Weet jij wat de gelijkenissen en verschillen tussen een geboortepremie, startbedrag of kraamgeld zijn? Geen zorgen als je twijfelt, of het misschien helemaal niet weet. Emma van uitbetalingsactor Infino verduidelijkt deze termen en geeft nog enkele interessante tips voor aanstaande, ondernemende ouders.
Geboortepremie, kraamgeld, startbedrag… Er zijn verschillende termen om deze premies en uitkeringen te benoemen. Katrien, kan jij het verschil voor ons verduidelijken?
Graag! Dankzij de uitbetaler van je Groeipakket, krijg je bij de geboorte van je kindje een financieel duwtje in de rug. Er wordt een bepaalde som op je rekening gestort die jou en je kind vanaf dag één kan helpen om een plekje te vinden in de maatschappij. Deze drie termen betekenen hetzelfde: het bedrag dat je uitbetaald krijgt ten vroegste twee maanden voor de geboorte van je kindje. Het toeval wil dat onze drie gewesten een ander woord gebruiken. 

Spreken we in Vlaanderen over “geboortepremie”, “kraamgeld” of “startbedrag”? 

Nu wordt het iets ingewikkelder: in Vlaanderen spreken we over het startbedrag geboorte of startbedrag adoptie, dit wordt toegekend aan iedere baby die in Vlaanderen wordt geboren. In Brussel heet dat kraamgeld (allocation de naissance), in Wallonië is dit de geboortepremie (prime de naissance). Ondanks de verschillende benamingen komen de premies op hetzelfde neer.

Zijn de bedragen overal hetzelfde?

Elke regio hanteert een eigen systeem en bedrag, ook voor het Groeipakket, dat in Wallonië en Brussel dan weer “kinderbijslag (allocations familiales)” heet. (lacht) In Vlaanderen bedraagt het startbedrag (bij geboorte of adoptie) € 1.167,33. Het maakt niet uit of het om een eerste kindje of een volgende gaat. Ook in Wallonië is de geboortepremie een vast bedrag van € 1.144,44. In Brussel bedraagt het kraamgeld voor een eerste kindje eveneens € 1.144,44. Voor elk volgende kind ontvang je in Brussel € 520,20. Ingewikkeld, hé? We zetten de verschillen op een rijtje in onze blog, lees het zeker rustig na. 

Ontvang je dit bedrag in alle regio’s op hetzelfde moment?

Ja. Dit bedrag wordt uitbetaald vanaf twee maanden voor de uitgerekende geboortedatum. De uitbetaler van je startbedrag is meteen ook de uitbetaler van het Groeipakket, daar hoef je niets extra voor te doen. Je kiest je uitbetaler zelf en kunt – als een andere uitbetaler je meer aanspreekt – overstappen na één jaar.

Waarom is er een onderscheid tussen de verschillende termen en regio’s?
Dat heeft allemaal te maken met de regionalisering van de Belgische kinderbijslag sinds 1 januari 2019. Zo’n beslissing heeft impact op elke regio. Sinds die dag betaalt elk gewest het Groeipakket of de kinderbijslag uit aan de personen die in het betreffende gewest wonen. De regelingen en bedragen zijn verschillend afhankelijk of je in Vlaanderen, Wallonië of Brussel leeft. Sommige ouders hebben bovenop het basisbedrag eveneens recht op een aanvullende premie van een andere organisatie. Daarvoor gaan ze best persoonlijk advies vragen bij hun gemeentebestuur, ziekenfonds of werkgever. 
Zijn er extra voordelen voor zelfstandigen?
Ja! Na de bevalling krijg je als zelfstandige een vrijstelling van sociale bijdragen voor het voorbije kwartaal. Daarnaast ontvang je maar liefst 105 dienstencheques, iets wat een werknemer niet krijgt. Infino is trouwens ontstaan uit een samenwerking tussen Securex en Acerta, die zelfstandigen al heel lang begeleiden. We hebben dus wat ervaring in het begeleiden van zelfstandige ouders. Dankzij onze moederbedrijven zijn we meteen op de hoogte van eventuele wijzigingen in de wetgeving rond zelfstandigen. We hebben voor deze doelgroep alle informatie gebundeld op deze pagina.

Infino helpt je graag!

Heb je vragen nu je ondernemende ouder bent of wil je weten op wat je recht hebt? Het team van Infino ondersteunt je met plezier waar nodig. Bij Infino ben je welkom, of je nu in Vlaanderen, Wallonië of Brussel woont.

Infino is één van de vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Elk kind heeft recht op een Groeipakket. Je kiest zelf je uitbetaler. Veranderen kan na 1 jaar. Maak de duurzame stap op Infino.be.

Beeld: Mathilde Langevin via Unsplash