Ondernemen doe je nooit alleen, ook al lijkt dat soms zo. Er is altijd wel een accountability partner, collega of cheerleader die je motivatie een boost geeft. Wil je jouw community uitbreiden? Dan zijn deze tips van Team Bossy het proberen waard! 

Podcasttip van content coördinator Jennifer 

‘Brand Babes’ – Jessica De Block

Ik heb geen ambities om een legendarische brand op te bouwen, maar toch vind ik de podcast ‘Brand Babes’ van Jessica De Block een must-listen. Als er iemand is die weet hoe je een community kan opbouwen, dan is het Jessica wel. Ze heeft dat meermaals bewezen met Alfavrouwen en haar eigen merk Antwerp Avenue. De meeste tips haal ik uit haar soloafleveringen, maar ook de verhalen van Uwe Porters, ‘Ik wil naar huis’ Karen François en Lisa Wynen van Bakkerij Funk en Have a Roll blijven hangen. Ik ben benieuwd naar meer. Zo staan de afleveringen van Julie van Think Tomato en Ellen van LN Knits al in de wachtrij. 

Podcast- en doetip van content creator Shelley

‘Female Leaders Club’ – Maartje Blijleven

Wil je je omringen met en leren van een community van krachtige vrouwelijke leiders? Dan is de podcast Female Leaders een aanrader. Ik heb mij sinds een jaar aangesloten bij de Female Leaders Club, en kan uit persoonlijke ervaring zeggen dat deze vrouwen veel waarde te delen hebben. De podcast wordt gehost door Maartje Blijleven, dé community queen van Nederland. Ook in de podcast staat het communitygevoel centraal: kennis en lessen met elkaar delen zodat je de ander helpt groeien. Als je zin hebt in een flinke dosis groei en motivatie, dan is dit zeker een goede tip!

Boekentip van founder Dorien

‘Ik kan niet netwerken, maar ik wil het wel’ – Yamina Krossa en Liesbeth Haesevoets

Een tijdje geleden viel hier ‘Ik kan niet netwerken, maar ik wil het wel’ in de bus. Het is het nieuwste boek van Yamina Krossa, Liesbeth Haesevoets en Liesbeth Talboom. Die eerste kan je nog kennen uit Bossy’s Planning Issue. Ik had de eer om Yamina in 2019 te mogen ontmoeten en interviewen over hoe borstkanker haar leven veranderde, en vervolgens dat van vele vrouwen. Yamina is sociaal ondernemer, spreker, auteur, oprichter het burgerinitatief vzw Benetiet en medeoprichter van het VUB-Yamina Krossa Fonds. Dit voorjaar kwam haar tweede boek uit, gefocust op netwerken, je community opbouwen en uitbreiden. Als netwerker pur sang haalt Yamina er oprecht plezier uit om mensen en projecten te connecteren. Zij die haar kennen, hebben dat vast al mogen ondervinden. Met interessante, concrete tips, persoonlijke ervaringen en anekdotes bewijzen ze dat netwerken niet vermoeiend of stresserend hoeft te zijn. 

En over persoonlijke ervaringen gesproken: na het interview hebben Yamina en ik altijd contact gehouden. Vier jaar na die ontmoeting was ze een van de eersten die me belde toen ik deelde dat ik borstkanker had. Haar woorden zinderen maanden later nog na, en haar sporadische berichtjes doen telkens weer deugd. Voor mij het levende bewijs dat een “professioneel netwerk” veel meer is dan het op het eerste zicht misschien lijkt. Een community opbouwen van goud waard is. 

Boekentip van online Business Manager Annelies

‘We Love Communities’ – Maartje Blijleven

Maartje Blijlevens boek We Love Communities is ideaal voor wie geïnteresseerd is in het bouwen van sterke gemeenschappen. In dit boek deelt Blijleven haar diepgaande kennis en ervaring over het creëren en laten groeien van communities, zowel online als offline. Ze behandelt onderwerpen zoals communitymanagement, betrokkenheid van leden en het oplossen van uitdagingen die ontstaan bij een community. Net zoals Shelley ben ik fan van haar podcast Female Leaders. In deze podcast interviewt ze inspirerende vrouwelijke leiders en ondernemers over hun ervaringen, inzichten en advies over verschillende onderwerpen zoals communities opbouwen en beheren.

Heb jij een leuke communitytip die je met ons wil delen? Laat het ons weten via Instagram

Beeld: Keira Burton via Pexels