Ouder én ondernemer zijn: het is een pittige combinatie. De lijst met vragen over hoe de twee combineert is even lang als je to-dolijst. Gelukkig is Infino, uitbetaler van onder andere het Groeipakket, er om je te begeleiden wanneer je als ondernemer ouder wordt. Wat je precies mag verwachten tijdens die nieuwe fase in je leven, ontdek je hier. 

Ik ben zwanger, wat nu? 

Als aanstaande ouder heb je recht op een eenmalig startbedrag van 1.167,33 euro. Met dit geld kan je de kinderkamer afwerken, de pamperrekening aanvullen of bijvoorbeeld kinderkledij kopen. Jij kiest wat je met het geld doet. Voor je het startbedrag aanvraagt, heb je een attest van je gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw nodig. Het officiële attest vermeldt je vermoedelijke bevallingsdatum en krijg je pas door je arts of vroedvrouw als je minstens vijf volledige maanden zwanger bent. Ben je in je zesde maand zwangerschap, maar heb je nog geen attest? Geen paniek! Stuur een berichtje naar je gynaecoloog of uitbetalingsactor, zij begeleiden je verder.

Eens je het attest in je handen hebt, kan je het startbedrag online aanvragen. Dit kan op de website van Infino of op die van hun collega’s. Zo sluit je je meteen gratis aan bij een uitbetaler en worden andere toeslagen zoals het Groeipakket waar je recht op hebt automatisch voor jou geregeld. Goed om te weten: het startbedrag wordt twee maanden voor de komst van je baby uitbetaald.

infino x bossy

Je kan maar de beste versie van jezelf zijn wanneer je de tijd en ruimte krijgt om jezelf te ontplooien, niet? Dat voelt Infino ook aan.

Wanneer en hoe: moederschapsrust

Officiële attest en startbedrag aangevraagd: check. Volgende stap? Je moederschapsrust inplannen. Een belangrijke voorwaarde om als zelfstandige te genieten van moederschapsrust is dat je je sociale rechten moet opbouwen. Voor meer concrete informatie over die voorwaarden en om je moederschapsrust aan te vragen, ga je best even langs bij je mutualiteit. Een moederschaprust duurt ongeveer twaalf weken, waarvan drie weken verplicht op te nemen zijn. In die verplichte periode mag je dus niet werken (moeilijk, dat weten we!). Je hebt als zelfstandige wel de mogelijkheid om tijdens de overige negen weken halftijds te werken per periode van zeven kalenderdagen. In zo’n situatie wordt het forfaitaire bedrag van je wekelijkse moederschapsuitkering gehalveerd.

Samen groeien 

Je kan maar de beste versie van jezelf zijn wanneer je de tijd en ruimte krijgt om jezelf te ontplooien, niet? Dat voelt Infino ook aan. Net daarom nemen ze het administratieve takenpakket van je over, zorgen ze voor een correcte uitbetaling van het Groeipakket (vroeger bekend als kinderbijslag) en andere toeslagen waar je recht op hebt. Wat extra bijzonder is aan Infino? Het enthousiaste team helpt je met persoonlijk advies én heeft veel aandacht voor de planeet en de kwetsbaren in de maatschappij. Daar lees je trouwens meer over in Bossy’s Let it go Issue. Zo krijgt elke situatie de hulp en het respect die ze verdient. 

Heb je meer vragen nu je als ondernemer ouder wordt of ben je benieuwd op wat je nog recht hebt? Het team van Infino ondersteunt je met plezier waar nodig. Infino is één van de vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Elk kind heeft recht op een Groeipakket. Je kiest zelf je uitbetaler. Veranderen kan na 1 jaar. www.groeipakket.be

Beeld: Ergonofis via Unsplash