Hoe zie jij je toekomst? Toen deze vraag viel aan de lunchtafel bij Bossy, volgde er heel wat uiteenlopende antwoorden. Stagiaire Cleo, freelancer Isabeau en founder Dorien vertellen over hun wildste dromen en langetermijnplannen.

Wat primeert er voor jullie de komende maanden?

Cleo: “School! Binnen enkele maanden ben ik – hopelijk – afgestudeerd. Dan kan ik er helemaal voor gaan. Ik loop nu stage bij Bossy, daar worden heel veel kansen aangereikt waaruit ik kan leren. Ik heb natuurlijk ook nood aan ontspanning, dus tussendoor plan ik een reis naar de andere kant van de wereld. Als afgestudeerde verdien je dat toch, niet?”

Isabeau: “Bij mij verdient mijn werk de komende maanden mijn focus. Al is reizen daar wel onlosmakelijk mee verbonden. De eerste zes maanden Guided, mijn online platform, zag ik als een oriëntatiefase. Nu ik duidelijk weet waar ik naartoe wil, is het tijd om die plannen ook echt uit te voeren.”

Dorien: “Ook bij mij primeert werk, al gaat dat hand in hand met al de rest. Ik maak niet zo’n groot onderscheid tussen werk en privé. Wanneer je kan doen wat je graag doet, is de lijn tussen je professionele en privéleven heel vaag. Nu de deadline van Bossy Magazine SS20 voor de deur staat, werk ik sowieso wat meer. Mijn input voor dit stuk schreef ik bijvoorbeeld gisteren rond middernacht, terwijl ik aan het kolven was.”

Hoe vrij zijn jullie in het plannen van jullie toekomst?

Isabeau: “Ik ‘kus elke dag mijn pollekes’ dat ik de vrijheid heb om mijn eigen keuzes te maken en dat de mensen om me heen me daarin steunen. Ja, het leven als zelfstandige is soms (lees: vaak) onzeker, maar de vrijheid die het met zich meebrengt, zou ik voor geen geld van de wereld willen missen.”

Cleo: “Ik hou ook van mijn vrijheid en wil heel vrij zijn in de keuzes die ik voor de toekomst maak. De opties zijn momenteel eindeloos. Probleem: ik wil het allemaal. Een vast plan heb ik dus niet. Wanneer de tijd komt om beslissingen te nemen, zal ik ze nemen, maar daar lig ik nu nog niet wakker van.”

Dorien: “Ik ben getrouwd, heb een baby en een eigen zaak. Het contrast met Cleo’s toekomst lijkt enorm. Maar als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat deze elementen mijn plannen niet dwarsbomen. Mijn grootste concurrent ben ik simpelweg zelf. Zowel mijn zaak als mijn baby zijn perfecte excuses om iets niet te doen, maar houden me niet tegen. Gelukkig biedt mijn man voldoende tegengewicht!” (lacht)

Waar zien jullie jezelf over vijf jaar?

Dorien: “Als ik terugkijk op de laatste vijf jaar, is er enorm veel gebeurd. N. en ik zijn getrouwd, hebben een huis én een kind gekocht. Dat schept verwachtingen voor de komende vijf jaar. 2024 is voor Bossy het jaar van de waarheid. Ik geef mezelf namelijk vijf jaar om mijn plan vorm te geven en van Bossy het merk te maken dat ik voor ogen heb. Binnen vijf jaar ben ik dus ofwel nog steeds met dit project bezig, ofwel iets compleet anders aan het doen. Best spannend als ik er nu zo over nadenk. Privé hoop ik dat er tegen dan een broertje of zusje bijgekomen is voor baby M.”

Isabeau: “Als geboren perfectionist heb ik uiteraard ook een masterplan voor de komende vijf jaar. De wereld zien zit er zeker in verwerkt. Voor de rest wil ik van Guided een gevestigde waarde maken en een eigen boek publiceren. Deze twee items staan echt wel bovenaan het lijstje.”

