Een tijdje geleden mocht jij Valerie Van Dycke van The Finishing School vragen stellen via onze de Instagram-pagina. Haar etiquetteworkshops voor kinderen zijn namelijk voor velen nog onbekend terrein. Wat zo’n etiquetteworkshop juist inhoudt en of je man ook mag meevolgen vertelt Valerie je hieronder.

Valerie, we kregen heel wat vragen binnen over de leeftijd waarop ouders hun kinderen kunnen inschrijven voor jouw workshop. Wat is voor jou de minimumleeftijd?


Een mama was erg enthousiast, maar haar kindjes zijn nog maar tweeënhalf en vijf jaar oud. Dat is nog een beetje te jong. Ik ga aan de slag met kinderen vanaf zeven jaar. Wil je zelf vroeger starten? Dan kan dat natuurlijk. Tijdens de workshop worden de kinderen op een nieuwe manier benadert waardoor het een ander effect teweeg brengt dan thuis. Een andere mama liet weten dat ze haar kinderen altijd streng had opgevoed, maar dat ze nu bang was voor de puberteit. Een strenge opvoeding keur ik zeker niet af, zolang er maar liefde, warmte en bepaalde vrijheden worden meegegeven. Voor deze mama is het misschien tijd om die vrijheden toe te staan als ze dat tot nu toe nog niet gedaan heeft. Doordat ze haar kinderen streng heeft opgevoed zal ze zien dat haar waarden en normen meegedragen worden. Ook haar pubers zijn welkom tijdens mijn workshops. Eén vrouw wilde haar man sturen, die is uiteraard ook welkom! (lacht)

Voorstander van een strenge opvoeding? Zorg ook voor genoeg liefde, warmte en bepaalde vrijheden.

Vele ouders waren ook benieuwd naar de inhoud van je workshops.

Klopt, etiquetteworkshops zijn niet zo gekend als pakweg yogalessen of potten bakken. Het is dus logisch dat mensen benieuwd zijn naar de inhoud. Ik luister altijd naar de leefwereld van de kinderen en speel in op ieders behoeften. Tafelmanieren anno 2019 komen altijd aan bod. Daarnaast pas ik de workshop aan aan de kinderen die ingeschreven hebben. Zo komt het luik on- en offline communiceren aan bod bij tieners. Zij vinden dat vaak razend interessant. Tot slot zoomen we in op de relaties met anderen en hoe we daarmee kunnen omgaan op een beleefde manier. De groepen zijn nooit groter dan tien personen en individuele workshops zijn ook mogelijk.

25-Valerie-AS-Deldycke-zw
© Ann-Sophie Deldycke

“Ik ben niet de strenge juf die vooraan staat.”

Hoe schat je de kennis in van de kinderen die mee aan tafel aanschuiven?

Ik begin de workshop altijd met een quiz. Hiermee kan ik snel en correct inschatten wat en hoeveel de kinderen reeds weten over bepaalde onderwerpen die ik zal aanhalen. Dan starten we met een lekker soepje en passen we toe hoe je die soep nu correct eet. Tussendoor krijgen de kinderen een oefenboekje met allerlei vraagjes die ze moeten invullen. Daarna overlopen we hun antwoorden. Tijdens het hoofdgerecht – vorige week stond er burrata met kerstomaatjes en basilicum op het menu – toon ik de kinderen hoe ze correct met mes en vork eten en hoe ze kunnen communiceren met hun bestek. Ik hoor achteraf van ouders dat kinderen deze tips meteen toepassen wanneer ze thuis zijn. Leuk hé! Wat volgt zijn vooral tips en tools die ze kunnen toepassen in bepaalde situaties. Als laatste serveren we een dessertje en spreken we nog over complimenten geven en ontvangen, omgaan met anderen en de magische woorden. De quiz met emoji’s valt ook steeds in de smaak.

Laat kinderen thuis experimenteren met wat ze tijdens de workshop leerden.

Geef je de kinderen en hun ouders ook tips om thuis nog meer te oefenen?

Na de workshop krijgen kinderen hun boekje waarin ze alles noteerden mee naar huis. Ik vind het belangrijk dat ze dit in hun eigen woorden doen, zodat ze helemaal begrijpen wat ik bedoel. Het is ook leuk voor de ouders om te lezen wat ze van de workshop hebben opgestoken. Hiermee kunnen ze samen aan de slag.

11-Valerie-AS-Deldycke-zw
"Gelukkigen kunnen we onze tafelmanieren drie maal per dag oefenen." - © Ann-Sophie Deldycke

Omschrijf je de workshop als fun of is hij eerder serieus?

Pure fun! (lacht) Ik ben niet de strenge juf die vooraan staat, maar een lieve vrouw die de kinderen wat wil bijbrengen zonder dat het saai hoeft te zijn. Het draait erom dat kinderen zich in elke situatie comfortabel kunnen voelen. Wanneer we starten merk je soms aan de gezichtjes wie er zin in heeft en wie ‘verplicht’ werd om deel te nemen, maar na enkele minuutjes en een lekker soepje heeft iedereen er altijd zin in! Het is fijn om te zien dat elk kind na twee uur heel fier is op wat hij of zij leerde.

Enkele ouders vroegen zich af op hun kinderen aan één workshop voldoende hebben, of dat het om een reeks van meerde lessen gaat.

De workshops zijn eenmalig maar ik merk dat er heel wat kinderen na een tijdje terugkeren om verder te bouwen op wat ze eerder leerden. Dan kan dus perfect. Je kan je op vlak van etiquette namelijk blijven bijschaven. Ik vertel dan ook aan de kinderen dat je je tafelmanieren gelukkig drie keer per dag kan oefenen. (lacht) De workshops gaan voorlopig voornamelijk door bij mij thuis, op zondagvoormiddag tussen tien en twaalf uur, of in scholen.

Is zo’n workshop iets voor jouw zoon of dochter? Bekijk dan hier het aanbod van The Finishing School. Meer lezen over opvoeden? In Bossy Magazine SS19 geeft Valerie tips over opvoeden in de dagelijkse drukte.

Beeld: Ann-Sophie Deldycke