Wist je dat we tegenwoordig niet meer spreken over kinderbijslag? Sinds 2019 kreeg het financiële steuntje voor ouders een nieuwe naam: het Groeipakket. Wat is het Groeipakket? En wat zijn de verschillen met vroeger? Je ontdekt het hier. 

Alle hulp is welkom

Hulp van anderen is (enorm!) welkom wanneer je een kind opvoedt. Geen verrassing dat de slogan van uitbetalingsactor Infino ‘samen groeien’ is. “Want dat is waar het bij ons om draait. En dat doen we door te zorgen voor een vlotte en stipte uitbetaling van alles wat het Groeipakket te bieden heeft,” klinkt het bij Infino. 

Wat bijzonder is aan het Groeipakket is dat het veel meer inhoudt dan enkel en alleen kinderbijslag.

Wat houdt het Groeipakket in? 

Het Groeipakket bestaat uit heel wat toeslagen en premies die er zijn om je leven als (aanstaande) ouder wat makkelijker te maken. Allereerst bestaat het Groeipakket sinds 1 januari 2019 uit het startbedrag van 1.169,79 euro. Dit bedrag ontvang je één keer per geboorte en ten vroegste twee maanden voor de uitgerekende geboortedatum van je baby. Het startbedrag blijft bovendien altijd hetzelfde, het maakt niet of je nu twee, drie of tien kinderen krijgt. Daarnaast heeft elk kind recht op het basisbedrag (169,79 euro per kind). Dit bedrag krijg je elke maand opnieuw.  Goed om te weten: als je kind vóór 1 januari 2019 is geboren, krijg je hetzelfde bedrag van het Groeipakket als vroeger. Ben je pas zwanger? Ontdek hier hoe je Groeipakket aanvraagt en wat je als aanstaande ondernemende ouder mag verwachten. 

Veel meer dan alleen kinderbijslag

Wat bijzonder is aan het Groeipakket is dat het veel meer inhoudt dan enkel en alleen kinderbijslag. Zo kunnen aan het basisbedrag eventueel enkele toeslagen worden toegevoegd. Een aantal bijkomende bedragen krijg je automatisch als je ingeschreven bent bij een kinderbijslagfonds. Denk maar aan de schoolbonus en schooltoeslag. Andere toeslagen zijn afhankelijk van onder andere de gezinssituatie en het gezinsinkomen. Iedere situatie is anders, vraag daarom best advies bij je uitbetalingsactor voor meer informatie over de toeslagen

Van luiers tot wereldreis

Een uitbetalingsactor zoals Infino doet zoveel meer dan enkel kinderbijslag uitbetalen. De ene keer zijn je kinderen net uit de luiers, het andere moment zijn ze klaar met studeren en gaan ze op wereldreis. Of misschien verhuizen jullie met het gezin en gaat je partner op loonbaanonderbreking? Het zijn voorbeelden van specifieke situaties die administratieve veranderingen met zich meebrengen. Ook hiervoor kan je de hulp inroepen van je uitbetalingsactor. Zoals altijd staat Infino voor je klaar om je te helpen ‘groeien’ in élke fase van je leven.

Wil jij weten waar je recht hebt? Het team van Infino ondersteunt je met plezier waar nodig. Infino is één van de vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Elk kind heeft recht op een Groeipakket. Je kiest zelf je uitbetaler. Veranderen kan na één jaar.

Beeld: Joshua Reddekopp via Unsplash