The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Met deze rubriek willen we je online inspireren voor je volgende offline rustmoment. Vandaag delen we insights én oefeningen uit ’Workaholics’ van chillpreneur en auteur Yasmin Vantuykom.

Zie luiheid is een deugd

“Veel mensen zijn er toch nog van overtuigd dat je beter kan werken tot je erbij neervalt, dan jezelf rust te gunnen tijdens een drukke werkdag. Ik ben niet zo iemand, zoveel is duidelijk. We hebben rust en ruimte nodig om op adem te komen, om op te laden, te kunnen reflecteren over zaken. Vertrouw erop dat het eindresultaat beter zal worden wanneer je regelmatig afstand neemt en met een frisse blik naar je (werk)leven kijkt”, geeft Yasmin aan. Beantwoord je de vraag: hoe gaat het? vaak met ‘ja, druk!’ en wil je daar iets aan veranderen? Dan vind je in ‘Workaholics’ voldoende voorbeelden dat het wel degelijk anders kan. “Unpopular opinion misschien, maar ik vind dat veel mensen het zichzelf aandoen om het altijd ‘druk’ te hebben. Door zich in alle beslissingen te willen mengen, zaken over te nemen, continu hun mening te willen geven, bij elke meeting aanwezig te willen zijn… Het is nergens voor nodig, integendeel, je blokkeert soms zelfs je bedrijf of werk. Ja, het is moeilijk om je werk of je eigen bedrijf los te laten, maar op een bepaald punt moet je erop vertrouwen dat de mensen rondom je of die je aanneemt, de juiste competenties hebben. En ja, ik vertrouw er dan ook op dat er even hard gewerkt wordt als ik niet op het bedrijf ben, als wanneer ik er wel ben.”

Probeer dit eens uit

Wees zo lui mogelijk

Daar zit geen schaamte in. Kan jij je werk doen op twee uur per dag? Dan zeg ik: bravo, goed gewerkt. Niet: dat betekent dat je meer kan doen. Iemand die zogenaamd lui is, gaat wellicht op zoek naar een manier om een taak met zo min mogelijk inspanning uit te voeren. Die 177 kan prioriteiten stellen, de kern van de taak eruit halen en weet dat rust en ontspanning belangrijk zijn om op lange termijndat werk vol te houden. Die is slim en strategisch in aanpak en efficiënter in het inzetten van energie. Minimale inspanningen optimale resultaten.

Kies voor een dagelijkse mini digital detox

Probeer meer los te koppelen van je gsm, je zult zien hoeveel tijd je kan vrijmaken. Dat is bij mij ook een work in progress, als ik eerlijk be

YASMIN WORKAHOLICS
© JOHAN VAN DER HASSELT

“Hoe minder ik nodig ben in mijn bedrijf, hoe waardevoller ik ben. Het geeft me de tijd om strategisch na te denken en productief te zijn.”

– Yasmin

Ga voor je échte prioriteit

Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Toch? Niet volgens Yasmin: “Het besef dat mij heeft geholpen, en ik hoop jou ook, is dat ik professioneel niet alles zelf hoef te doen. Hoe vervangbaarder ik ben voor dagelijkse taken, hoe meer mijn eigenlijke expertise of werk waard is. Zo kan ik echt focussen op meerwaarde creëren. Dat kan in verschillende vormen zijn en hoeft zeker geen acht uur per dag te zijn. (…) Vroeger voelde ik me belangrijk omdat ik het hoogste woord voerde in een meeting en iedereen naar mij keek voor de antwoorden. Nu denk ik: hoe minder ik nodig ben in mijn bedrijf, hoe waardevoller ik ben. Het geeft me de tijd om strategisch na te denken en productief te zijn. Belangrijker nog, het geeft me tijd voor mijn familie, vrienden en mezelf. En op belangrijke momenten voor het bedrijf, waar ik pakweg 20 tot 25 procent meerwaarde kan betekenen, ben ik er.” Yasmin zoomt graag verder in op die meerwaarde omdat veel ondernemers en werknemers dit volgens haar onderschatten: “Mensen voegen zichzelf toe aan verschillende taken, besluitvormingsprocessen, e-mails en vergaderingen, meer uit het idee dat ze zich onmisbaar willen maken, dan omdat ze echte toegevoegde waarde hebben. Ze doen het omdat ze zich ‘belangrijk’ of ‘druk’ willen voelen of misschien uit schrik dat ze ontslagen zullen worden. Maar als je maar 5 procent toegevoegde waarde te bieden hebt, is het dan die halve dag dat je eraan gewerkt hebt, waard geweest?”

