Wat denk je wanneer je ‘hoorapparaat’ hoort? Denk je aan een ouderwets, fluitend apparaatof naar een innovatief hulpmiddel dat verwachtingen overtreft? Na een gesprek met ondernemer en audiologe Margot Coppin van Audiologe.be is de kans groot dat je voor het laatste kiest. Benieuwd wat je anno 2025 van een hoorapparaat mag verwachten? Margot deelt de nieuwste ontwikkelingen.

“Veel mensen associëren een hoorapparaat met een ouderwets en fluitend toestel. Tegenwoordig heeft de technologie enorme sprongen gemaakt. Moderne hoorapparaten bevatten geavanceerde functies zoals artificiële intelligentie die ervoor zorgen dat luisteren makkelijker én aangenamer wordt”, deelt Margot aan het begin van ons gesprek. Toch merkt ze dat het stoffige imago van hoorapparaten nog vaak een hindernis is om ze uit te proberen. “Ik merk dat het woord hoorapparaat vaak heel beladen binnenkomt bij een gesprek. Onterecht, want tegenwoordig zijn hoorapparaten zeer klein, licht en modern. Mensen weten alleen nog niet wat er allemaal mogelijk is. Daar wil ik verandering in brengen.” Wie weet maken deze nieuwe ontwikkelingen het verschil voor jou?

1/ Meer slimme features, minder luisterinspanning

Stel: je bent op een druk netwerkevent met een groep andere ondernemende vrouwen. Het kost je veel moeite om de gesprekken te volgen omdat je de andere vrouwen niet goed hoort. Een van de grootste klachten is dat ik regelmatig krijg van slechthorenden is dat ze in een drukke omgeving moeilijk gesprekken kunnen volgen. Vroeger was het moeilijk om spraak te onderscheiden van omgevingsgeluid, maar moderne hoorapparaten herkennen spraak uit ruis Ruis of ander achtergrondlawaai wordt automatisch gefilterd, waardoor spraak veel duidelijker naar voren komt en luisteren veel minder inspanning vraagt. Zelf testte ik de laatste hoorapparatenin een druk restaurant en was ik verrast hoe aangenaam en rustig de omgeving werd. Een automatisch programma stemt het toestel af op je omgeving, zodat jij je nergens zorgen over hoeft te maken. Wil je toch een programma op maat? Dat kan ook. Zo had ik onlangs nog een keramiste die in een ruimte werkt met een slechte akoestiek. Met een gepersonaliseerde programma in haar oren kan ze nu nog geconcentreerder werken en heeft ze geen last meer van de galm in de ruimte.

2/ Fluiten is verleden tijd

Ooit een piepgeluid gehoord bij het instellen van een microfoon of wanneer iemand anders een hoorapparaat gebruikt? Dat is feedback of fluiten. Oudere toestellen fluiten omdat je bijvoorbeeld met je hand in de buurt van het aparaat kwam. Nieuwe modellen onderdrukken dit geluid waardoor feedback verleden tijd is en de luisterervaring voor iedereen aangenamer wordt. Alleen een verkeerd afgesteld of verouderd toestel kan nog feedback geven. Net daarom vind ik onze feedbacktest bij hoorapparaten een must. Fluit jouw hoorapparaat? Ga dan zeker langs bij de audiologe.

Audiologe.be / Margot
© KAREN NACHTERGAELE

“Dankzij AI zal een hoorapparaat steeds minder een hulpmiddel zijn en meer als een natuurlijk gehoor.”

– Margot

3/ Handige features voor iedereen

“Gebruik de bijhorende app van je apparaat als een extra, niet als noodzakelijk” is één van de tips die ik mijn klanten geef. Tegenwoordig zijn er zoveel features bij een app. Zo is er de optie om omgevingsgeluiden te finetunen. Denk maar aan meer of minder echo of galm. Of misschien wil je net meer bass horen tijdens een concert? Er is veel mogelijk. Verder pas je met de app ook het volume aan, bel je of stream je een serie via Bluetooth. Eén van mijn favoriete features is de locatiebepaling. Verlies je jouw hoorapparaat? Dan kan je net zoals je smartphone je hoorapparaat snel vinden.

4/ Hulp van Siri en tap control

Verder zijn de meeste nieuwe hoorapparaten uitgerust met tap control. Met een tik op je hoorapparaat pauzeer je muziek of bel je met een klant. Dat is heel handig wanneer je jouw handen niet vrij hebt. Een andere leuke extra is de integratie met Siri. Door een tikje activeer je Siri om bijvoorbeeld je alarm voor een belangrijke meeting te installeren.

5/ Toekomstmuziek: Auracast™

De technologie blijft zich ontwikkelen. Articifiële intelligentie zal ervoor zorgen dat spraak nog helderder en natuurlijker klinkt, waardoor het hoorapparaat steeds minder een hulpmiddel zal zijn en meer als een natuurlijk gehoor. Zo is Auracast™ the next big thing in de VS en onze buurlanden, en hopelijk hoeven wij niet lang meer te wachten. Via Auracast™ is er een draadloze audio-overdracht via Bluetooth wat ideaal is voor openbare ruimtes zoals theaters, stations of vliegtuigen. Hierdoor kan je een spreker meteen in je hoorapparaat horen, waar je ook bent. Stel dat je naar een show van Kamal Kharmach ****wil dan zal je als slechthorende sneller kiezen om vooraan te zitten. Dankzij Auracast™ hoor je zijn grappen meteen in je hoorapparaat waar je ook zit. Ik verwacht nog veel innovaties in onze sector. Hoorapparaten zullen nog moderner, slimmer, lichter en discreter worden. De tijd dat een hoorapparaat niet hip was, is écht voorbij.

Wil jij van je laten horen? Neem dan contact op met Margot voor een afspraak.

Beeld: Karen Nachtergaele