Of we het nu willen of niet, verouderen doen we sowieso. Maar wist je dat je eigenlijk twee leeftijden hebt? Naast je kalenderleeftijd, het aantal kaarsjes dat je uitblaast op je verjaardag, heb je ook een biologische leeftijd – de leeftijd van je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld dertig jaar oud zijn, maar een biologische leeftijd hebben van twintig. Of zelfs vijftig… Het goede nieuws? Je kan deze leeftijd zelf beïnvloeden. Hoe je dat doet? We vroegen het aan Dr. Ellen Crabbe, biotechnoloog en founder van het longevity lifestyle merk Zirtui.
“Vanaf je 26e begin je, en dat komt hard binnen voor een 42-jarige (lacht), te verouderen. Hoewel dit geleidelijk aan en rustig start, neemt het tempo na verloop van tijd exponentieel toe. Het fijne is dat je dit proces kan vertragen. Je hebt eigenlijk twee soorten informatie in je DNA. Genetische informatie, die je overerft van je ouders, en epigenetische informatie, die beïnvloed wordt door externe factoren. Afhankelijk van bepaalde keuzes die je maakt op vlak van voeding, sociale contacten… kan je het gedrag van je cellen en dus je lichaam beïnvloeden. Elke levenskeuze laat namelijk een andere markering achter op je DNA. Je biologische leeftijd ontdekken? Dat kan door het patroon van deze markeringen te bestuderen. Aan de hand van een klein staaltje speeksel onderzoekt een labo hoe jouw DNA er op dat moment uitziet. Opgelet: deze structuur kan wijzigen. Door veranderingen in je levensstijl kan je niet alleen ouder worden, maar ook jonger. Zit je middenin een stressvolle periode? Grote kans dat je biologische leeftijd iets ouder is dan in een stressvrije periode. Je kan dus actief inspelen op epigenetica. Dat is ook het verhaal dat ik met Zirtui wil brengen. Het is niet omdat je nu een minder goede levensstijl hebt, dat je die niet kan omkeren. Een andere levensstijl omarmen betekent trouwens niet dat je meteen grote veranderingen moet doorvoeren. Soms kunnen de meest eenvoudige ingrepen en aanpassingen al een groot verschil maken.”
1/ Voldoende bewegen
In de drukte van het dagelijkse leven kan deze habit meteen heel uitdagend worden. Je hoeft hiervoor nochtans geen fitnessabonnement af te sluiten. Voldoende bewegen draait eerder om simpele manieren om meer in beweging te komen. Dat je 10.000 stappen per dag moet zetten is misschien eerder een symbolisch aantal, maar het is wel een goede richtlijn. Je kan in je lunchpauze bijvoorbeeld een wandeling maken of de trap nemen in plaats van de lift.
2/ Gezond eten
‘Wat is gezond eten dan?’, hoor ik je al denken. Wel, men heeft ontdekt dat het mediterrane dieet, of eerder eetpatroon, helpt om langer en gezond te leven. Dit dieet zit boordevol olijfolie, vis, granen en een beetje vlees. In bepaalde delen van de wereld, de zogenaamde ‘blue zones’, worden mensen aanzienlijk ouder dan elders, mede door deze voeding. Eerlijk is eerlijk, de maatschappij waarin we leven maakt het je niet altijd makkelijk om gezonde eetgewoonten vol te houden. Er zijn vandaag aanhangers van intermittent fasting, een dieet waarbij je periodes van eten afwisselt met periodes van vasten. Dit patroon zat vroeger eigenlijk van nature in ons systeem. Je had toen trouwens niet de mogelijkheid om op elk moment van de dag bijvoorbeeld een avocado te eten, maar je at louter seizoensgebonden voedsel. Door een overvloed aan keuzes en constante beschikbaarheid, stoppen we eigenlijk nooit met eten. En dat is ook niet gezond.
3/ Genieten van een goede nachtrust
Als je te weinig slaapt, heeft dat een enorme impact op je lichaam. Een gebrek aan slaap vertaalt zich niet alleen in vermoeidheid, maar verhoogt de risico’s voor chronische ziektes. Daarnaast heeft het ook een directe invloed op je eetlust doordat je hormonale spiegel wordt beïnvloed. Twee belangrijke hormonen, ghreline en leptine, die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van honger en verzadiging, raken flink uit balans door een tekort aan slaap. Ghreline, ook wel het hongerhormoon, zorgt ervoor dat je je hongerig voelt, terwijl leptine juist signaleert dat je voldaan bent. Wanneer deze balans verstoord geraakt door slaapgebrek, neigt je lichaam automatisch naar meer eten, vooral naar ongezonde snacks. Een goede nachtrust is dus niet alleen essentieel voor je energieniveau, maar ook om een gezond eetpatroon te behouden.
4/ Stress managen
Stress is eigenlijk iets dat wat we allemaal eens ervaren. Een teveel aan stress kan je algehele gezondheid en dus ook je biologische leeftijd flink beïnvloeden. Gelukkig zijn de effecten van stress omkeerbaar. Stressmanagement speelt hierin een cruciale rol. Dit omvat niet alleen meditatie, hoewel dat zeker kan helpen. Het kan eigenlijk van alles zijn, zoals yoga-nidra, mindfulness of zelfs een rustige wandeling in de natuur. Het idee is om je parasympathisch zenuwstelsel te activeren en hierdoor tot rust te komen.
5/ Betekenisvolle verbindingen creëren
Je hoeft niet per se een druk sociaal leven te hebben, maar een paar betekenisvolle connecties met familie, vrienden of binnen je gezin kunnen je geluksniveau meteen een boost geven. Zelfs kleine gebaren, zoals een glimlach of een knikje naar iemand op straat, kunnen een positieve impact op je hebben. In onze samenleving zien we steeds meer mensen geïsoleerd raken, maar zelfs deze kleine interacties kunnen een positieve invloed op je hebben.
Over Zirtui
Hoe zorg je ervoor dat je op je 80ste nog steeds actief en energiek bent? Dat is het vraagstuk waar Dr. Ellen Crabbe zich op richt met Zirtui. Zirtui’s missie is om het traditionele beeld van veroudering te veranderen en ervoor te zorgen dat mensen op een gezonde manier ouder worden, zonder dat dit automatisch leidt tot een groter risico op ziekten. Zonder belerend te willen zijn, bieden Ellen en haar team een platform aan waar je naast innovatieve supplementen ook wetenschappelijke informatie vindt over gezond ouder worden.
Ben je na dit artikel benieuwd naar je biologische leeftijd? Of vraag je je af hoe je proactief en preventief voor je lichaam kan zorgen? Ontdek Zirtui’s gamma aan producten hier.
Beeld: wIm hrmns