Hoe een dag als aspirant-wijnsommelier en ondernemer van een wijnmerk eruitziet? Valérie Bostoen-Bourdeau van Artor neemt je vandaag mee op pad en laat je zien wie of wat haar dag maakt. “Het duurde even voordat ik mezelf als wijnprofessional zag.”
6.45 uur
Terwijl mijn man Alain uit bed springt en onder de douche zingt, word ik stilaan wakker. Ik heb wat tijd nodig om op gang te komen. Iets na het vertrek van mijn man ontbijt ik in mijn eentje en geniet van de rust. Mijn man en ik zijn heel verschillend qua energie doorheen de dag. Hij is een ochtendmens, ik ben een avondmens. Wat we onder andere wél gemeenschappelijk hebben is onze liefde voor wijn. De droom om ooit een eigen wijngaard te hebben was er al lang. Dat we ons nu dagelijks mogen inzetten voor een eigen wijnmerk is daarom heel speciaal.
8.00 uur
Ik open mijn mailbox, beantwoord al enkele mailtjes en maak mijn planning voor de dag op. Vroeger had ik lange to-dolijstjes, vandaag werk ik met prioritaire taken. Elke dag schrijf ik drie taken neer die ik tegen het einde van de dag wil gedaan hebben. Mijn dag is goed geweest als ik erin slaag om de drie to do’s af te vinken.
9.00 uur
De wijngaard van ons wijnmerk Artor ligt in Hongarije. De keuze om een wijngaard te kopen in Italië, Frankrijk of Spanje lag op tafel. Toch beslisten Alain en ik om te kiezen voor Hongarije na een tip van onze managing partner Peter. Hongarije heeft een enorme wijngeschiedenis die voor veel Belgen nog nieuw is terwijl de druiven een zeer herkenbare smaak hebben. Daarom ben ik geregeld in Hongarije voor persoonlijk contact met onze wijnmaker István en de rest van het Hongaarse team. Die bezoeken zijn altijd zeer boeiend, het brengt me op veel ideeën. István managet onze wijngaard fulltime en werkt voornamelijk alleen. Ik merk dat het contact in real life ons beide goed doet. Lukt dat niet, dan praten we bij via een online meeting. Na zo’n meeting ga ik meestal op bezoek bij restaurants en handelaars om het verhaal van onze wijnen verder uit te bouwen. Vaak is er een fotoshoot bij een restaurant nog voor de eerste mise-en-place van startgaat. Andere keren praat ik bij met de sommelier over onze wijnen. Ik geniet enorm van zulke momenten.
12.00 uur
Na vier jaar thuiswerken weet ik hoe belangrijk sociale contacten voor mij zijn. Ik ben niet de persoon die acht uur aan een stuk alleen kan zitten. Balans is key. Daarom blijf ik graag na de shoot voor een korte lunch, met een vriendin, mijn zus of mama, of een klant. Onze wijnen passen perfect bij een lunch setting. Onze wijn bij de lunch is de ideale manier om werk en pleasure met elkaar te combineren.

“Wijn brengt mensen samen aan een mooi gedekte tafel. Die gezelligheid inspireert me enorm.”
– Valérie
14.30 uur
In de namiddag bezoek ik meestal wijnhandelaars. De vroege namiddag is een rustig moment en daarom ideaal om even bij te praten. Bij mij gaat een verkoopproces in verschillende stappen. Ik wil zeker zijn van een goede match. Connectie met onze leveranciers vind ik zeer belangrijk. Ik bezoek hun winkel, overloop hun assortiment en luister naar hun visie. Daarna volg ik meestal onze orders op. Alcohol verkopen is niet zo evident. Er zijn heel wat regels die je moet volgen. Daarom is de opvolging en administratie van onze leveringen een must. Verder contacteer ik recensenten en sommeliers zodat ze onze wijnen kunnen beoordelen. Hun erkenning helpt klanten om voor onze wijn te kiezen en is dus essentieel voor ons groeiende onderneming.
17.00 uur
Mijn dag sluit ik graag af met beweging. Sinds een paar jaar loop ik één keer per jaar een marathon. Tijdens het lopen voel ik me creatief. Op zulke momenten krijg ik veel ideeën voor onze socialemediakanalen, storytelling of andere promotionele activiteiten. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een capsulecollectie. Wijn brengt mensen samen aan een mooi gedekte tafel. Die gezelligheid inspireert me enorm. Ik voel dat we daar nog een extra toegevoegde waarde kunnen brengen met een linnen serviettencollectie. De krabbels die Alain tijdens zijn meetings maakt, vind ik zeer origineel en kunstzinnig. Zijn herkenbare tekeningen wil ik inzetten bij onze servietten, net zoals bij onze wijnetikketten. Het resultaat? Dat zal je in de loop van het jaar wel zien op onze sociale media. (lacht)

“Het is ongelofelijk wat je allemaal over druivensap kan vertellen. Over appelsiensap zijn er toch niet zoveel boeken, cursussen en podcasts.”
– Valérie
18.00 uur
Na wat beweging is het tijd om te eten. Hoewel ik het fijn vind om zelf achter de kookpotten te staan, reken ik vaak op extra hulp in huis. Of het nu voor je leven op of naast de werkvloer is: delegeren is een must.
19.00 uur
Na het avondeten doe ik mijn administratie, beantwoord ik mails of focus ik op persoonlijke zaken. Momenteel verbouwen we ons huis. Overdag heb ik niet altijd de tijd om die to do’s af te vinken.
21.00 uur
Momenteel volg ik een sommelieropleiding en studeer ik voor een examen in april. Mijn man Alain motiveert mij enorm. Hij haalt af en toe een fles naar boven voor een kleine test. De dag afsluiten met een glas wijn om bij te leren is dus een goed excuus. (lacht) Tot nu toe heb ik allesbehalve spijt van mijn studiekeuze. Ik merk dat ik de gesprekken met andere professionals zoals onze wijnmaker István beter kan volgen. Ik onthoud veel uit de lessen omdat ik er een echte passie voor heb. Dat die passie nu ook wordt gezien door anderen, vind ik fijn. Dit jaar ben ik bijvoorbeeld genomineerd als Wine Lady of the Year. De prijsuitreiking is volgende maand. Of ik nu win of niet, ik vind het al tof dat ik mijn naam tussen die andere ondernemers zie staan. Het duurde even voordat ik mezelf als wijnprofessional zag. Dat idee heeft toch wel wat voeten in de aarde gehad. Daarom geniet ik nog meer van deze mijlpaal.
Dit maakt mijn dag
Het is ongelofelijk wat je allemaal over druivensap kan vertellen. Over appelsiensap zijn er toch niet zoveel boeken, cursussen en podcasts. Over podcasts en boeken gesproken, laatst genoot ik enorm van het boek ‘De druif’ van sommelier Gianluca Di Taranto. In ‘De druif’ heeft Gianluca het over de geschiedenis van de verschillende druiven op een heel toegankelijke manier. Zo vertelt hij bijvoorbeeld waarom de merlot druif vroeger verguisd werd en nu weer helemaal opgehemeld wordt. Een andere wijntip is de podcast ‘Wijncast’ van radiomaker Dennis van den Buijs. Daar interviewt Dennis vanuit zijn persoonlijke interesse mensen uit de wijnsector. De afleveringen zijn zeer plezant om naar te luisteren, ook wanneer je helemaal geen technische kennis over wijn hebt. De liefde voor een goed glas wijn is meer dan voldoende. (lacht)
Volg Artor via Instagram.
Beeld: Wingman Agency