Obstakels en onverwachte hindernissen, je komt ze ongetwijfeld tegen op je weg naar succes. Bossy sprak met Carla Van Corenland, de drijvende kracht achter digital first boekhoudkantoor Fiscadvies. We hadden het over de hoogte- én dieptepunten in haar parcours als ondernemer. 

In 2008 stampte je een eigen boekhoudkantoor uit de grond. Hoe ben je het ondernemersverhaal ingerold?
Ik werkte al acht jaar in loondienst, maar merkte dat ik graag zelf de touwtjes in handen wou nemen. Ik wilde beslissingen nemen en daar ook de verantwoordelijkheid voor dragen. Toen de opportuniteit zich aandiende om met een collega een boekhoudkantoor te starten, heb ik geen seconde getwijfeld.

Jij en je vennoot stapten als dichte collega’s in het avontuur, maar dat ging zes jaar later toch mis. Een donderslag bij heldere hemel?
Eigenlijk niet. De communicatie verliep al een tijd stroef en we groeiden uit elkaar. We leefden beiden op ons eigen eiland en hebben te lang gewacht om problemen aan te kaarten en knopen door te hakken. Ik verloor mijn vennoot, maar leerde het belang van duidelijke communicatie. Nu zou ik veel sneller spreken en uitkomen voor mijn eigen keuzes. 

Durf op tijd aan de alarmbel te trekken. Communiceer duidelijk en kom uit voor je eigen keuzes.

In 2014 ging je ook inzetten op digitale fiscaliteit. Vanwaar die keuze?
Het technische aspect van de job was minder mijn ding, ik genoot vooral van het menselijk contact. Om daar meer tijd voor vrij te maken, besloot ik te digitaliseren. Het was een proces van trial & error waarin ik geregeld met mijn hoofd tegen de muur liep. Enerzijds stond digitale fiscaliteit nog in de kinderschoenen. Het aanbod was beperkt en de programma’s werkten nog niet zoals nu. Anderzijds ontbrak het enthousiasme bij de klanten. Zij hadden het gevoel dat ze meer zelf moesten doen, maar evenveel bleven betalen.

“Ik wilde alles zelf leren en elke fout zelf maken, terwijl je ook perfect kan leren uit de fouten van anderen.”

Wat was voor jou het dieptepunt?
In 2018 vielen twee werknemers weg, net op het moment dat de programma’s goed begonnen te draaien. Niet veel later overleed mijn moeder, die ook meewerkte in het kantoor. Op korte tijd verloor ik drie sleutelfiguren en daarmee ook het vertrouwen in mezelf en mijn bedrijf. Het verlies van mijn moeder gaf me wél de kracht om door te gaan. Ik zette een aantal stappen terug en ging vervolgens met nieuwe moed en de juiste mensen aan de slag. Moeilijke momenten zullen er altijd zijn, maar ik probeer nu in uitdagingen te denken in plaats van in problemen. Het idee dat je elke uitdaging kan aangaan én overwinnen, werkt bevrijdend. 

Denk in uitdagingen in plaats van in problemen. Het idee dat je elke uitdaging kan aangaan én overwinnen, werkt bevrijdend.

Het parcours van de voorbije jaren heeft je een aantal belangrijke levenslessen geleerd.
Inderdaad. Zo leerde ik bijvoorbeeld het evenwicht te bewaren tussen daadkracht en structuur. Ik probeer de dingen nu gefaseerd en gestructureerd aan te pakken, in plaats van meteen in het diepe te springen. Ook anderen betrekken bij strategische beslissingen is cruciaal. Aan zo’n beslissing gaat steeds een heel denkproces vooraf en daarvoor duid ik nu telkens een task force van 2 à 3 mensen aan. Bij hen kan ik beslissingen toetsen én zij trekken de verandering vervolgens binnen het kantoor. Een laatste belangrijke les?
Dat ik me meer moet openstellen voor meningen van anderen. Ik wilde alles zelf leren en elke fout zelf maken, terwijl je ook perfect kan leren uit de fouten van anderen. Er is niets mis met hulp inroepen van anderen die het proces al hebben doorgemaakt. 

Meer lezen over omgaan met obstakels en struikelen in stijl? Lees dan zeker het interview met Ruth Janssens in Bossy Magazine SS20 Mommy Issue. Of neem een kijkje op www.metfalenenopstaan.be, een initiatief van Startups.be en het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Met Failing Forward willen ze het taboe op falend ondernemerschap doorbreken.

Beeld: Luna d’Hoine

Betrek anderen bij strategische beslissingen. Bij hen kan je ideeën toetsen én zij kunnen de verandering trekken.