Verwacht iemand van je team een kindje? Verwen de aanstaande ouders met een duidelijk overzicht wat hen op en naast de werkvloer te wachten staat. Deze tips van uitbetalingsactor Infino helpen je op weg!

Teamwork makes the dream work

Krijg je als werkgever te horen dat een teamlid een kindje verwacht? Je eerste opdracht en meteen een van de leukste: feliciteer de toekomstige ouder. Plan een gesprek in waarin jullie in alle rust kunnen overleggen. Dit gesprek is de ideale kans om enkele administratieve to do’s af te vinken. Denk maar aan de papieren van het ziekenfonds. Bespreek ook hoe jullie de opvolging tijdens het zwangerschapsverlof zien. Handig om in handbereik te hebben tijdens jullie gesprek: het arbeidsreglement of collectieve arbeidsovereenkomst over afwezigheid voor medische onderzoeken. Op die manier zijn jullie op voorhand op de hoogte van deze afspraken. Geef duidelijk aan elkaar wat jullie nodig hebben en denken nodig te hebben in de komende maanden. Een open sfeer creëert niet alleen meer vertrouwen maar ook meer betrokkenheid op de werkvloer. Dankzij deze tips gaat je medewerker een zorgeloze zwangerschap en kraamperiode tegemoet!

Terug aan het werk

Kijkt je medewerker ernaaruit om, na de kraamtijd, snel weer to-dolijsten te tackelen in plaats van pampers te verschonen? Dan vult je teamlid een formulier voor werkhervatting in. Dit doet ze best via het ziekenfonds. Wil je werknemer onbetaald borstvoedingsverlof opnemen? Dat is een optie, in overleg met jou. Daarnaast kan ze tijdens de werkuren pauzes nemen om te kolven. Goed om te weten: dat zijn een of twee pauzes per dag, tot negen maanden na de geboorte. Wil je alle taakjes afvinken op je to-dolijst? Vergeet dan niet om de bedrijfsvoorheffing op de loonbrief van je collega aan te passen, als het kind financieel ten laste is van haar. Zit een hospitalisatieverzekering in het loonpakket? In dat geval laat je weten dat de verzekering voor het hele gezin wordt uitgebreid. Voor meer tips en details ga je naar deze pagina.

Alle puntjes op de i

Wil je op een efficiënte manier je collega ondersteunen met extra tips? Dan is er de gratis toolkit van Infino. Denk maar aan onder andere kant-en-klare mails om naar je zwangere collega te sturen. Dankzij deze mails geef je extra advies tijdens elke maand van de zwangerschap. Wedden dat deze service zal bevallen? Daarnaast zijn er nog checklists en meer hulpmiddelen om je collega in de watten te leggen. Heb je geen team maar ben je zwanger en zelfstandig? Bekijk dan zeker dit overzicht

Wil je (medewerker) weten welke rechten er zijn? Het team van Infino ondersteunt je met plezier waar nodig. Infino is één van de vijf Vlaamse uitbetalers van het Groeipakket. Elk kind heeft recht op een Groeipakket. Je kiest zelf je uitbetaler. Veranderen kan na één jaar.

Beeld: Sincerely Media via Unsplash