Wist je dat je als ondernemende moeder of vader mag rekenen op een aantal interessante voordelen? Om alles netjes voor je op te lijsten vragen we tips aan Emma van uitbetalingsactor Infino. Dankzij haar zie je opnieuw de bomen door het bos. Beloofd! 

Een zorgeloze zwangerschap

“Ik kan me voorstellen dat heel wat ouders zich afvragen wat er hen te wachten staat. Ouder worden is één van de mooiste dingen wat er is, maar de komst van een kind brengt ook wat administratie met zich mee. Gelukkig hoef je dat extra papierwerk niet alleen onder handen te nemen, want er is hulp bijvoorbeeld van je uitbetaler van het Groeipakket” Met deze woorden stelt Emma ons alvast gerust. Het belangrijkste is dat je elk financieel voordeel op tijd aanvraagt. Zo geniet van je een zorgeloze zwangerschap. “Voor je uitbetaler hoef je maar één ding te doen en dat is je startbedrag aanvragen. De uitbetaler van het Groeipakket brengt dan alles in orde om je startbedrag en het daaropvolgende maandelijkse Groeipakket uit te betalen.” Goed om te weten: in Vlaanderen ontvang je een startbedrag van € 1167,33. Dat kun je ten vroegste ontvangen twee maanden voor de geboorte. Vanaf de geboorte loopt het maandelijkse Groeipakket, de vroegere kinderbijslag.

“Ook als zelfstandige heb je recht op professionele hulp.”

– Emma

Zelfstandig en zwanger zijn: de voordelen

Moet je om financiële redenen opnieuw aan de slag na je bevalling? “Dat is geen reden tot paniek”, volgens Emma. “Je zorgverzekering dekt je zwangerschapsverlof gedurende twaalf tot vijftien weken. Daarnaast geniet je als zelfstandige nog van een aantal extra voordelen. Na je bevalling krijg je een vrijstelling van sociale bijdragen voor het voorbije kwartaal. Die vrijstelling wordt automatisch toegekend door je socialeverzekeringsfonds. Bovendien ontvang je zo’n 105 (!) dienstencheques. Een voordeel dat werknemers niet krijgen.”

Teamwork makes the dream work 

“Ik hoor soms dat zelfstandigen twijfelen of ze beter niet opnieuw aan de slag gaan bij een werkgever. Volgens hen is het dé mogelijke oplossing voor een betere work-lifebalance. Zonde, want ook als zelfstandige heb je recht op professionele hulp. Op die manier moet je de keuze tussen werk of privé niet maken”, aldus Emma. Kraamhulp is daar een voorbeeld van. Als zelfstandige heb je dankzij de 105 dienstcheques eveneens recht op 105 uur thuishulp. Tip: heb je interesse in kraamhulp? Hier lees je hoe je dat kan aanvragen.

De zorg die je verdient 

Infino is ontstaan uit een samenwerking tussen Acerta en Securex, die zelfstandigen al decennialang begeleiden.“We hebben dus al wat ervaring in het bijstaan van zelfstandige ouders. Dankzij onze moederbedrijven zijn we meteen op de hoogte van eventuele wijzigingen in de wetgeving rond zelfstandigen. De meeste van onze dossierbeheerders hebben vroeger ook nog bij Acerta of Securex gewerkt. Ze kunnen je dus zeker verder helpen”, vertelt Emma enthousiast. 

Heb je nog vragen nu je ondernemende ouder bent of wil je weten op wat je recht hebt? Het team van Infino ondersteunt je met plezier waar nodig. Bij Infino ben je welkom, of je nu in Vlaanderen, Wallonië of Brussel woont. Infino is één van de vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Elk kind heeft recht op een Groeipakket. Je kiest zelf je uitbetaler. Veranderen kan na 1 jaar. Maak de duurzame stap op Infino.be.

Beeld: Liana Mikah via Unsplash