Margaux Deckers is model, professionele danseres, influencer en sinds kort ook mede-eigenares van haar eigen kledingmerk Ikigai. Dat allemaal terwijl ze nog maar 16 lentes op de teller heeft staan. We praten met haar over diversiteit, mode en de voordelen van zo jong in het ondernemerschap te stappen.
Margaux, hoe kom je als 16-jarige op het idee om een eigen kledingzaak te beginnen?
Ik ben samen met mijn schoonzus Noury op het idee gekomen. We hebben het gevoel dat er in de modewereld nog te weinig diversiteit is en daarom willen we een kledingzaak oprichten waar iedereen zich welkom voelt. Of je nu dik of dun bent, wit of zwart: het is belangrijk dat je jezelf gerepresenteerd ziet in de modewereld. Er zijn veel merken die hun best doen om dat al te integreren, maar ze gaan nooit verder dan één model op de 10 en de matentabellen rijken ook niet ver genoeg. Bij IKIGAI streven we ernaar om elk stuk van maat xxs tot maat xxl aan te bieden. Zo kunnen mensen zichzelf goed voelen in wat zij willen dragen en niet wat de maatschappij vindt dat zij mogen dragen.
Heb je zelf al te maken gehad met die problematiek?
Aangezien ik zelf model ben, is het voor mij bijna dagelijkse kost. Mijn maatje 38 is niet de courante maat in de modellenwereld, ook al lopen veel vrouwen daar in de realiteit mee rond. Ik ben al meermaals in contact gekomen met kledingmerken en designers die me vragen of ik toch niet wat gewicht zou willen verliezen, maar dat is voor mij een brug te ver. Ik wil van het leven genieten en geen strijd voeren met mezelf om toch maar enkele centimeters te verliezen. Door over mijn ervaringen te praten, hoorde ik dat veel andere jongen en meisjes hiermee worstelen. Daarom gaan we bij IKIGAI niet voor de graatmagere modellen, maar voor de gewone vrouw in de straat. Zo weet je tenminste echt of dat prachtige topje ook mooi staat bij iemand die geen maatje 0 heeft.
“Ik moet eerlijk zijn: ik weet nog niet wat ik precies wil doen in het leven later.”
Hoe ben je op de naam IKIGAI gekomen?
IKIGAI is een Japans woord dat staat voor “de reden waarom je opstaat in de ochtend”. Hetgeen wat je kracht geeft en je gelukkig maakt. Noury is op het idee gekomen omdat zij erg geïnteresseerd is in Japanse filosofie en daar is ikigai een sleutelwoord in. Het past ook perfect bij onze visie, aangezien dat we de waarde van zelfliefde en acceptatie willen meegeven aan onze klanten. Het leven is te kort om niet op zoek te gaan naar de dingen die jou gelukkig maken, de reden waarom je de dag wil starten.
De motivatie en visie van Ikigai zitten dus helemaal goed, maar wat zijn jouw taken precies binnen de onderneming?
Ik zal vooral bezig zijn met de creatieve kant van het verhaal: collectie kiezen, Instagrampagina verzorgen, stukken combineren en natuurlijk ook model staan. Het zijn allemaal dingen die ik graag doe en waar ik goed in ben. Ook de investering heb ik zelf gedaan, met het geld dat ik bij elkaar gespaard heb als model, Samsondanser en influencer. Het administratieve deel laat ik op dit moment wel nog over aan mijn mama. Zij heeft al een zaak en kent dus de kneepjes van het vak, terwijl ik er nu pas over begin te leren. Ik hoop natuurlijk wel dat mijn schoonzus en ik het in de toekomst volledig zelf kunnen runnen, maar nu is dat nog iets te veel voor mij. Het moet natuurlijk combineerbaar blijven met school en ik zou graag nog wat genieten van jong zijn.
Vind jij het een voor- of nadeel om zo jong in het ondernemerschap te stappen?
In mijn ogen is het zeker een voordeel. Door mijn jonge leeftijd ga ik nog veel groeien en evolueren en Ikigai kan dat samen met mij doen. Het is allemaal nieuw voor mij en daarom start ik met nog meer energie en enthousiasme, dat kan een zaak alleen maar ten goede komen denk ik. Natuurlijk vind ik het ook allemaal heel interessant en leuk, want mode is mijn passie. Mijn schoonzus en ik kunnen echt een frisse kijk op de modewereld brengen. Ik kan al niet wachten tot we online gaan.
Wat zijn de ambities voor Ikigai op lange termijn?
Ik moet eerlijk zijn: ik weet nog niet wat ik precies wil doen in het leven later. Maar het ideale scenario zou toch zijn om verder te kunnen bouwen op de webshop die we nu starten. In mijn dromen zie ik al meerdere fysieke winkels, internationale online verkoop en een groot kantoor voor me. Op dit moment leef ik echter van dag tot dag, anders voelt het als een te grote druk op mijn schouders. Wat de toekomst brengt, zien we dan wel weer. Nu is het vooral genieten van de mooie kans.
Heb je raad voor andere jonge mensen die een zaak willen starten?
Volg je droom! Werk je plannen uit, vraag hulpen aan mensen die er meer van kennen en ga er helemaal voor. Als het uiteindelijk toch niet lukt, dan kan je jezelf nooit kwalijk nemen dat je niet geprobeerd hebt. Ik geloof heel hard in het lot en het leven zal mij vast wel naar de juiste plek brengen.
Benieuwd naar meer? Margaux haar website kan je hier bekijken.