Het einde van het jaar is een mooi moment om als ondernemer te reflecteren en vooruit te kijken. Welke zaken neem je mee naar het nieuwe jaar en wat laat je het liefst achter je? Door hierbij stil te staan, maak je bewuste keuzes over hoe je wil dat 2022 er voor jou en je bedrijf uit gaat zien. Structuurcoach Shelley neemt je mee in de drie belangrijkste keuzes die je helpen om in 2022 meer uit je bedrijf te halen.

Keuze #1: Wat wil je bereiken?

Waar wil je naartoe werken in het nieuwe jaar? Welke dromen heb je om je business naar het volgende niveau te tillen in 2022? Zelf hou ik enorm van doelen stellen. Het is heerlijk om te fantaseren over wat je allemaal zou bereiken in een volgend jaar! Ik ben helemaal team dream big. Wees realistisch en niet bang om grote doelen voor jezelf en je business op te stellen, zelfs als ze nog ver weg lijken. 

Zorg wel dat je niet stopt bij alleen het opschrijven van je doelen. Hoe ga je ervoor zorgen dat je full speed achter die doelen aangaat? Pak meteen even een extra pagina in je notitieboek en begin met het maken van een plan van aanpak. Een goede planning is key: voor je dagelijkse to do’s en voor je langetermijnvisie. Het is namelijk gemakkelijk om verdwaald te raken in de waan van de dag. Voor je het weet is de helft van het jaar voorbij en ben je niet bepaald halverwege je doelen. Als enorme planfreak ben ik niet vies van een beetje plannen: ik stel mijn jaardoelen op, maak een passend jaarplan en zorg vervolgens dat elke maand, week en dag mijn doelen en planning daarop aansluiten. Zo werk ik in kleine maar belangrijke stappen naar mijn grotere doelen toe. Probeer het eens uit in 2022, ik garandeer je dat je veel sneller je doelen behaalt!

 

Keuze #2: Waarin ga je je uren investeren?

Een goede tijdsverdeling is een cruciale factor in het behalen van je doelen, maar ook iets wat de meeste ondernemers lastig vinden. Vaak hebben we het gevoel dat we non-stop aan het werk zijn en 24/7 ‘aan’ moeten staan om het maximale uit onze businesses te halen. Niets is minder waar: net door slimmer te werken aan de zaken die de meeste impact maken in je bedrijf, explodeert je groei en omzet. 

Daarnaast is druk zijn absoluut geen synoniem voor succes hebben. Brengen je acties je echt dichter bij je doelen of maak je jezelf vooral heel druk? Laatst deelde ik een simpele en effectieve oefening die je helpt om kritisch naar je tijdsbesteding te kijken. Daarmee krijg je snel inzicht in waar je minder tijd in moet stoppen (bijvoorbeeld omdat het minder oplevert dan je had verwacht of omdat je het eveneens kan uitbesteden) en waar je best wel wat meer uren aan mag besteden, omdat het je nog veel meer op zal leveren. 

 

Keuze #3: Wat wil je veranderen in je bedrijf?

Naast de impact die je met je bedrijf wil maken, is het belangrijk om stil te staan bij de manier waarop jij je business het liefst wil runnen. Hoe zou je meer genieten van de vrijheid die het ondernemen te bieden heeft en welke obstakels staan op dit moment in de weg? Kies in 2022 heel bewust kiezen om de juiste veranderingen aan te brengen, zodat jij optimaal gelukkig bent in je bedrijf. 

Wil je bijvoorbeeld elke ochtend rustig opstarten met een kop koffie en een interessant boek, maar wordt je aandacht altijd gevraagd door een rinkelende telefoon en binnenkomende mails? Blok dan tussen 9.00 en 10.00 tijd in je agenda voor je nieuwe ochtendritueel en zorg ervoor dat je klanten weten dat je voor die tijd niet bereikbaar bent. Hoe je dat doet? Door het bijvoorbeeld het in je e-mailhandtekening te communiceren. Wil je graag af en toe spontaan een middag vrij nemen om qualitytime met je gezin door te brengen, maar heb je altijd wel een afspraak staan? Probeer dan eens uit om alleen nog maar meetings in de ochtend te plannen. Het is belangrijk om consistent te zijn, maar veranderingen hoeven echt niet onmiddellijk groot te zijn. Begin met een kleine stap richting je gewenste doel, kijk wat wel en niet werkt en pas het aan waar nodig. Zo zal je zien dat je in no-time steeds een stukje dichter bij je ideale business komt. Ik ben heel benieuwd welke resultaten jij behaalt door bewust deze keuzes te maken!

 

Wil je in 2022 structureel meer tijd overhouden in je business om full focus aan de slag te gaan met je nieuwe keuzes en doelen? Download dan mijn gratis e-book, ‘5 Work hacks om meer tijd over te houden in je business’. Daarin vind je onder meer de tijdsverdelingoefening waarover ik schreef en mijn beste tips om een goede planning te maken.