“Ondernemers hebben schitterende ideeën, maar durven niet altijd te investeren in hun zaak omdat ze geen zicht hebben op hun financiële situatie. Met een financieel groeiplan op maat geef ik elke ondernemer meer zelfvertrouwen”, geeft Tom Horemans van Uw Geldarchitect tijdens het begin van ons interview mee. Wil je cashflowuitdagingen vermijden? Of droom je van een passief inkomen? Wat je financiële dromen ook zijn, geen enkele uitdaging is te veel voor Tom. Integendeel, hij geeft je tips hoe jij vandaag duizenden euro’s kan besparen in je persoonlijke en professionele leven met enkele kleine veranderingen. 

1/ Breng al je rekeningen in kaart 

Wil je in je kostenstructuur duiken? Begin bij de rekeningen en bankkaarten die je dagelijks gebruikt. Weten wat de kostenstructuur is van je zichtrekeningen en bankkaarten wordt vaak onderschat. Stel de kosten van je rekeningen in vraag én onderhandel hierover. Wat ik tijdens een-op-eensessies doe, is je bewust maken wat de kostprijs van je rekeningen en bankkaart is. Ik kijk naar je huidige leeftijd en de gerechtigde pensioenleeftijd. In België is de pensioenleeftijd op dit moment 67 jaar. Het verschil van de pensioenleeftijd met je huidige leeftijd is je persoonlijke looptijd. Een belangrijke tip voor als je het effect van je kosten op een lange termijn wil bekijken.

Verder kijk ik naar de kostprijs van je zichtrekening op jaarbasis. Bij KBC kan dat 39 euro per jaar zijn. Een fintechspeler zoals Keytrade of Revolut bieden je dezelfde service gratis aan. Je bespaart veel geld door die jaarlijkse kosten te verlagen of naar nul te brengen. Verder onderzoek ik voor dit onderwerp het gebruik van je bank- en kredietkaarten. Ik merk op dat klanten vaak niet de verschillende kaarten kennen. Meestal stel ik de gouden kredietkaart voor waaraan vijf verschillende verzekeringen gekoppeld zijn zoals een extra bescherming bij digitale aankopen en vluchtvertragingen, verlengde garantie en een bagage- en annulatieverzekering. Bij verschillende banken betaal je gemakkelijk 50 euro en meer voor het gebruik van deze kaart terwijl dit bij Argenta en Keytrade gratis is. Onderzoek vandaag nog de kostenstructuur van je huidige zichtrekeningen en ga op zoek naar alternatieven. Kiezen voor je huidige én een nieuwe bank kan voordelen met zich meenemen zoals een back-up hebben op vakantie wanneer één van je kaarten niet werkt. Daarnaast heb je meer kans op betere rentevoeten omdat je geld ook bij een andere bank staat.

2/ Onderhandel over instapkosten 

Doe aan pensioensparen, niet alleen voor je pensioen. Weet dat je bij een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, n.v.d.r.) en een IPT (Individuele Pensioentoezegging voor vennootschappen, n.v.d.r) kan onderhandelen over de instapkosten. Je kan je huidige fiscale situatie aanzienlijk verbeteren door verschillende instapkosten met elkaar te vergelijken. Heb je een vennootschap en zijn de instapkosten van je IPT 3%? Dan kan je duizenden euro’s besparen door de lagere instapkost van 2% of lager. Bij een VAPZ zal je door een hoger gespaard bedrag meer terugverdienen. Goed om te weten: bij pensioensparen kan je niet over je instapkosten negotiëren. 
Instapkosten variëren meestal tussen 2% en 6,5% bij een VAPZ en IPT. Onderhandel en vraag om deze kosten naar 2% of minder te brengen. Succes!
Tom Horemans
© GIEL CAMBRE EN PIETER MERMANS
“Ga niet blindelings in op het voorstel met de laagste rentevoet van je bank.” 
– Tom

3/ Ga na of je niet dubbel verzekerd bent 

Welke verzekeringen heb je nodig en welke niet? Die vraag mag je niet onderschatten want in de praktijk zie ik vaak klanten die dubbel verzekerd zijn. Een voorbeeld van een dubbele dekking is wanneer je een nieuwe wagen koopt. Bij de aankoop wordt er vaak pechbijstand aangeraden. Vaak geeft het automerk je deze service al voor één of meerdere jaren. Extra pechbijstand is in zo’n geval niet nodig. Een tip die ik graag meegeef bij reizen is om te kiezen voor een gouden kredietkaart. Bij boekingsites heeft dezelfde kamer vaak twee verschillende prijzen. De kamer met de voordeligste prijs kan je niet annuleren, de duurdere optie wel. Heb je een gouden kredietkaart, dan kan je perfect kiezen voor de kamer met de voordelige prijs. Annulatieverzekering en meerdere andere dekkingen zijn bij een gouden kredietkaart inbegrepen. Twijfel je of je dubbel verzekerd bent? Ga in gesprek met je verzekeringsmakelaar en kijk samen waar er overlap is. 

4/ Vergelijk verschillende kredieten 

Om een huis of appartement te financieren, ga je langs bij de bank voor een hypothecair krediet. Maar een krediet is meer dan een tarief alleen. Hou rekening met de drie randvoorwaarden die bij een hypothecair krediet vaak worden gecombineerd zoals een brandverzekering, schuldsaldoverzekering en loonstorting op een zichtrekeningen. Ga niet blindelings in op het voorstel met de laagste rentevoet van je bank. Het goedkoopste voorstel gaat vaak samen met een dure brand- of schuldsaldoverzekering. Een tip die ik mijn klanten vaak meegeef is om verschillende banken te vergelijken op basis van de rentevoet en maandelijkse kosten, maar ook op vlak van de schuldsaldoverzekering, brandverzekering en loonstorting op een zichtrekening. Verzamel deze gegevens in een document met meerdere kolommen. Op basis van die informatie zie je meteen welke bank je het voordeligste krediet kan aanbieden. Maak deze oefening wanneer je informatie vraagt over andere kredieten. Dankzij voldoende research maak je een tastbaar financieel verschil. 

Wil jij je laten begeleiden door Tom en zijn team? Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek in via deze link en werk aan je financiële groeiplan met hun advies. 

Omslagbeeld: Karolina Grabowska via Pexels