The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Laat je als lezer verrassen door interviews met auteurs, interessante lijstjes en de favoriete boeken van Team Bossy. Het doel van deze rubriek: je online inspireren voor je volgende offline rustmoment. Vandaag delen we enkele inzichten uit de Regenboogreeks van auteur en ondernemer Krist Pauwels. 
Hoe ga je om met de balans tussen werk en leven? Wat is de waarde van geld? Wat moet ik doen om alles uit mezelf te halen? Deze vragen beantwoordt Krist Pauwels in zijn vijfdelige Regenboogreeks door sterke inzichten zeer helder te verwoorden en praktisch te onderbouwen. Zo is er ‘Hoe overleef ik de gezinsjungle’, ‘Haal meer uit jezelf’, ‘Eerste hulp bij crisis’, ‘Uw werk en uw leven’ en ‘Verdien meer dan geld’. Voor dit artikel verdiepten we ons in de gezinsjungle, een work-lifebalance, én geld. In zijn boeken geeft Krist ook praktijkvoorbeelden en -oefeningen die hij verzamelde uit zijn carrière als CEO van zijn coöperatieve communicatiebureau choco, als spreker en auteur. Leuk om te weten: voor ieder boek werkte Krist samen met een illustrator om de tekst van poëtische of ludieke tekeningen te voorzien. 

Insight 1/ Evalueer je tribe

In het boek ‘Hoe overleef je de gezinsjungle’ heeft Krist het onder andere over tribes. “Het is boeiend om je af te vragen in welke tribes jij zit en te bekijken hoe die vandaag functioneren. Vormen ze jouw nieuwe gezinsjungle, waarin jij je vaste plaats hebt gekregen en waar je voor een stuk afhankelijk bent? Of zijn het groepen waarvan de leden zich bewuster met elkaar verbinden, elkaar helpen in hun persoonlijke groei en van daaruit hun plek in de wereld vinden?” Volgens Krist is het de moeite waard om voor de laatste groep te kiezen. Maak ieders persoonlijke ontwikkeling bespreekbaar, geeft hij verder nog mee als tip. “Dit kan door een context te creëren waarin vertrouwen niet geschaad wordt, iedereen zich veilig kan voelen en je ervaringen, wensen en emoties écht met elkaar kan delen.”
De Regenboogreeks

“Van geld geen doel op zich meer maken, maar wel een middel om veel rijkere doelen te bereiken. Dat is de eerste en belangrijkste stap.”

Insight 2/ Van doel naar middel

Wat is de werkelijke waarde van geld? Zo begint Krist in het boek ‘Verdien meer dan geld’. Een aantal pagina’s verder schrijft hij: “Van geld geen doel op zich meer maken, maar wel een middel om veel rijkere doelen te bereiken. Dat is de eerste en belangrijkste stap. Je hoef je simpelweg in je doen en laten alleen maar af te vragen of je het voor het geld doet of niet. Als je lang genoeg bij de vraag stilstaat en echt naar je zelf kijkt, dan merk je dat het antwoord dikwijs veel rijker is dan enkel een ‘neen’ of een ‘ja’.” Wil je nagaan wat je drijfveren zijn? Ontdek het dankzij deze oefening uit het boek!

Probeer dit eens

Bekijk hoe je geld uitgeeft of verdient, maar concentreer je evengoed op de verbinding met de mensen met wie je waarde uitwisselt. Stel jezelf daarna deze vier onderstaande vragen. Laat na elke vraag een stilte, probeer ze niet te veel overdenken en laat het antwoord intuïtief in je opkomen.
  • Welke emotionele voldoening streef ik na in de situaties die ik nu zie?
  • Welke droom streef ik na in de situaties die ik nu zie?
  • Welke materiële behoefte streef ik na in de situaties die ik nu zie?
  • Welke fysieke behoefte streef ik na in de situaties die ik nu zie?
Met deze vragen ga je volgens Krist op zoek naar je integrale identiteit. Het kan zijn dat de antwoorden op de ene vraag duidelijker zijnd dan die op de andere; dat is prima. Hoe vaker je jezelf deze vragen stelt, hoe sterker en rijker de oefening wordt.

Insight 3/ Van ego naar we-go

We durven onszelf soms verliezen wanneer we balanceren tussen leven en werk, dat ondervindt ook Krist in het boek ‘Uw werk en uw leven’. Hij raadt aan om verder te kijken en te ontdekken wat je écht drijft en gelukkig maakt. Krist doet dat door je aan te sporen om niet te denken in labels en hokjes, maar je net meer mogelijkheden aan te reiken. Eén van de opties is het IK-WIJ principe. “Het IK-WIJ principe is als een extra dimensie die je toevoegt aan de wetenschap dat er geen grens is tussen jou en je omgeving. Je hebt er met andere woorden baat bij dat wat je doet je omgeving in een positieve zin stimuleert. Dit is eigenlijk het basisprincipe van de economie, waarbij elke persoon in een relatie in staat moet zijn om een gelijk aandeel te behouden in de resultaten van de gezamenlijke inspanning.”
Een goede manier om een evenwicht te vinden tussen IK en WIJ? Volgens Krist doe je door expectation management toe te passen. “Probeer het ME-We-principe te gebruiken zonder er specifieke verwachtingen aan te verbinden, zoals ‘Hierdoor ga ik meer geld verdienen’ of ‘Vanaf nu gaan mensen me anders behandelen’. Zulke verwachtingen zullen je alleen maar opnieuw in een hokje plaatsen, een hokje dat afhankelijk is van de samenspanning van de buitenwereld om je persoonlijke wensen en dromen waar te maken.” 

Zin om je te verdiepen in één of meerdere boeken uit de Regenboogreeks? Vind hier meer info.

Beeld: Andres Molina via Unsplash