Herken je het gevoel om constant meer te willen? Het lijkt alsof we die drang naar voldoening maar niet kunnen vervullen. Denk maar aan hoe je snel even LinkedIn opent en ziet hoe een andere ondernemer een nieuw product lanceert, of hoe haar omzetdoel alweer is gegroeid. We weten allemaal dat we onszelf niet moeten vergelijken met anderen, maar toch doen we het vaak ook onbewust. Waarom zijn we zo gefocust op succes?
We willen allemaal een sticker
Als we eerlijk zijn, is het verlangen naar succes niet zo vreemd. Het geeft voldoening om te groeien, impact te maken, the extra mile te gaan of een passie na te jagen. Het wordt nog leuker wanneer onze output wordt opgemerkt. Evolutionair gezien is waardering een basisbehoefte. Maar is die drang nog steeds relevant in onze huidige maatschappij? Van jongs af aan leren we dat goed presteren iets oplevert: eens grabbelen in de speelgoedzak of een stempel op ons blad. Later wordt dat een promotie na jaren inzet, of likes en reacties op een post. Allemaal beloningen die meetbaar zijn – en dus ook vergelijkbaar.
Wat werkt voor het algoritme, is niet per se wat werkt voor jou.
De meetmaatschappij
Sociale media vergroten onze drang naar succes. Alles is meetbaar, vergelijkbaar en deelbaar. Wat veel aandacht krijgt, lijkt automatisch belangrijk. Een extra lead? Dat willen we allemaal. Maar wat werkt voor het algoritme, is niet per se wat werkt voor jou. Soms voelt een dag offline veel beter dan een extra like of share. Doorheen de jaren zijn we waardering gaan verwarren met onze eigen waarden. En voor we het goed en wel beseffen, is succes een competitie geworden. Iets niet tonen of niet kunnen afvinken, lijkt soms gelijk aan stilstaan. Maar wat als onze definitie van succes gewoon anders mag zijn?
Presteren in balans
Het is mooi om een passie te hebben en de lat hoog te leggen. Maar stilstaan is ook vooruitgang – en dat betekent niet dat je tekortschiet. Meer dan ooit zoeken we naar balans: tussen inspanning en ontspanning, tussen presteren en pauzeren, tussen zichtbaar zijn en gewoon zijn. Die verschuiving toont aan dat succes niet alleen te meten is in cijfers, maar ook te vinden is in rust, verbinding en zingeving.
Ervaar jij ook de honger naar succes? Vraag je dan niet enkel af hoeveel je kan bereiken, maar ook waarom je het wil bereiken – en vooral: wat het je écht oplevert. Laat het me weten via hello@wearebossy.be
Beeld: Cottonbro Studio via Pexels