Yay! Het is vandaag International Day of Happiness. Een nieuwe klant binnenhalen, een badje nemen of enkele dagen weg zonder man en kinderen… Geluk betekent voor iedereen iets anders. Daarom vroegen wij enkele weken geleden naar geluksmomenten in de Bossy’s Geluksonderzoek. Benieuwd naar de resultaten?

Persoonlijk geluk

Geluk zit in de kleine én grote dingen, daar waren jullie het over eens. Maar we vroegen ook naar wat je gelukkig maakt en welk geluk het meeste doorweegt. Vijfhonderd lezers vulden ons geluksonderzoek in. Hieruit kwamen we tot het besluit dat meer dan 80% koos voor hun persoonlijk geluk en dat ze hun geluk terugvinden bij hun gezin, vrienden en familie. Iets minder dan 10% koos voor professioneel geluk en vonden hun geluk terug in hun werk. De overige 10% vond hun geluk dan weer terug in iets anders zoals sport, huisdieren of hobby’s.

Ben je gelukkiger dan enkele jaren terug?

Bij de vraag of je gelukkiger bent dan enkele jaren geleden zeiden vier op vijf vrouwen dat dat inderdaad het geval is. Bij velen komt dat doordat ze zelfstandig geworden zijn, vrijheid hebben en doen wat ze graag doen. We laten enkele van jullie aan het woord: 

“Als student was ik heel onzeker, nu durf ik ondernemen met passie”, zegt Elien. Martine zegt dan weer dat ze sterker gegroeid is en meer in haarzelf beginnen geloven is. Ellemie is gelukkiger door de rust die ze gevonden heeft, samen met een goede man. Het tegendeel is soms ook waar volgens Qiara: “Gescheiden, beste wat me kon overkomen!” Volgens Raya word je gelukkiger door te leren relativeren en de juiste zaken te appreciëren.

Toch zijn er ook enkelen die minder gelukkig zijn dan enkele jaren geleden. De pandemie heeft hier bij de meesten een groot aandeel in. “Gezien de huidige situatie ben ik niet gelukkiger, er zijn teveel vrijheid beperking”, vertelt Lore. Ook Anneke getuigd: “Ik heb een burn-out gehad, mijn professionele toekomst is momenteel onduidelijk. Het is allemaal wat teveel tegelijk.” Anne-Fleur voelt dan weer dat ze al te lang in haar comfortzone zit waardoor ze niet genoeg risico’s neemt en bijgevolg minder gelukkig is. Voor Dorien zorgde de pandemie dan toch juist voor iets positiefs – “Corona zette een rem op mijn workaholic persoontje. Back to what made me me and happy.

antonino-visalli-IyI4EC2FiUg-unsplash

“Stop met vergelijken, iedereen heeft een andere timeline” – @debocklaura

Raad aan elkaar

Uit al onze antwoorden concluderen we dat jullie jezelf gemiddeld een zeven op tien geven op hoe gelukkig je staat in het leven. Dat is goed, maar kan altijd beter denken wij bij Bossy. We vroegen dan ook of je nog een boodschap had voor de vrouwen rondom je die best wel wat gelukkiger willen zijn.

Laura geeft als tip mee om uit zoeken wat jou energie geeft en die activiteiten in te plannen. Ook lise zegt dat je bijna altijd een keuze hebt. Niet altijd de makkelijkste, maar ze is er wel. “Hou van jezelf”, “Kijk naar jezelf en niet naar anderen”, “Stop met vergelijken, iedereen heeft een andere timeline“, vertellen Stanske, Ruth, en Laura. Iris zegt dan weer dat je niet bang hoeft te zijn om (professionele) hulp te vragen. Hanne sluit af met de woorden “Dankbaarheid voor wat er wel is, is de kortste weg naar geluk en veerkracht.”

Beeld: Antonino Visalli via Unsplash