In een competitieve markt is het noodzakelijk om continu vernieuwend uit de hoek te komen. Maar hoe doe je dat? Hoe blijf je jezelf heruitvinden als ondernemer? Karolien Olaerts, bekend van de blog en boekenreeks Karola’s Kitchen, lanceerde onlangs haar nieuwste kookboek ‘Kleur op Tafel’. Hoe ze ervoor zorgde dat deze uitgave weer anders is dan haar eerdere publicaties? Je leest het in dit interview.
Karolien, je kookboeken volgen elkaar snel op, vanwaar blijf je je inspiratie halen?
Snel zou ik persoonlijk niet zeggen, het is inmiddels anderhalf jaar geleden sinds mijn laatste boek in de boekhandel lag. Sommige grote spelers brengen tot wel twee keer per jaar een kookboek uit. Ik moet toegeven dat ik ook diezelfde ambitie heb, hoewel ik me bewust ben dat ik geen team heb om me hierbij te ondersteunen. Uiteraard doe ik beroep op een fotograaf, foodstylist en grafisch vormgever voor de opmaak van mijn boeken, maar ik ontwikkel nog steeds elk recept zelf en ben altijd aanwezig bij elke fotoshoot. Enerzijds om budgetredenen, anderzijds denk ik dat de kracht van Karola’s Kitchen net ligt in mij als persoon. Dat ik naast ondernemer ook moeder ben van twee jonge kinderen maakt het er niet makkelijker op. (lacht) Een beetje tijd tussen twee publicaties heeft natuurlijk ook voordelen. Het publiek kijkt zo extra uit naar een nieuwe uitgave. Bovendien krijg ik vaak reacties van mensen dat ze nog steeds niet door mijn andere boeken heen zijn.
Zou je ooit overwegen om een andere conceptontwikkelaar in te schakelen?
Dat sluit ik niet uit. Ik garandeer wel dat ik hier heel transparant over zal communiceren. Ik heb het gevoel dat er een bepaalde schrik heerst om als kok te erkennen dat je niet al je recepten zelf bedenkt. Ik had ooit de mogelijkheid om naast Donna Hay, een grote naam in de culinaire wereld, te zitten tijdens een event. Zij benadrukte dat haar kracht net lag in haar teamwork. Een bakker maakt uiteindelijk ook niet al zijn gebakjes zelf, toch? (lacht) Ik laat me hier ook sterk inspireren door The Green Kitchen, een serie kookboeken gebracht door een Zweeds-Deens koppel. Zij ontwikkelen niet meer alle recepten zelf (hoewel ze nog steeds overal bij betrokken zijn), maar zijn hier heel open over. Iets wat in de Vlaamse kookwereld doorgaans niet het geval is.
Zijn er nog manieren waarop je je probeert te onderscheiden van de massa?
Kookboeken bevinden zich in een zeer competitieve markt. Een nieuw profiel volgen op Instagram? Daar twijfel je niet lang over. Maar een extra boek van pakweg dertig euro kopen? Dan moet je keuzes maken. Het is dus belangrijker dan ooit om me te blijven innoveren en aan de behoeften van mijn klanten te voldoen. Ik probeer regelmatig te peilen bij mijn lezers hoe ze mijn recepten ervaren. Bij een poll op Instagram kwam er naar boven dat velen de inleiding en uitleiding van mijn boek eigenlijk niet lazen. Daardoor misten ze informatie om het boek vlot te gebruiken. Bij mijn nieuwe boek ‘Kleur op tafel’ wou ik daarom nog meer inspelen op het visuele. Net zoals bij een schoolhandboek heb ik veel gebruik gemaakt van icoontjes, kleuren,schema’s… Zo heb ik bijvoorbeeld een visueel koelkastschema laten ontwerpen. Gebruik je ingrediënten voor de eerste keer? Dan zal je deze vetgedrukt zien staan. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk scannen of je dingen al hebt staan of verse ingrediënten nodig hebt. Boodschappenlijstjes zijn zo ook in een handomdraai gemaakt. Karola’s Kitchen staat voor laagdrempeligheid (wat je in één winkel kan kopen) en gewoon gezond. Kleur op tafel is tot zover het meest praktische boek mét een meerderheid aan makkelijke en snelle recepten.
Hoe onderscheidt Kleur op tafel zich nog van andere publicaties?
Ik vind het belangrijk dat een lezer het gevoel heeft dat hij een nieuw boek doorbladert en er niet gewoon sprake is van een nieuwe cover. Kleur op tafel is dan ook meer dan een bundel receptjes. In deze editie heb ik bijvoorbeeld QR-codes toegevoegd in mijn boek. Een terugkerende vraag op mijn blog was “Wat te doen met overtollige groenten?”. Zo had je bijvoorbeeld een halve pompoen nodig voor een recept, maar wat met de rest? Op de blog linkte ik al vaak door naar andere online receptjes maar nu kan je dus eenvoudig een QR-code scannen. Dit is vooral handig voor groenten die je niet dagelijks gebruikt, zoals een boerenkool of bleekselderij. Ik heb het zelf nog niet gezien, zeker niet in deze context. De codes verwijzen namelijk niet naar een of andere salespagina maar zijn echt een verlengde van het kookboek. Zonder met een belerend vingertje te zwaaien probeer ik dus ook duurzaamheidstips mee te geven om voedselverspilling tegen te gaan én overschotten op een correcte manier te bewaren.