Cleo: “In jullie geval begrijp ik dat zo’n plan van pas kan komen, maar voor mij is vijf jaar een enorm lange periode om te overbruggen. Ik durf amper plannen maken voor morgen, uit schrik dat ze afgezegd worden. Maar als ik hardop mag dromen dan zit ik over vijf jaar in mijn eigen appartement in de stad, bij voorkeur Antwerpen, met een job op zak die me voldoening geeft. De plannen van Isabeau om de wereld te zien, klinken ook niet slecht.”

Houden jullie rekening met het feit dat jullie plannen wel eens anders zouden kunnen uitdraaien?

Isabeau: “Ik ben me ervan bewust dat plannen veranderen en dat het leven soms, gewild of ongewild, een andere wending neemt. Een plan hebben is één ding, maar het lef hebben om ervan af te wijken, is iets helemaal anders. Toegeven dat een plan niet blijkt te werken of dat je iets niet meer wil, vraagt moed, maar het is tegelijk ook ontzettend krachtig.”

Dorien: “Ik denk inderdaad ook dat er ruimte moet zijn om van die uitgestippelde route af te wijken. En dat kan zijn omdat het plan niet meer bij je past of omdat je door externe factoren gedwongen wordt om een andere weg in te slaan. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, zonder dat het gevoel van ‘wat als’ je beknot. Lina schreef er een interessant stuk over in Bossy Magazine FW19/20.

Cleo: “Zoals Isabeau en Dorien aanhalen is je toekomst onvoorspelbaar, maar mijn toekomst is zéker niet vast te pinnen. Ik was nooit de persoon die wist wat ze wou worden. Zo heb ik een week voor het academiejaar begon de knoop doorgehakt en mij ingeschreven voor de richting journalistiek. Beslissingen maken zijn niet mijn sterkste kant, dus een toekomst voor mezelf uitstippelen is een hele uitdaging.”

Zijn er skills die jullie in de toekomst willen aanscherpen?

Isabeau: “Minder denken, meer doen. Net als Cleo ben ik een eeuwige twijfelaar en zal ik elke stap of beslissing minstens honderd keer overdenken. Af en toe blijkt dat te lonen, maar negen op de tien keer is het regelrechte tijdverspilling. Mijn motto dit jaar? Gewoon doen. Geen enkele beslissing is permanent en al varend kan je makkelijker van koers veranderen.”

Cleo: “Het grootste werkpunt voor mezelf, ben ikzelf. Ik hoop de komende jaren te leren omgaan met en accepteren van mezelf. Ik heb geleerd om de kansen die ik wil, achterna te gaan, wat anderen ook zeggen. Ik moet nu nog leren om ergens voluit voor te gaan.”

Dorien: “In de nabije toekomst zie ik zowel mijn zaak als mijn gezin groeien. De uitdaging ligt erin om dingen uit handen te durven geven zodat groeien ook echt mogelijk is. Ik herken mezelf op dat vlak wel in het antwoord van Cleo. Alles is mogelijk en mijn grootste concurrent ben ikzelf.”

Welke droom koesteren jullie voor de toekomst?

Cleo: “Ik wil zoveel mogelijk ontdekken en leren in mijn leven. Uitdagingen, daar hou ik van, anders was het leven maar saai. Ik wil de wereld leren kennen, maar ook mezelf en de mensen rondom mij. En liefst deze week nog, maar als ik daar een vijfjarenplan voor moet opstellen, is dat ook goed.” (lacht)

Isabeau: “Elke dag opstaan met een smile tot achter mijn oren omdat ik mag doen wat ik graag doe, wat dat ook mag zijn. Al vermoed ik dat mijn passie voor reizen, net zoals bij Cleo, daar altijd wel iets mee te maken zal hebben. Dat en een eigen boek, een huis op het strand en een hond.”

Dorien: “Ik hoop dat Bossy me kan brengen op plekken waar ik vandaag alleen maar van durf dromen. En dat we zowel offline als online heel veel mensen kunnen inspireren.”

Heb jij al nagedacht over je toekomst? Laat het ons weten via Instagram!

Beeld: Fabien Bazanegue via Unsplash