Wat is je meest recente succes? En bestempelde jij het als een succes, of waren het anderen die je puike prestatie zo verwoordden? Ik vertraagde onlangs aan de tafel van Veerle Dobbelaere, om samen over grote en kleine prestaties te praten.

Moeten of mogen

Verlichten. Dat was Veerle’s grootste drijfveer toen ze jaren geleden voor het podium koos. En ook vandaag, bij de Gasten van Veerle, is het haar missie. Enkele dagen geleden werd ik uitgenodigd bij haar thuis, om even te ont-moeten. Een heerlijk woord trouwens dat voor mij zowel slaat op het niksen en het mogen als op het verbinden van mensen.
Toegegeven, dat moment kwam als geroepen. Sinds de opstart van Bossy – en dan vooral na de lancering van het magazine – heb ik het gevoel dat er plots heel veel moet. Van magazines vliegensvlug opsturen over content produceren tot facturen uitschrijven en betalen. Oké, sommige dingen moeten ook echt, maar anderen moeten helemaal niet, die mogen.

Gebruik wat vaker het woord 'mogen' in plaats van 'moeten'

Abscract modewoord

Toen Veerle vijftig werd, vroeg ze zichzelf wel eens af wie ze nu geworden was. En ook haar omgeving raakte niet altijd wijs uit al haar rollen die ze naast de scène speelde. Daarom deed ze zichzelf de Gasten van Veerle cadeau, een concept waarbinnen al haar talenten aan bod komen. En waar zowel zij als anderen zich veilig voelen, mogen leren en vooral vertragen.
Ik werd uitgenodigd aan de Tafel van Succes. Interessant topic, dacht ik bij mezelf. De laatste weken hoorde ik wel vaker ‘dat ik goed bezig ben’ of ‘dat Bossy een succes is’, dus het leek me bijzonder interessant om eens stil te staan bij het abstracte modewoord dat wat mij betreft even hol als vol is.

EMA_2999

20 successen

Wie bepaalt je succes, persoonlijk of privé? En welk aandeel heb jij in je succes? Tijdens Veerle’s workhop werden we uitgenodigd om onze twintig grootste en kleinste successen van de afgelopen vijftien jaar neer te schrijven. Uiteraard stond Bossy in dat lijstje, maar ook in m’n eentje naar Japan reizen of drie jaar op rij naar het galabal gaan, behoorden tot mijn top twintig.
Het oplijsten van je successen is één ding, onderzoeken welk aandeel je daarin hebt, is pas een echte eye-opener. Het is belangrijk om te weten wat er net toe leidt dat situatie x of y uitdraaide tot een succes. Alleen zo kun je dat talent bewust inzetten in de toekomst.

Maak een lijst van 20 successen en je aandeel daarin

Beste foute keuze

Na de workshop werden we uitgenodigd aan tafel, gedekt – of beter: versierd – met Veerle’s vondsten. Het was gezellig en bijzonder. Evy verraste ons met een pittige Thaise zalm, mediterraanse tonijn en een mousse van geitenkaas als dessert. Elk gerecht werd in stilte geproefd: eye-opener nummer twee. Ik probeer niet te werken wanneer ik eet, maar laat me wel verleiden door een magazine, krant of een of andere app. In stilte en full focus een gerecht ontdekken was dus een fijne, nieuwe ervaring.
Tussen het proeven door voerden we één gesprek, geleid door de vragen die op tafel lagen. Gezien de verscheidenheid aan gasten waren de antwoorden even divers. Van de beste foute keuze tot de meetbaarheid van succes: alles werd heel eerlijk besproken, met persoonlijke getuigenissen als leidraad. Verrassend – of net niet? – hoe een groep van zeven vrouwen zo snel zo eerlijk is.

Start je lunch of diner eens in stilte, ongeacht of je alleen of met anderen eet

Of ik genoten heb van het ont-moeten? Absoluut.
Of ik het je aanraad? Ja, als je jezelf durft open te stellen voor anderen.
Of ik een sessie cadeau doe? Graag, check Bossy’s FB én Insta.