Social media vormen een steeds belangrijker onderdeel van ons leven. Enerzijds is het een gigantisch inspiratieplatform en een geweldige manier om als ondernemer met je doelgroep in contact te staan. Anderzijds durven we allemaal wel eens te vergeten dat het om een gefilterde vorm van de werkelijkheid gaat. Dit zijn onze tips om bewuster om te gaan met social media!

1/ Detox je tijdlijn

Hou regelmatig een tijdlijn detox. Bekijk de accounts die je volgt en vraag jezelf bij elk account af of het je energie geeft of energie kost. Accounts die je onzeker maken, het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent of negatief en oordelend zijn, ontvolg je. Is dat een stap te ver? Dan kan je ze ook altijd muten. Hiervoor klik je eerst op de 3 puntjes rechts bovenaan het profiel en vervolgens op ‘mute’. Zo blijf je het account volgen maar krijg je het niet meer te zien op je tijdlijn. Wil je een nieuw account volgen? Stel je dan opnieuw de vraag of het je energie geeft of energie kost.

Hou regelmatig een tijdlijn detox en ontvolg de accounts die energie kosten of een slecht gevoel geven.

2/ Verstop je social media apps

Wanneer je social media apps duidelijk zichtbaar zijn, is de verleiding groter om ze “snel even” te checken. Bepaalde apps open je zelfs automatisch zodra je je smartphone vastneemt, hoewel dat eigenlijk niet de bedoeling was. Om die gewoonte te doorbreken “verstop” je social media apps op het laatste tabblad van je telefoon. Zo maak je van klikken op deze apps opnieuw een bewuste activiteit en geef je bovendien je productiviteit een boost. Win-win!

Verstop je social media apps op het laatste tabblad van je telefoon. Zo maak je van klikken op deze apps opnieuw een bewuste activiteit.

3/ Plan social media tijd

Baken dagelijkse momenten af om social media te checken en gebruik een timer als je geneigd bent langer te blijven hangen. In de Instagram app kan je een dagelijkse reminder instellen die je een melding geeft wanneer je te lang online bent. Ga naar je eigen profiel, klik op de 3 streepjes rechtsboven en vervolgens op ‘instellingen’. In het menu kies je voor ‘jouw activiteit’. Je krijgt er te zien hoeveel tijd je gemiddeld op Instagram doorbrengt en kan er een dagelijkse reminder instellen. Met tools als Planoly of Later kan je posts bovendien op voorhand inplannen. Je voorziet dan bijvoorbeeld wekelijks een uurtje om de posts te creëren en de rest van de week hoef je enkel nog reacties en dm’s te beantwoorden.

Baken dagelijkse momenten af om social media te checken en gebruik tools om je posts op voorhand in te plannen.

4/ Ga offline

Probeer eens vaker offline te gaan. Leg je smartphone weg en geniet van een boek (of magazine!) of maak een lange wandeling. Het hoeft niet noodzakelijk een volledige dag te zijn. Zo’n momentje van digital detox kan wonderen doen en je inspiratie een boost geven. Wij voorspellen alvast dat het één van dé trends wordt voor 2019! Een feestje of andere leuke activiteit op de planning? Maak dan zeker leuke foto’s of filmpjes maar wacht met posten tot de activiteit voorbij is. Zo leef je meer in het moment en kan je er ook écht van genieten.

Leg je smartphone eens vaker weg en probeer meer in het moment te leven door pas nadien op social media te posten.

5/ Post bewust

We leggen onszelf vaak heel wat druk op en krijgen al snel het gevoel dat we iets moeten posten. Sta voor je iets post even stil bij de vraag waarom je actief bent op social media en waarom je iets wil posten. Gebruik je social media om je gewaardeerd te voelen, aandacht te krijgen of met iemand te concurreren, dan gaat het mis. Doe je het om te inspireren en waardevolle connecties op te bouwen, dan zit je goed.

Hoe bewust ga jij om met social media?

Foto: Sonnie Hiles via Unsplash

Post bewust en stel jezelf eerst de vraag waarom je iets wil posten.