Mareike staat aan het hoofd van het product team van Zalon, de online styling service van Zalando. Op Bossy deelt ze haar ervaring als leidinggevende en geeft ze enkele interessante tips om een team te creëren.

Waarom koos je voor een carrière in deze richting?
Ik begon mijn loopbaan in Strategy Consulting. Als consultant adviseer je over belangrijke beslissingen binnen andere bedrijven. Zowel de vakgebieden als vraagstukken zijn vaak heel divers, wat me de kans gaf verschillende werkdomeinen te ontdekken. Toen Zalando in 2012 op mijn pad kwam, voelde dat als de perfecte match. Als start-up lag er nog niets vast, dus ook daar kon ik verschillende afdelingen uitproberen: van Category Management tot Operations en Tech. Mijn grote passie is echter altijd hetzelfde gebleven: ideeën ontwikkelen die zowel de klantervaring als het bedrijf ten goede komen.

Uiteindelijk koos je voor het opkomende online platform Zalon.
Het is de perfecte aanvulling op Zalando en online shoppen in het algemeen: het vervult de groeiende behoefte om er met weinig moeite goed uit te zien. Ook de start-up vibe en leuke collega’s spraken me aan bij Zalon. Ik kreeg de verantwoordelijkheid over de gehele Product en Customer Journey; het is dus mijn taak om met behulp van tech de website en app zo innovatief en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Je kunt je voorstellen dat de uitdagingen en beslissingen die daarbij komen kijken, heel anders zijn bij een kersverse start-up dan bij een gevestigd bedrijf.

“Ik heb op verschillende plekken gewerkt waar het overgrote deel man was, maar bij Zalon valt het me nauwelijks op.”

Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen en kansen op het gebied van tech?
In mijn vakgebied gaat het om keuzes maken: welke problemen hebben de hoogste prioriteit, welke kansen zijn veelbelovend en welke online ontwikkelingen hebben potentie. De uitdaging zit ‘m in de balans tussen projecten op korte termijn die direct een positief effect hebben, en meer riskante langetermijnprojecten die grotere innovatie teweeg zouden kunnen brengen. Een andere belangrijke uitdaging én kans is het zorgen voor een goede bedrijfscultuur waarin teams zich vrij voelen om met nieuwe ideeën te komen.

Hoe beweeg jij je als vrouw in een tech-omgeving die nog steeds hoofdzakelijk uit mannen bestaat?
Ik heb op verschillende plekken gewerkt waar het overgrote deel man was, maar om eerlijk te zijn valt het me hier nauwelijks op. Ik denk dat dat komt door de grote diversiteit hier op de werkvloer: mijn team bestaat uit rond de dertig mensen van maar liefst zeventien verschillende nationaliteiten. Als vrouwelijke leidinggevende maakt het veel verschil of collega’s op hetzelfde niveau openstaan voor vrouwen op hoge posities. In ieder bedrijf is dat anders, omdat het sterk afhangt van individuen en bedrijfscultuur.

Als vrouwelijke leidinggevende maakt het veel verschil of collega’s op hetzelfde niveau openstaan voor vrouwen op hoge posities.
Bossy x Zalon - Mareike Interview

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van vrouwelijk leiderschap?
Bij het aannemen van nieuwe collega’s hebben we allemaal onze eigen vooroordelen. Zo nemen we bijvoorbeeld sneller mensen aan die op onszelf lijken; het zogenaamde ‘mini-me-effect’. Dat is heel normaal, maar zorgt ook voor weinig diversiteit. Voeg je een vrouwelijke lead toe aan een team, dan zullen routine en mindset onherroepelijk veranderen. Het resultaat is een team dat zich niet alleen meer zal openstellen naar vrouwen, maar ook naar anderen in bredere zin.

Wat heb je geleerd bij het managen van een team?
Ik heb het geluk gehad met veel verschillende leads én teams te mogen samenwerken. Op die manier heb ik veel geleerd over wat wel en niet werkt. Uiteraard heb ik fouten gemaakt en waarschijnlijk maak ik ze nog, maar over het algemeen denk ik dat de volgende drie dingen belangrijk zijn om te creëren in een team: een overkoepelend doel, betekenisvol werk en de juiste omgeving en structuur om dat te kunnen doen.

Als je een team wilt creëren, zijn deze drie items belangrijk: een overkoepelend doel, betekenisvol werk en de juiste omgeving en structuur.

Welk advies heb je voor vrouwelijke collega’s met leiderschapsambities?
Het allerbelangrijkste is geloven dat je het kunt. Misschien ben je nog niet de perfecte leider, maar vergeet niet dat iedereen moet leren. Vrouwen hebben de neiging kritisch op zichzelf te zijn. Probeer deze eigenschap in te zetten voor zelfreflectie in plaats van het je te laten blokkeren. Kijk ook goed naar mensen die al een leiderschapsfunctie hebben: wat voor kwaliteiten laten zij zien? Daarnaast raad ik iedereen aan om je eigen team lead te laten zien wat je ambities zijn, en hem/haar te vragen je te helpen daar te komen. Ten slotte is mijn advies om trouw te blijven aan jezelf, en een leiderschapsstijl te vinden die goed werkt voor jou en je team.

“Vrouwen hebben de neiging kritisch op zichzelf te zijn. Gebruik die eigenschap in je voordeel!”

Wat zou je willen zeggen tegen vrouwen die een tech-carrière overwegen?
Just do it! Ik vind het een van de meest interessante vakgebieden die er is. Als je het leuk vindt om met mensen van over de hele wereld te werken en samen een voortrekkersrol te spelen in innovatieve technologieën en nieuwe manieren van werken, dan is tech echt iets voor jou. Carrièremogelijkheden zijn er genoeg: van Software Engineering tot Product Management, User Experience of Visual Design. Dit vakgebied is al heel divers en open-minded – nu alleen de vrouwelijke versterking nog!

Als je het leuk vindt om met mensen van over de hele wereld te werken en samen een belangrijke rol te spelen in innovatieve technologieën, dan is tech echt iets voor jou.