“Ondernemen met impact, is dat iets voor jou?” Ik antwoordde met een halfslachtige ‘bwoaja’, omdat ik niet exact wist wat ondernemen met impact voor mijn business kon betekenen. De eerste masterclass van Smartass Academy, gegeven door Laura Verhulst aka Madam Bakster, zorgde meteen voor duidelijkheid. Benieuwd of de cursus iets voor jou is? Je leest er hier alles over én kan zelfs een ticket winnen!

Hé, Smartass

Met Smartass Academy creëerde Eveline een online masterclassplatform specifiek voor ondernemers. Kwaliteit en sterke inhoud staan duidelijk centraal, net als bijleren van elkaar en verbinden met andere ondernemers. Eveline, die je kan kennen als de vrouw achter Vidsome, is met Smartass Academy het bindmiddel tussen zij die de kennis hebben, maar geen knowhow bezitten om video’s te maken en zij die online willen bijleren, maar door het bos de bomen niet meer zien.

‘Ondernemen met impact’ is de eerste cursus op het platform. Hij wordt gegeven door niemand minder dan Laura Verhulst aka Madam Bakster. De spraakmakende onderneemster neemt je zonder moeite mee in de wereld van waardegedreven ondernemen en duurzaam groeien. De fluff laat ze achterwege, en daarmee doorprikt ze meteen een van mijn vooroordelen. Want ja, als waardegedreven ondernemer wil je meer dan enkel omzet draaien en een positief verschil maken. Maar geld, stabiliteit en succes zijn wel belangrijk wil je impact maken.

“Zie je onderneming als een levend organisme dat elk kwartaal nieuwe noden heeft” – Laura Verhulst

Aan de slag

Wat is ondernemen met impact nu precies en hoe begin ik daaraan? Deze vragen stel jij je misschien ook. Aan de hand van vier modules neemt Laura je mee op avontuur. Eerst langs de basics van waardegedreven ondernemen, waar voorbeelden als Tony Chocolonely en Coolblue het begrip meteen tastbaar maken. In module twee – een echte eyeopener – onderzoek je wat je in de weg staat om impact te creëren. Naast de obstakels en voorwaarden om waardegedreven te kunnen ondernemen, geeft Laura ook een tip: “Zie je onderneming als een levend organisme dat elk kwartaal nieuwe noden heeft”. Vervolgens leer je je waarden te bepalen en te concretiseren.

Eens je waarden helder zijn, is het tijd om ze te implementeren. Maar hoe doe je dat? Aan de hand van persoonlijke en verrassende voorbeelden vertelt Laura hoe ze zelf haar waarden tot leven wekt en hoe andere spraakmakende merken dit doen. Dit maakt waardegedreven ondernemen heel concreet én het geeft goesting om er zelf in te vliegen.

200309-SMARTASS x MADAM BAKSTER-ILLIASTEIRLINCK-40
Eveline en Laura in overleg tijdens de opname van de masterclass 'Ondernemen met impact' bij Madam Bakster.

Goed bezig (blijven)

In de laatste module gaat Laura in op een niet onbelangrijke vraag: ‘Hoe weet je of je goed bezig bent?’ Waardegedreven ondernemen is een sterke groeistrategie. Met de tips uit de masterclass kan je er dus in slagen om een nog sterker bedrijf uit te bouwen. Om een antwoord te krijgen op bovenstaande vraag is het belangrijk om je doelen meetbaar te maken. Dat doe je aan de hand van de oefeningen in dit hoofdstuk. Zo daagt Laura je uit om een lijstje te maken met je stakeholders en per stakeholder een meetbaar actiepunt op te stellen via de SMART-methode.

Op het einde benadrukt Laura hoe belangrijk het is om te blijven pivoteren. Stel je flexibel op en weet dat je waarden kunnen evolueren, samen met jou als mens, je bedrijf en de wereld rondom je.

Work it

Bij de start van elke nieuwe les kan je een werkboek downloaden. Net als het online platform ziet ook het werkboek er geweldig uit. De oefeningen die erin staan zorgen ervoor dat je je de cursus eigen maakt. Hierdoor vertrek je echt vanuit je eigen why, je team, je leveranciers, je impact… Doorloop je elke week één module, dan kan je met het werkboek nog even je geheugen opfrissen voor je opnieuw start. Het leukste: aan het einde van de masterclass beseffen dat Laura je ongelofelijk hard aan het werk heeft gezet en dat je groeistrategie vorm krijgt.

Is deze masterclass voor jou? Je leest er meer over op Smartass Academy. Check ook Bossy’s Instagram, want daar mogen we een ticket voor de online masterclass weggeven! Bestel je Bossy’s Summer Box, dan krijg je 10% korting op je masterclass.