Warmer weer betekent meer leuke events zoals trouwfeesten, netwerkevents, after works en festivals. Genieten doe je het liefst zonder zorgen. Dat vindt ook audiologe en founder van Audiologe.be Margot Coppin. Ze geeft je enkele tips om alerter en bewuster om te gaan met gehoorbescherming.

Preventie is prioriteit

Vandaag ervaren veel mensen nog een drempel om oordoppen te dragen. Mensen kijken raar of vragen waarom je die draagt. “Jammer”, vindt audiologe en founder van Audiologe.be Margot Coppin. “Eigenlijk zou gehoorbescherming net enthousiast onthaald moeten worden. Zichtbare oordoppen inspireren anderen juist om hetzelfde te doen.” Moet je naar een concert gaan om gehoorschade op te lopen? Volgens Margot niet. “We leven vandaag al in een lawaaierige omgeving. Een geluidsniveau van 85 decibel is bij langdurige blootstelling al schadelijk. Twee uur in een druk café of op een bouwwerf haalt dat niveau makkelijk.” Gehoorbescherming is belangrijker dan ooit. Meer nog: gehoorschade heeft een grote impact op je levenskwaliteit, en het gebeurt sneller dan je denkt. “Ik merk het bij mezelf”, zegt Margot. “Je weet soms niet op voorhand dat je in een luide omgeving terechtkomt. Voor je het weet sta je tussen de boxen. Als ik naar een feestje ga, neem ik altijd mijn gehoorbescherming mee. Wat had je verwacht van een audiologe? (lacht)” “Uiteraard moet je genieten van de sfeer, maar je wil niet thuiskomen met een vervelende tuut in je oren. In sommige gevallen is gehoorschade onomkeerbaar. Daarom is preventie zo belangrijk.”

Audiologe.be / Margot
© KAREN NACHTERGAELE

“Gun jezelf af en toe stilte. Dat brengt je rust en vaak nieuwe ideeën.”

Bewust omgaan met geluid

Het belangrijkste wat je kan doen? Bewust omgaan met geluid. Wacht niet tot het te laat is. Gehoorschade is onzichtbaar, maar heeft een grote impact. “Er bestaat geen wondermiddel om de schade te genezen. Bescherm je dus ook op feestjes waar het nét iets te leuk wordt.” Maar hoe weet je of je gehoor al aangetast is? “Als je thuiskomt van een feestje en een voortdurende piep in je oren hoort. Hoewel velen van ons dat herkennen, is het eigenlijk een teken van gehoorschade,” legt Margot uit. “Tinnitus of oorsuizen is een soort fantoompijn. Het is geen externe tuut, maar een complexe tegenreactie van je hersenen. Enkel jij hoort het gepiep. Oorsuizen heeft een enorme impact op je hele leven. Bewust omgaan met geluid is essentieel. Werk je in de horeca, eventsector, bouw, industrie of het onderwijs? Dan wordt je gehoor elke dag opnieuw op de proef gesteld. Neem het zekere voor het onzekere en laat van je horen tijdens een gratis hoortest.”

Investeer in bescherming

“Iedere vorm van gehoorbescherming is beter dan geen,” benadrukt Margot. “Universele schuimoordopjes zijn goedkoop, maar vaak niet optimaal. Ze geven soms een vals gevoel van veiligheid, omdat je niet zeker weet of ze goed zitten. Wil je echt langdurig en optimaal beschermd zijn, dan zijn op maat gemaakte oordoppen de beste keuze. Die filteren geluid op een slimme manier en zitten het comfortabelst. Ze zijn een investering, maar gaan vaak drie tot vier jaar mee.” Margot wijst ook op de productietijd. “We zijn gewoon om onze bestelling de volgende dag al te ontvangen. Daarom hebben we bij Audiologe.be een creatieve oplossing: zodra we een oorafdruk nemen, wordt die dezelfde dag nog ingescand. Zo kunnen we meteen starten met de productie, en verloopt het proces sneller dan bij veel andere hoorcentra.” Er is trouwens nog een derde manier om je gehoor extra te beschermen: oorkappen. “Die zijn volledig omsluitend. Je ziet ze vaak bij kinderen op festivals of bij mensen die in lawaaierige omgevingen werken. Ze sluiten goed aan rond het oor en bieden optimale bescherming. Oorkappen zijn ideaal voor tijdelijke, lawaaierige situaties zoals een concert of werf.”

Geniet bewust én veilig met deze tips van audiologe Margot

1/ Investeer in op maat gemaakte oordoppen

Je weet nooit waar je terechtkomt of hoe lawaaierig een netwerkevent of afterwork kan zijn. Hang je oordoppen aan je sleutelbos of leg ze in je auto, zodat je altijd gehoorbescherming in de buurt hebt. Wees proactief net zoals bij andere beslissingen voor je business.

2/ Gun je oren rust

We leven in een wereld vol prikkels: een telefoontje met een klant, een druk event, of een interessante podcast in je oren… Soms is het gewoon te veel. Gun jezelf af en toe stilte. Dat brengt rust en vaak nieuwe ideeën.

3/ Wees bewust van het volume

Zet je muziek niet te luid, zeker niet via je telefoon of oortjes. Probeer het volume wat te temperen. Je gehoor zal je dankbaar zijn.

Wil jij van je laten horen? Neem dan contact op met Margot voor een afspraak.

Beeld: Karen Nachtergaele