Waarom verdient dit boek van deze gedreven ondernemer een plek in je keuken? Dat lees je hier.
1/ Recepten volgens de seizoen
“Iets was met elke keer weer goesting geeft in koken, creëren en eten, zijn de seizoenen”, verklapt Karolien van Karola’s Kitchen in de inleiding van haar nieuwste kookboek ‘Goesting’. Dat voel je in dit boek en proef je in haar gerechten. Net zoals in de vorige boeken, vind je ook hier een groente- en fruitkalender terug. Daarbovenop maakte Karolien voor jou een handig lijstje met geschikte recepten per seizoen. Heel handig als je, zoals ik, aangesloten bent bij een plukboerderij en niet elke week zelf kiest of je spinazie of rode kool mee naar huis neemt.
2/ Karoliens eetfilosofie
Of ze nu voor vijftien mensen kookt, of enkel en alleen voor zichzelf: elke maaltijd is even belangrijk. Geen wonder dat Karolien haar nieuwste boek de veelbetekenende naam ‘Goesting’ gaf. We weten ondertussen dat ze van elke hap een feest weet te maken, met zorgvuldig uitgekozen texturen en smaken. Bij het doorbladeren komen we maar liefst 65 nieuwe recepten tegen, telkens met groenten of fruit in de hoofdrol. En ja, met het water in onze mond…
Van kookwijsheden waar Karolien bij zweert tot bakwijsheden waar iedereen bij zou moeten zweren: ze staan er allemaal in.
3/ Tips & tricks
Net al in het haar vorige boek ’Kleur op tafel’ staan er ook hier enkele processen stap voor stap uitgelegd, inclusief foto’s! Zo leer je onder andere hoe je dadelkaramel maakt, muffinvormen bekleedt met bakpapier, zerowaste pesto maakt en in een handomdraai uitjes inlegt. Heerlijk om op die manier een beetje binnen te kijken in Karola’s Kitchen!
4/ Wijze woorden
Van kookwijsheden waar Karolien bij zweert tot bakwijsheden waar iedereen bij zou moeten zweren: ze staan er allemaal in. Karolien spijkert je kennis bij op vlak van groeten garen, maatlepeltjes gebruiken, restjes verwerken en veel meer. Een wijsheid die wij alvast gaan toepassen: gradueel zout toevoegen, in de verschillende bereidingsstappen. Ziezo, weer iets bijgeleerd.
5/ Sharing volgens de seizoenen
Ons favoriete hoofdstuk is, net als in het vorige boek, dat rond ’Sharing’. Al moeten de andere hoofdstukken – en dat van de snacks in het bijzonder – zeker niet onderdoen! Om je nog meer goesting te geven om (vaker) te koken en te eten volgens de seizoenen, staat ook dit hoofdstuk volledig in het teken van zomer, herfst, winter en lente. Wij weten al wat we gaan serveren tijdens het volgende feestje thuis.
Goesting in het nieuwe kookboek van Karola? Koop hier je exemplaar.
Beeld: Foodphoto Lisa Valcke