Elke maand strijkt Elke Jeurissen met haar zelfverklaard circus van Fierce Ladies neer op een inspirerende locatie. Deze maand: Ampla House in Gent. Het concept is eenvoudig: drie donderdagen op rij wordt er gecoworked en geniet je als Fierce Lady van workshops. Dorien mocht deelnemen aan de sessie ‘From digital stress to digital comfort’ door Christine Wittoeck en deelt haar belangrijkste lessen met jou.
Tijdens een korte ‘tour de table’ wordt al snel duidelijk dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Zowel privé als professioneel zijn we quasi allemaal digitaal (druk) bezig. Of dit betekent dat we allemaal verslaafd zijn? Verre van. Dat bepaalt iedereen trouwens voor zich. Toch zijn alle vrouwen, ik incluis, benieuwd hoe we van die smartphone een hulpmiddel maken in plaats van een stoorzender. Of hoe we mensen – lees: je man, vrienden, kinderen – vriendelijk maar correct duidelijk kunnen maken dat dat continue smartphonegebruik serieus stoort. En last but not least: hoe we makkelijker nee zeggen tegen de verleiding tot afleiding. Een hele reeks vragen waar Christine Wittoeck van Digital Detox Academy tijdens haar workshop interessante antwoorden op wist te geven. Zet je notificaties even uit en geniet van deze zeven eyeopeners!
1/ Communiceer over het gebruik van digital devices tijdens jouw lezing
Aan de start van Christines workshop klapte ik als een ijverige student mijn laptop open. Ik zou nl. een verslag maken van deze sessie en stond er eigenlijk niet bij stil dat dit voor haar een mogelijke stoorzender zou zijn. Ze maakte mij – en ook de andere dames – er op attent dat je als spreker altijd mag vragen waarom mensen dit doen zodat je dit als spreker weet. Houdt iemand bijvoorbeeld zijn smartphone bij de hand omdat hij of zij een belangrijk telefoontje verwachten, dan zal niemand vreemd opkijken en jij als spreker niet uit je lood geslagen worden, wanneer die telefoon plots rinkelt.
2/ Wees je ervan bewust dat heel wat mensen onbewust aan phubbing doen
3/ Stel je (uitstel)gedrag in vraag
Uiteraard zijn sommige oproepen belangrijker dan andere en zijn er mails die je absoluut niet wil missen. Toch daagt Christine je uit om je eigen gedrag in vraag te stellen. Ga na wanneer je jezelf erop betrapt een nieuwe mail of Whatsappje meteen te openen – ondanks dat je met iets anders bezig was. En of het uitmaakt dat je deze info een half uur later zou ontvangen? Geloof me: in 95% van de gevallen is het resultaat hetzelfde. Het voordeel van wachten: je hebt je taak niet onderbroken en creëert geen verwachtingspatroon bij de tegenpartij. Christine vraagt zichzelf vaak af: ‘Moet ik dit nu doen?’ en legt daarbij vervolgens de klemptoon op elk woord uit die zin. Een tip die ik zeker ga meenemen om toekomstige twijfegevallen te tackelen!
Het is geen probleem wanneer jij alleen op specifieke uren of zelfs dagen je mail of Whatsapp checkt, zolang je omgeving dit maar weet.
5/ Maak je smartphone prikkelarm
In dit artikel lichtte Isabeau al een tipje van de sluier en ook Christine benadrukt het belang van het dempen van prikkels. Hoe? Simpel: door alle notificaties uit te schakelen en bewust te kiezen wie of wat jou wél mag storen. Via de instellingen van je smartphone kan je de meldingen, van badges tot geluiden, volledig naar je hand zetten. Christine kiest er trouwens bewust voor om de achtergrond van haar scherm volledig zwart te maken. Dat is een pak minder aantrekkelijk. Vervolgens plaatst ze geen apps op haar beginscherm, groepeert ze haar apps alfabetisch en staan de apps die haar kunnen afleiden – hallo sociale media – op het laatste scherm. Een aanrader, al is het vooral kwestie van uit te zoeken wat voor jou het beste werkt.
6/ Kiezen is winnen
Herinner jij je nog dat de telefoon een vaste plek had in de woonkamer? Ik wel. Het doet me meteen terugdenken aan de gênante telefoongesprekken met een jongen die meer in mij zag dan ik in hem. Maar dat durfde ik ‘m dan weer niet te zeggen, toch niet met mijn broer én ouders op enkele meters afstand. Ik besefte toen waarschijnlijk nog niet dat kiezen winnen is. Hoe dan ook, vandaag is dat niet meer aan de orde, want je kan alles op elk moment en op quasi elk device doen. Dit zorgt ervoor dat we het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn. Spoiler: dat moet helemaal niet. Je kiest zelf of jij je werkmail laat toekomen op je smartphone en of je Whatsapp instelleert op je laptop. Ook de keuze om je smartphone (en dus hoogstwaarschijnlijk ook je werk) mee te nemen naar je slaapkamer is helemaal aan jou. De uitdaging: kies een context en koppel er vervolgens een taak aan. Dat zorgt voor duidelijkheid én rust.
7/ Communiceer over je communicatiestrategie
Ben je na het lezen van deze tips van plan om gestructureerder om te gaan met al die stoorzenders? Super! Nog een belangrijke tip: communiceer dit met anderen! Het is geen probleem wanneer jij alleen op specifieke uren of zelfs dagen je mail of Whatsapp checkt, zolang je omgeving dit maar weet. Sinds de workshop ben ik niet meer bereikbaar via sms zodra ik in de wagen stap. Stuur jij me toch een bericht, dan krijg je een melding dat ik dit lees zodra ik arriveer. Antwoord jij met ‘urgent’, dan zal het bericht wel doorkomen. Via instellingen > niet storen > niet storen tijdens autorijden kan je dit op je iPhone makkelijk instellen. Ik krijg bijvoorbeeld – net als Christine – ook geen melding van Whatsapp wanneer iemand mij iets stuurt. De kans dat via deze app wereldshokkende info binnenkomt is immers bijzonder klein. Wie mij dringend nodig heeft weet dat hij of zij mij moet bellen. En als je dat nog niet wist, dan heb je vanaf nu geen excuus meer.
Een Fierce Lady worden? Ontdek hier hoe dat kan.
Beeld Patrick Tomasso via Unsplash