“Mijn stem is al meer dan twintig jaar mijn werkinstrument. Ik vind het daarom nog belangrijker dat vrouwen hun stem laten horen. Dat doen we nog veel te weinig”, zegt Valerie Thys. Vrouwen een stem geven, dat is één van de missies van deze host, interviewer, moderator en presentatietrainer. Hoe Valerie dat doet en wat haar why is, vertelt ze je graag zelf.

Waarom Valerie de lans wil breken

“De stem van veel vrouwen wordt nog altijd niet gehoord. We kunnen nog zo hard op de barricades staan, in sommige gevallen worden we nog steeds niet au sérieux genomen. Ik wil vrouwen stimuleren om uit te komen voor hun mening. Vrouwen zijn van nature meestal leiders. Anders hadden ze mannen toch laten kinderen baren!? (lacht) Mijn stem is al meer dan twintig jaar mijn werkinstrument. Ik vind het daarom nog belangrijker dat vrouwen hun stem laten horen. Dat doen we nog veel te weinig. Ik wil die lans breken.” Hoe Valerie dat wil doen? Door samen te komen. 

Groei als invloedrijke spreker

“Het is mijn missie om je te leren spreken zodat jij het podium kan pakken. Ik wil dat je authenticiteit leert te omarmen en dat deelt met anderen zodat jij ze op je beurt kan inspireren of informeren. Als jij mensen meetrekt in je verhaal, dan geraak je als ondernemer écht wel verder. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kan leren presenteren.” Zo lanceerde Valerie onlangs The Presenter Path scan: een assessment tool die je leert om je presentatievaardigheden op een gestructureerde manier in kaart te brengen. “Met dit traject vat ik mijn jarenlange kennis samen en help ik je negen weken lang op weg zodat jij een authentieke en invloedrijke spreker wordt.”

Zoek naar aha-momenten

“Zoek je inspiratie, kijk naar de vrouwen die een verschil hebben gemaakt in je leven. Denk aan de vrouwen die voor een aha-moment hebben gezorgd.” Waar Valerie zoekt en vindt? Bij mensen die niet op haar lijken vertelt ze snel. “Als kind had ik niet echt rolmodellen toen ik nog in het Verenigd Koninkrijk woonde. Er waren bijvoorbeeld weinig gekleurde mensen op televisie. Ik keek wel op naar vrouwen zoals de Engelse journalist, televisiepresentator en nieuwslezer Jill Dando. Deze charismatische vrouw en haar carrière intrigeerden mij. Ik denk ook aan Margaret Tatcher. Hoe zij als vrouw regeerde en vooral met een lager stemtimbre sprak om serieuzer geworden te worden tussen alle mannen in de regering van toen, straf toch? Nog maar eens een voorbeeld dat je als vrouw soms een kameleon moet zijn. Uiteraard mag ook Oprah Winfrey niet in dit lijstje ontbreken. Ze heeft een heel mooie carrière opgebouwd.” Voor Valerie zijn het vrouwen die perspectief geboden hebben in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. Maar ze denkt ook aan de nieuwe generatie zoals activiste Malala Yousafzai en aan de toekomst. “Als wij vrouwen kunnen we toch ongelofelijk straffe zaken verwezenlijken. Maar we zijn er nog niet. We moeten nog altijd op de barricades staan. En we moeten elkaar vooral écht blijven steunen.”
Valerie Thys - Bossy
© ANS PHOTOGRAPHY
“Als er één ding is waarmee je vooruit geraakt in je leven dan is het wel door je mond open te doen.” 
– Valerie

Omarm je stem zoals die is

Wil jij je stem vaker laten horen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan weet Valerie meteen wat je best eerst doet: erkennen. “Vrouwen moeten erkennen dat spreken belangrijk is. Bij velen is dat nog niet het geval. Ze houden zich onbewust klein en verstoppen zich in een hoekje. Of ze uiten niet overal hun mening. Soms lukt het thuis beter dan tijdens een meeting, bijvoorbeeld. Ik wil je graag vertellen dat het anders kan. Je hoeft geen schrik te hebben om je stem te gebruiken. Ik geef je graag alle nodige tips en tools. Een eerste belangrijke tip: fall in love with your own voice first. Omarm je stem zoals die is. Leer aanvaarden dat je stem niet klinkt op televisie zoals jij je stem hoort. Hoor je jezelf niet graag spreken? Leave it! (lacht) En vooral: wees trots dat jij je als expert mag profileren tijdens een interview op televisie of een podcast. Breek jezelf niet af. Benut allerlei kansen waar je kan spreken, want als er één ding is waarmee je vooruit geraakt in je leven dan is het wel door je mond open te doen. Je sprekerskills kan je nog altijd later trainen.” 

Gun jezelf dat leerproces

Een andere belangrijke tip van Valerie: gebruik je stem op plekken waar je je veilig voelt zoals bij vrienden of in groep. “Kijk eens binnen die dynamiek of je iemand bent die je stem durft te gebruiken. Probeer dat steeds vaker te doen. Je kan ook niet leren zwemmen als je nooit in het water gaat. Gun jezelf dat leerproces en zet de eerste stap. Bedenk ook eens wat er gebeurt als je je stem niet verheft voor je dochter, nichtje, beste vriendin of de volgende generatie. Wil je vocaler worden? Hou de persoon voor wie je het doet dan voor ogen. Niet iedereen heeft de ambitie om de volgende Oprah Winfrey of Greta Thunberg te worden. Dat hoeft ook niet. Maar ook die vrouwen zijn niet geboren met een geweldig spreektalent. Wat ze wel doen, is durven het risico te nemen om op hun bek te gaan. Je doet dat al wanneer je een eigen zaak opricht. Doe dat ook wanneer je jouw stem gebruikt. Mislukt een presentatie of pitch? Probeer het nog eens tot wanneer je écht gehoord wordt.”

Wil je sprekerskills naar een hoger niveau brengen? Vind hier meer informatie over haar trajecten.

Beeld: Ans Photography