De ervaringen van andere generaties zijn goud waard. Dat werd nog maar eens duidelijk tijdens de tweede Ladies Edition van Crowded House bij Ampla House. Drie ondernemende vrouwen delen hun wijsheid met elkaar, en met jou…

Danielle Verhulst van Djar was de jongste van het gezelschap: “Ik vind het altijd een eer om mijn verhaal te mogen vertellen. Ondernemen is veel meer dan een product ontwikkelen. Het draait ook om inspireren, leren en motiveren.” Ook Leen Van der Mijnsbrugge van Gents Agency, Lies Muys van fotoproductiehuis Initials LA en Marijke Vandebuerie, de eerste vrouwelijke directeur van Film Fest Gent, deelden met veel plezier hun verhaal van vallen en opstaan.

Portie nonchalance

Tijdens het pannelgesprek zaten de vrouwen netjes van jong naar… minder jong. Bewust? Niet per se. Welke invloed heeft hun leeftijd eigenlijk op hun carrière? “Ik was relatief jong toen ik startte en denk dat die naïviteit op dat moment mooi meegenomen was”, vertelt Lies. “Maar jong zijn is zeker geen must. Ondernemen heeft volgens mij meer te maken met visie en karakter dan met leeftijd. Het gaat over de drive en durf in combinatie met een portie nonchalance en gezond verstand.” Daniëlle is het er helemaal mee eens: “Er staat geen leeftijd op ondernemen. Je moet niet wachten tot je een bepaalde leeftijd of een perfect product hebt. Toen mijn ouders me aanraadden om eerst wat ervaring op te doen in een groot bedrijf heb ik vooral eens stevig met mijn ogen gerold!” lacht

Bossy - Ampla House 2
Marijke en Lies tijdens het panelgesprek - © Heidi Poel

Niet kunnen bestaat niet

Soms gaat advies het ene oor in en het andere uit, maar goeie tips blijven echt wel hangen. Het panel deelt enkele levenslessen. “Leren delegeren en durven beslissen zijn twee belangrijke lessen voor mij”, weet Lies. “Je moet altijd geloven in jezelf en in je visie. Als je buikgevoel je zegt dat er iets niet klopt, durf dan knopen door te hakken. Communicieer daar ook over richting je team of klant, ook al verwachten zij een andere boodschap.” Marijke houdt vast aan de wijze woorden van haar grootmoeder. “Ze zei altijd: ‘Niet kunnen bestaat niet, er is alleen niet willen’, een weinig genuanceerde uitspraak waar veel waarheid in schuilt.” Daniëlle ondervond als snel dat personal branding voor haar de key to success is. “Het eerste jaar netwerkte ik tot ik er bijna bij neerviel. Enorm vermoeiend, maar ook heel interessant. Ik straal nog steeds wanneer mensen mij herkennen als ‘dat meisje van Djar’!”

We springen allemaal in het duister

Leerden de ladies ook iets van elkaar of de andere vrouwen uit het publiek? “Absoluut”, klinkt het in koor. “Avonden als deze leren me dat ik moet blijven doorzetten. Iedereen krijgt tegenslagen op zijn bord. Het is belangrijk om die te delen en samen vooruit te gaan”, aldus Daniëlle.” Marijke was aangenaam verrast door de open manier van communiceren. Ook het feit dat vrouwen elkaar willen versterken vindt ze fantastisch om te zien. Lies genoot vooral van het ondekken van de parallellen. “We springen allemaal in het duister, zijn allemaal zoekende en moeten constant bijleren en -sturen. Het is opvallend hoe gelijklopend parcours kunnen zijn, terwijl de sectoren zo verschillen.”

Bossy - Ampla House 3
Daniëlle, moderator Lisbet en Angelique - © Heidi Poel

Extra schouderklopje voor iedereen

Dat avonden als deze belangrijk zijn, benadrukken de vrouwen stuk voor stuk. “In een wereld waar vrouwen op bepaalde niveaus nog ondervertegenwoordigd zijn, kan een netwerkmoment voor vrouwen hét duwtje in de rug zijn”, weet Marijke. Daniëlle voelde dat meteen. “Soms ben ik onzeker in de ondernemerswereld en twijfel ik over de stappen die ik in de toekomst wil zetten. Na die avond bij Ampla kreeg mijn inspiratie en motivatie meteen weer een boost.” Ook Lies is enthousiast: “Ik kan deze positieve trend alleen maar toejuichen. Al hoop ik vurig dat dit geen politiek correcte tendens is. En dat we alle ondernemende vrouwen steunen, niet alleen de vrouwen met een zaak. Ook vrouwen die voor iemand werken moeten jongleren met werk, gezin en hobbie. Ze verdienen ook dat extra schouderklopje!”

Crowded House by Ampla House – The Ladies Edition wordt vier maal per jaar georganiseerd door Angelique Foré en Barbara De Beir. Het event gaat steeds door in de wondermooie Gentse co-working. Woensdag 19 december vindt de laatste editie van 2018 plaats. Afsluiten doen Angelique en Barbara met toponderneemster Conny Vandendriessche. Wil jij komen luisteren? Mail barbara@amplahouse.be dan voor meer info.