Probeer dit eens uit

Kies waar je je energie aan geef

De Eisenhower matrix (genoemd naar de vroegere Amerikaanse president) is een veelgebruikt model binnen timemanagement. De man moest uiteraard veel en vaak moeilijke beslissingen nemen. Maar als alles urgent en belangrijk is, hoe kies je dan wat het eerst moet gebeuren? Zijn model helpt om prioriteiten te stellen. Yasmin past het toe met de volgende vragen: Welke taak moet jij uitvoeren en moet je direct doen (en neemt niet te veel tijd in beslag)? Wat kan je delegeren (get over yourself, veel anderen kunnen wat jij kan)? Maak een lijst van taken waar je goed in bent (jouw unieke karakteristieken) en taken die je leuk vindt om te doen (of waar je in de toekomst goed in zou willen zijn). Alle andere taken kunnen worden gedelegeerd, zowel aan iemand anders als aan software. Delete wat niet belangrijk is en niet urgent, en plan wat belangrijk maar niet urgent is, in. Kan het bijvoorbeeld tot morgen wachten?

Wees egoïstisch

Als je nu eens heel egoïstisch mag zijn, wat wil je dan? Wat vind je echt belangrijk? Waar streef je naar? Wat maakt je echt gelukkig? En bedenk dan ook: waar heb je het meest toegevoegde waarde? Als je de antwoorden van die twee vragen combineert, dan maak je volgens mij de juiste keuzes.

9789401421157 (1)

“Unpopular opinion misschien, maar ik vind dat veel mensen het zichzelf aandoen om het altijd ‘druk’ te hebben.“

– Yasmin

Overwin je decision fatigue

Vind je het lastig om een beslissing te maken? Dan worstel je misschien wel met decision fatigue of beslissingsmoeheid, een fenomeen dat ontstaat doordat het maken van beslissingen, hoe klein ook, mentale energie verbruikt. “Daardoor neemt je vermogen om beslissingen te nemen ook af. Ik had er zelf in het begin van dit jaar last van. Ik voelde me overweldigd, moe. Enkele tekenen dat jij hieraan lijdt, kunnen zijn: je uitgeput of ongemotiveerd voelen, uitstelgedrag vertonen, besluiteloos zijn, of net impulsief (‘Fuck it, ik koop dat dure kleedje gewoon’), beslissingen te veel nemen op de automatische piloot”, schrijft Yasmin. “Wat als je terugkijkt op de grote knopen die je hebt doorgehakt en je bent eerlijk met jezelf: wat als je in die relatie was blijven zitten? In die job? Wat als je geen actie had ondernomen? Was je dan gelukkiger geweest? Besef dat veel keuzes helemaal niet zo definitief zijn. Neem de eerste stap, je kan nadien altijd nog bijsturen. Het feit dat je gekozen hebt, neemt veel stress weg. Probeer maar. En als je faalt, of een keuze blijkt toch niet de juiste te zijn? Dan is dat zo. We zijn natuurlijk niet in de Verenigde Staten waar falen écht hip is, maar in mijn ogen is failure always an option.”

Probeer dit eens uit

Limiteer jezelf

Voeg een ‘beslissingstijdslimiet’ in: neem maximaal vijf minuten om een beslissing te nemen en houd je aan die tijdslimiet.

First things first

Neem je belangrijkste beslissingen ’s ochtends: als je brein fris is, kan je beter nadenken en afwegen.

Over het boek

Zoals elke werkende m/v/x worstelde Yasmin Vantuykom jarenlang met tijdsdruk, werkdruk en groepsdruk. Na lang ploeteren besefte ze dat het ook anders kon. In ’Workaholics’ deelt ze – op vaak hilarische wijze – de vele lessen die ze leerde door koppig haar eigen pad te volgen. Dat leverde haar niet alleen de nodige inzichten op, maar ook een buitengewoon succesvol bedrijf. In een wereld waarin succes nog altijd wordt gedefinieerd door wat je doet, wie je kent en hoeveel je bezit, daagt dit boek je uit om je geluk zelf te maken. Moet je echt de klok rond werken om succesvol te zijn? Altijd bereikbaar zijn? Dingen doen waar je geen zin in hebt omdat het nu eenmaal part of the job is?

Benieuwd naar meer inzichten van Yasmin? Bestel ‘Workaholics’ hier.

Beeld: Aikon – Johan Van der Hasselt