Dorien houdt van blauw. Tegelijkertijd wil ze als eeuwige positivo steeds voorkomen dat haar gevoelens blauw kleuren. Maar is dat wel een goed idee? En dus grijpt ze ‘Blue Monday’ aan om op onderzoek te gaan. Wat is ‘Blue Monday’ en hoe ga je ermee om?

Wat is ‘Blue Monday’?

De term ‘Blauwe Maandag’ oftewel ‘Blue Monday’ is geen onbekende meer. Hoor jij het toch in Keulen donderen? We hebben het over de derde maandag van het jaar, die door wetenschappers gelabeld wordt als de meest deprimerende dag. Waarom? Bij velen is de kerstboom het huis uit, inclusief lichtjes, ook al zorgden die voor een extra dosis gezelligheid in deze donkere dagen. Ook de feestdagen zijn gepasseerd, maar de bijhorende kilo’s misschien nog niet verteerd. Dat is geen must, en toch staan klassieke media al klaar met hun artikels à la ‘Zo verdoezel je die extra kilootjes’ of ‘Detox de feestdagenkilo’s eraf!’. Een spijtige zaak én een deuk in ons mentaal welzijn… Dit alles zorgt ervoor dat jij je vanmorgen misschien net iets minder goed voelde. Herkenbaar?

Zon en warmte a.u.b.

Ik hou mezelf steeds voor de gek door te geloven dat de lente niet ver weg is nu december gepasseerd is. (lacht) Van de gedachte alleen al laad ik op, om dan te beseffen dat het een illusie is. Het heeft even geduurd, maar ondertussen weet ik dat ik een zomermens ben. Of beter: dat zon mij gelukkig maakt. Believe it or not, er bestaan ook wintermensen! Logischerwijs trek je er dan opuit, zoals Nies van @socializes_by_nies of Eva en Stijn van @elkedagvakantie.be. Chapeau maar niet iets wat ik op dit moment, met twee baby’s en een peuter, zie zitten. Wat kan mij, en bij uitbreiding jou, in deze donkere periode dan wel warm maken?

Ik vond het heel gek hoe ik al energie kon halen uit dingen die nog te gebeuren staan. Probeer het zelf ook eens!

Plan, plan, plan

Tijdens mijn eerste coaching call met Anne afgelopen week spoorde ze me aan om mijn agenda onder de loep te nemen. Ik diende enkele knopen door te hakken, wat voor mij altijd heel moeilijk is. We zoomden uit en vloogen door naar december 2022, meer bepaald oudejaarsavond. Anne vroeg me wat ik op dat moment aan het doen was, en vooral, waar ik trots op was? Ik dacht meteen aan project x en y. De energie die op de laatste avond van 2022 aanwezig was, nam ik mee naar ‘het nu’. Ik vond het heel gek hoe ik al energie kon halen uit dingen die nog te gebeuren staan. Probeer het zelf ook eens!

Ik zette de afgelopen week niet alleen enkele professionele projecten in gang, ook privé trok ik de lijn door. Ik plande twee weekendjes weg en droomde luidop over mijn ideale zomer. Dit wordt de eerste zomer met een peuter die twee(!) maanden thuis is. Tips zijn welkom 😉

Voel de voordelen

Korte, donkere dagen, weinig sociale verplichtingen… Gelukkig zijn er aan deze periode ook voordelen verbonden. Vind je het moeilijk om de lichtpuntjes te zien? Ik lijst hieronder op wat mij de afgelopen week warm en gelukkig maakte:

  • Ontbijten bij kaarslicht en met een aroma diffuser op de achtergrond.
  • Vroeg in bed kruipen terwijl N. met de baby’s beneden blijft.
  • ‘s Morgens samen met M. overnight havermout* van Rens Kroes maken.
  • Me laten masseren, in mijn eentje, zonder reden.
  • Me verdiepen in voedingsmiddelen die ‘warmte’ geven, denk gember, kaneel…

*een postpartum-recept, zeer vullend en bevorderlijk voor de melkproductie. Handig als je, zoals ik, borstvoeding geeft. Geen vreemde bijwerkingen als je, zoals N., geen borstvoeding geeft 😉

Disclaimer

Is het bij jou eerder ‘Blue Everyday’? Kamp je met deprimerende weken in plaats van dagen? Weet dat je niet altijd on top of your game moet zijn. Zoiets lukt niemand. En dat is oké, hoe moeilijk dat nu ook klinkt. Laat de blauwe gevoelens toe, en praat erover. Of om het met de mooie woorden van Marieke te zeggen: “Hulp vragen betekent niet dat je opgeeft, het betekent dat je weigert op te geven.”