Cijferstress, onzekerheid en onverwachte afrekeningen. Het zijn situaties die Julie Van der Mast, zaakvoerder van Finezz Accountants bekend in de oren klinken. Als accountant weet ze hoe je financiële onzekerheid kan ombuigen tot rust. Dankzij haar vijf tips ga je zelfzeker met je cijfers om! 

1/ Je focus is een omzetdoel 

Eén van de money mistakes die vooral bij online ondernemers terugkomt: een maandomzet van 10.000 euro omzet als holy grail zien. Het wordt op sociale media van de daken geschreeuwd als hét doel voor elke ondernemer. Bullshit, want in de realiteit is dat anders. 10.000 euro omzet halen is knap, maar geen must als je bijvoorbeeld maar 1.000 euro kosten per maand hebt. Dan kan je ook met minder omzet een comfortabel leven leiden. Het omgekeerde geldt vaak ook. Een omzet halen van 10k in een maand is voor de meeste zaken te weinig. Stel dat je vaste kosten bestaan uit: een werknemer , een kantoorruimte of een investering, dan is dat ‘heilige’ bedrag niet voldoende. Daarnaast moet je ook rekening houden met eventuele variabele kosten, die mee stijgen stijgen met je omzet. Denk bijvoorbeeld aan aankoopkosten van producten en diensten, verzendkosten… Heb je bijvoorbeeld 2.000 euro netto per maand nodig, dan heb je minstens 4.000 euro bruto nodig per maand om jezelf dit loon te kunnen uitkeren. Daarboven tel je je vaste kosten: bijvoorbeeld 3.000 euro per maand voor een medewerker, 1.000 euro huur kantoorruimte en 4.000 euro diverse diensten en kosten. In totaal is dat al snel minstens 12.000 euro benodigde omzet om al deze kosten te dekken.
Focus je niet op een omzetdoel, maar op je winstdoel. Kijk daarvoor eerst naar de winst die je nodig hebt om een rendabel bedrijf te runnen en jezelf een mooi loon uit te betalen. Bij deze stap is het essentieel dat je zicht hebt op de kostenstructuur van je zaak. Daarna onderzoek je welke omzet je voor die winst nodig hebt.

2/ Je wil geen belastingen betalen

Een uitspraak die ik als accountant vaak hoor: “Ik wil geen belastingen betalen.” Weinig belastingen klinkt misschien leuk, maar eigenlijk is het net goed als je (veel) belastingen moet overschrijven. Als je weinig of geen belastingen betaalt voor je onderneming betekent dat meestal dat je geen winst maakt en dus zelf geen euro overhoudt. Ik zeg niet dat je moet dansen op tafel als je een belastingbrief ontvangt of voorafbetalingen overschrijft. Dat is misschien iets te veel van het goede. (lacht) Meer belastingen betalen dan het jaar daarvoor betekent dus meestal dat je meer verdiend hebt dan vorig jaar. Ik zeg bewust meestal, want uitzonderingen zijn er altijd. Een voorbeeld is wanneer je een uitzonderlijk fiscaal voordeel hebt door een investeringsaftrek. 
Als je 100 euro onnodige kosten maakt om minder belastingen te betalen, dan wil dit zeggen dat je 100 euro betaalt aan een leverancier om 20 à 50 euro minder belastingen te betalen, maar zelf ben je wel 100 euro lichter, terwijl je anders 80 à 50 euro had kunnen overhouden voor jezelf.
Maak geen onnodige kosten om belastingen te drukken en als je niet graag een groot bedrag aan belastingen betaalt, spreidt het bedrag dan via meerdere voorafbetalingen of via een krediet bij de bank.
Finezz + Smartass Academy
© LIESJE BROCKLEY PHOTOGRAPHY
“Durf een accountant te zoeken in functie van je eigen noden én die van je zaak.”
– Julie

3/ Je kent je cijfers niet

Je mag nog zo fantastisch zijn in je werk, je mist opportuniteiten als je niet in je cijfers duikt. Laatst las ik ergens dat hoe groter het gebouw wordt dat je wil bouwen, hoe dieper het fundament van het gebouw moet zijn. Hetzelfde geldt voor je onderneming. Door je bedrijf te bouwen op een hoopje zand maak je het jezelf onnodig moeilijker. Wanneer je kleinschalig begint, weet je heel goed welke klant al wel of nog moet betalen, welke facturen je zelf nog moet overschijven en hoeveel werkuren je enige werknemer heeft. Dat is anders wanneer je bedrijf groeit. Hoe groter je bedrijf wordt, hoe belangrijker die structuur én het overzicht op je cijfers. Zit je winstmarge niet goed wanneer je met je zaak start? Dan wordt dit probleem groter naarmate je bedrijf groeit. Denk daarom niet aan de frustraties die je soms met administratie of cijfers hebt. Concentreer je op wat cijfers je kunnen opleveren: meer inzicht en rust. 
Mijn tip: creëer al een stevig fundament van bij de startfase van je bedrijf, wacht niet tot je het bos door de bomen niet meer ziet bij je cijfers en administratie.

4/ Je werkt nog niet met een systeem

Ik merk dat er soms een kink in de communicatiekabel zit tussen de ondernemer en de boekhouder. Een ondernemer krijgt cijfers van de boekhouder maar stelt de cijfers niet in vraag of heeft twijfels bij bepaalde financiële begrippen. Resultaat: de ondernemer beslist op basis van wat er die dag de bankrekening staat om te gaan voor een bepaalde opleiding, kost of investering. Maar die bankrekening is vermoedelijk geen goede weergave van de realiteit. Mogelijks staat hier nog een deel door te storten btw, belastingen of sociale bijdragen op, of zijn er nog heel wat onbetaalde facturen.

Om die reden kan je vaak beter werken met meerdere bankrekeningen, waarbij een aparte rekening voor kosten en investeringen. Een voorbeeld daarvan is de Profit Firstmethode, waar ik zelf ook mee werk en ondernemers in begeleid. Met minstens vijf verschillende bankrekeningen zet je voor bepaalde doelen geld opzij. Denk bijvoorbeeld aan een rekening voor winst, voor belastingen, voor kosten, etc. In dat geval weet je wanneer je een buffer voor zulke uitgaven hebt. Geen structuur in je bankrekeningen betekent geen representatieve bankrekeningen. Laat het gemis aan structuur een reden zijn om je financiën vandaag nog beter te organiseren. Je zal met een geruster gevoel je bankrekeningen bekijken.

5/ Je boekhouder is (nog) niet je beste business partner 

Wil je samen met je accountant proactief aan de toekomst van je bedrijf werken? Top! Je wordt een sterkere ondernemer van een sterker bedrijf wanneer je meer advies krijgt door vragen te stellen, tussentijdse resultaten op te vragen en met je boekhouder samen te zitten. Zie daarom je boekhouder niet als noodzakelijk kwaad, maar als je beste business partner. Het gaat om teamwork! Op je honger blijven zitten is niet nodig wanneer je ervaart dat je weinig feedback van je boekhouder krijgt. Durf een accountant te zoeken in functie van je eigen noden én die van je zaak. 

Werk maken van je cijfers? Vind meer informatie over de Money Insight Masterclass via deze link

Beeld: Liesje Brockley Photography