Als ondernemer kom je regelmatig tijd tekort. Er komen continue nieuwe ideeën in je op die je bedrijf naar het volgende niveau zouden brengen, maar daarnaast heb je ook een waslijst aan alledaagse taken om alles draaiende te houden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je privé leven en wat daar allemaal bij komt kijken. Omdat je nu eenmaal (helaas) geen extra uren bij kan kopen in een dag, is het van essentieel belang om duurzaam om te gaan met je tijd. Structuurcoach Shelley geeft je een aantal handvaten om dat te doen.

1. Hergebruik je content op verschillende kanalen

Heb je een killer blogpost geschreven of deed je laatste Instagram post het ontzettend goed? Dan is het zonde als je dit maar op één kanaal gebruikt! Er zijn tegenwoordig zo veel sociale media waar je als je bedrijf op aanwezig ‘moet’ zijn, dat we veel tijd kwijt zijn aan het bijhouden van al die kanalen.

Gebruik in plaats daarvan je content duurzaam en plaats deze op verschillende kanalen. Zelf vind ik het belangrijk dat er altijd wat tijd tussen zit wanneer ik content opnieuw gebruik, zodat niemand het op dezelfde dag overal tegenkomt (dat is ook weer niet de bedoeling). Een goede Instagram post gaat bijvoorbeeld twee maanden later – met wat kleine aanpassingen – op LinkedIn. Of een mailing waar ik veel goede respons op kreeg, wordt drie maanden later een blog. Je hoeft echt niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden!

Vergeet niet om je teksten wel nog even aan te passen op het kanaal waar je het plaatst. Zo is LinkedIn bijvoorbeeld iets zakelijker dan Instagram!

2. Bundel taken en bespaar opstarttijd

Elke keer dat je aan een nieuwe taak op je lijstje begint, kost het je opstarttijd. Je moet de juiste documenten erbij zoeken, even de mails teruglezen wat er ook alweer was besproken, of in de juiste focus en mindset ervoor komen. Wanneer je bijvoorbeeld gedurende de hele week vier keer een losse Instagram post plaatst, ben je per keer makkelijk minstens een kwartier opstarttijd kwijt. Dat is al een uur dat je weggooit per week en dan heb ik de opstarttijd zelfs nog laag ingerekend.

Het werkt veel efficiënter om losse taken te bundelen, ofwel te batchen. Door te batchwerken, bespaar je opstarttijd en kan je veel meer doen in minder tijd. Toen ik mijn Instagram posts nog los van elkaar schreef op verschillende momenten, kostte het me per week wel negen uur (gênant gewoon). Nu ik ze bundel en allemaal op één moment schrijf, kost het me nog maar één uur per week. Dat is een tijdwinst van acht uur!

Wist je dat veel switchen tussen verschillende taken je wel 8% concentratievermogen per keer kost? Het kan daarnaast drie kwartier duren voordat je terug bent op je oude concentratieniveau. Batchwerken voorkomt dit!

3. Investeer je tijd in langetermijnopbrengst

Deze tip lijkt misschien een open deur, maar ik zie nog te veel ondernemers hun tijd stoppen in iets wat alleen NU iets oplevert. Wil je je omzet verhogen? Dan bedenk je gauw een nieuwe dienst of product en stop je al je tijd in het opzetten en lanceren ervan. Ik snap het, want we willen het liefst nu resultaat en daar niet al te lang op wachten, maar het zorgt er wel voor dat je elke maand heel veel tijd nodig hebt voor al die korte termijn opbrengsten.

In plaats daarvan heb je er veel meer aan om – als we even bij hetzelfde voorbeeld blijven – je huidige aanbod nog kwalitatiever te maken en deze te blijven promoten. Deze heeft namelijk al een mate van bekendheid opgebouwd en er zijn een hoop mensen die alleen nog dat laatste zetje nodig hebben, zonder dat jij daarvan weet. Blijf consistent in wat je doet en laat zien, daar heb je op de lange termijn véél meer resultaat van.

Zou jij nog meer tips willen hoe je duurzaam met je tijd om kan gaan? Ik geef op 14 april om 9:00 een gratis online masterclass waarin ik mijn acht bewezen stappen met je deel hoe je het maximale resultaat uit je uren haalt. Schrijf je hier in.

Vraag jezelf bij elke nieuwe actie af of dit ook iets oplevert op de lange termijn. Zo niet, dan is het slimmer om je tijd te investeren in wat je al hebt en daar meer uit te halen.