“Perfectionisme wordt volgens mij te vaak positief belicht”
– Karolien
Heb je tips voor andere ondernemers om zichzelf te blijven vernieuwen?
Perfectionisme wordt volgens mij te vaak positief belicht. Als ondernemer gaat het je nochtans vooral tegenhouden. Je gaat namelijk nooit iets willen lanceren vooraleer het perfect is. Een motto waarnaar ik probeer te leven is dan ook ‘don’t let perfect ruin good’ en ook ‘better done than perfect’. Ik heb al veel vooruitgang geboekt in het loslaten van mijn perfectionisme, hoewel ik merk dat ik het nog steeds toelaat bij mijn boeken. Ik denk dan ook dat het belangrijk is om bepaalde afwegingen te maken. Waar neem je voldoende met een 7/10 en waar streef je naar een 10/10?
Als afsluiter, misschien een glimp van wat lezers mogen verwachten van je nieuwe boek?
Voor Kleur op tafel heb ik me laten inspireren door de leuze ‘Eat the rainbow’. In elke groente zitten verschillende micronutriënten, antioxidanten en andere stoffen, waarvan de diversiteit vaak te onderscheiden is in de kleur. Dat is misschien kort door de bocht maar er zit wel een kern van waarheid in. In wortels (oranje) zit bijvoorbeeld bètacaroteen, in tomaat en paprika (rood) zit er dan weer lycopeen. Groenten spelen de hoofdrol in het boek. Er zitten veel recepten tussen die trouwens ideaal zijn voor ondernemers die hun maaltijden voor een hele week willen voorbereiden. Mealpreppen kan soms overweldigend lijken, alsof je een hele zondag in de keuken moet doorbrengen. Maar gelukkig hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Integendeel…Identificeer eerst waar de uitdaging ligt. Persoonlijk verander ik ’s avonds vaak van gedachten, dus ik bereid geen avondmaaltijden voor. Richt je mealprep op je zwakke momenten. Het gaat erom dat je maaltijden voorbereidt die passen bij jouw levensstijl en eetgewoonten, zonder dat het een tijdrovend jobje wordt. Een gerecht uit Kleur uit Tafel dat bij mij elke week op de menu staat? Tortellinisoep. Je hebt hoogstwaarschijnlijk altijd de nodige ingrediënten in huis en het smaakt zowel jong als oud.
Zo maak je de tortellinisoep
Ingrediënten
1 ui
1 el olijfolie
1 courgette
1 broccoli
2 dikke tenen knoflook
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde peterselie
1 tl gedroogde dille
700 ml heet water
3 laurierblaadjes
8 zongedroogde tomaatjes* 30 g Parmezaanse kaas (of een plantaardig alternatief) + extra om te garneren
1 bakje tortellini (250 g, glutenvrij,lactosevrij of plantaardig indien gewenst)
100 g spinazie, gespoeld en drooggezwierd
500 ml volle plantaardige melk* 2 tl dijonmosterd
Werkwijze
- Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwarm de olijfolie in een kookpot met deksel (kies een voldoende groot exemplaar, want alles komt hierin samen), voeg de ui toe en laat deze op een laag vuurtje stoven.
- Snijd intussen de courgette in dunne plakken. Voeg deze bij de ui en laat enkele minuten stoven. Roer regelmatig om. (Zet het deksel op de pot als de courgette dreigt aan te branden.)
- Snijd intussen de broccoli in roosjes, spoel grondig en zet opzij. Pers de knoflook bij de courgette en ui, en roer om. Voeg ook alle gedroogde kruiden toe en laat alles nog 1 minuut bakken.
- Schenk het water bij de courgette en voeg de laurierblaadjes toe. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Breng alles opnieuw aan de kook en voeg de broccoli toe. Zet het deksel op de pot en laat 3 minuten koken.
- Snijd intussen de zongedroogde tomaatjes in reepjes en rasp de Parmezaanse kaas fijn.
- Voeg de tortellini bij de soep en schep om. Leg er de spinazie bovenop en laat nog 1 minuut zachtjes koken.
- Zet het vuur uit en roer er de melk, de mosterd, de zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas door.
- Serveer de soep met extra schilfers kaas.
YAY, GIVEAWAY
Wil jij ook meer kleur op tafel? Dan hebben we goed nieuws, we mogen drie Bossy-lezers gelukkig maken met het nieuwste boek van Karola’s Kitchen. Meedoen met de winactie doe je hier.
Beelden: FOODPHOTO