Hoe zo’n dag in toga eruitziet? Strafrechtadvocaat Vera Verschueren neemt je vandaag mee op pad en laat je zien wie of wat haar dag maakt. “Ik wil mensen inspireren om hun eigen weg in te slaan.”

Wie is Vera? 

Eén van mijn missies is om de (strafrecht)advocatuur meer open te trekken. Dat doe ik via mijn Instagram-pagina waar ik een inkijk geef in mijn professionele leven en vooroordelen probeer te weerleggen. Ik ben nooit gestart met mijn studies rechten met het idee om zelfstandig advocaat te worden, maar hier ben ik dan. (lacht) De komst van mijn zoon heeft me een spiegel voorgehouden. In een advocatenkantoor kan je niet altijd kiezen volgens welk ritme je werkt of wanneer je bijvoorbeeld thuis werkt. Ik kon ook niet helemaal zelf bepalen welke professionele richting ik wilde ingaan, of wat ik wilde uitstralen. Ik besefte dat ik mijn eigen zaak wilde oprichten en doopte het Oprecht Vera. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik de sprong gewaagd heb, want nu kan ik zeggen dat ik doe wat ik graag doe. Ik raad iedereen aan om je eigen richting te bepalen, en je niet door anderen te laten leiden. Doe echt iets waarvan je gelukkig wordt. Vandaag neem ik je mee op pad! 

6.30 uur

Ik begin mijn dag liefst al voor mijn zoontje wakker wordt. Zo ben ik klaar voor de dag nog voor de ochtendrush begint. Daarna heb ik een moment samen met mijn zoon voor hij naar de crèche of familie gaat. 

8.00 uur

Mijn agenda ziet er elke week en zelfs elke dag anders uit. Waar ik ben, hangt af van de dossiers of de last-minute-oproepen die ik die week behandel. Mijn smartphone heb ik in de buurt want ik sta op de permanentielijst om bijstand te verlenen bij verhoren. In zulke gevallen gaat het vaak om mensen die worden aangehouden omdat ze verdacht zijn en binnen 48 uur verhoord worden door de politie en vervolgens door de onderzoeksrechter. Ik kan zo’n oproep elk moment verwachten, ook nu. Meestal ga ik naar mijn kantoor in Turnhout, dicht bij de rechtbank. Verder ben ik ook vaak in de rechtbank van Antwerpen terug te vinden voor de zittingen. Zo vind je me meestal terug in een correctionele, politie-, ondernemings-, jeugd- of familierechtbank. Soms is de zitting al na 5 of 10 minuten gedaan, maar af en toe zijn er verschillende zittingen verscheidene rechtbanken op hetzelfde uur. Ik moet je niet vertellen dat ik maar best goede afspraken maak met de zittingsbodes en de andere advocaten, en mijn loopschoenen aandoe. (lacht)
 
Oprecht Vera
© FRONS PHOTOGRAPHY

“Ik baken mijn grenzen af, alleen zo kan ik de beste versie van mezelf zijn voor mijn zaak, cliënten en gezin.”

– Vera

13.00 uur 

Heb ik een oproep gekregen voor verhoorbijstand op een politiekantoor en is er ruimte in mijn agenda? Dan ga ik erop in en dien ik binnen de 2 uur ter plaatse te zijn. Tijdens zulke eerste gesprekken krijg ik maximum 30 minuten om mijn cliënt vertrouwelijk te spreken. Na dat half uur, verleen ik bijstand tijdens het verhoor en vind je me diezelfde dag of een dag later, binnen de 48u, waarschijnlijk ook in het Justitiepaleis bij de onderzoeksrechter. Word je cliënt aangehouden, volgt vervolgens binnen de 5 dagen een zitting voor de raadkamer, met de mogelijkheid om de dag voordien het dossier in te kijken op de rechtbank en het met je cliënt te bespreken. Mijn agenda kan dus razendsnel veranderen. 

14.00 uur 

In de namiddag plan ik meestal consultaties in. Ik vind het belangrijk om de vaste contactpersoon te zijn voor mijn cliënten, van begin tot einde. Op die manier is een onderlinge vertrouwensband verzekerd. Ik vind het dan ook heel belangrijk om tijdens gesprekken en meetings veel informatie te krijgen en te vragen. Heb ik geen meetings? Dan vind je me op de rechtbank voor inzages in een strafdossier of in de gevangenis om een zitting voor de dag nadien voor te bereiden. 

19.00 uur

Vroeger kreeg ik altijd de indruk dat wanneer je voor strafrecht kiest, je 24/7 bereikbaar moet zijn. Ondertussen weet ik dat het anders kan. Ik baken mijn grenzen af, alleen zo kan ik de beste versie van mezelf zijn voor mijn zaak, cliënten en gezin. Ik ben dan ook niet beschikbaar voor nieuwe dossiers als ik een sociale verplichting heb of extra tijd met mijn gezin wil. Tijdens de avond wil ik dan deel uitmaken van ons avondritueel en eten we samen en leg ik mijn zoontje in bed. Soms werk ik na het avondeten nog verder, maar dat doe ik enkel volgens mijn ritme of natuurlijk als iets urgent is. 

Dit maakt mijn dag

Ik kom echt tot rust in de auto en luister dan vaak naar podcasts. Mijn favorieten:

The Connectique

Ik vind het heel inspirerend om naar andere vrouwelijke ondernemers te luisteren. Tijdens zo’n momenten voel ik me als solo-ondernemer minder alleen en leer ik bij dankzij hun verhalen.

De volksjury

Geloof het of niet, maar het is deels dankzij deze true crime podcast dat ik het strafrecht extra begon te missen en de beslissing maakte om mijn zaak op te richten.

Business Dad

Ik vind het fijn om meer te weten over mindset en planning. Met de hulp van deze podcast hou ik onder andere mijn to-dolijst beter in toom.

Meer Vera? Volg haar via Instagram.

Beeld: Frons Photography