Het nieuwe schooljaar is gestart. Na een paar rustigere maanden, is het weer tijd voor meer orde en regelmaat. Maar hoe breng je structuur aan wanneer er thuis ook kinderen rondlopen? Valerie van The Finishing School deelt haar tips.

1/ Vertel wat er op de planning staat

Deel de planning met je kinderen en benoem wat erop staat. Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk om te vertellen wat er gaat gebeuren. Zo weten ze zelf ook wat te verwachten. Een overzicht op papier zorgt voor orde in het hoofd, niet alleen voor jou, maar ook voor de kids.

2/ Geef je planning een creatieve toets

Doe eens iets creatiefs met je planning en laat de kinderen daarbij helpen. Werk met een week- of maandplanning en gebruik tekeningen of icoontjes om herhalingen te benoemen. Dat maakt het allemaal iets minder serieus én zo kunnen kinderen die nog niet kunnen lezen ook zelf de agenda volgen.

Betrek je kinderen bij het opmaken van de planning. Zo zullen ze er nadien ook sneller naar teruggrijpen.

3/ Kies voor vaste routines

Het is een klassieker, maar regelmaat blijft enorm belangrijk. Stop een routine in zoveel mogelijk dagelijkse handelingen: een vast tijdstip om naar bed te gaan, een vast moment om te eten … Wanneer je deze regelmaat aanhoudt, blijven de kinderen in balans en verloopt alles rustiger. Is elke dag op hetzelfde moment eten niet altijd mogelijk? Stop dan een droog koekje in je handtas voor noodgevallen.

4/ Geef het goeie voorbeeld

Een goed voorbeeld is goud waard. Wanneer jouw leven gestructureerd verloopt, zal ook dat van je kinderen meer regelmaat kennen. Neem af en toe de tijd om je agenda te bekijken en grijp in wanneer die te vol raakt. Moeilijk, maar het loont.

Jong geleerd, is oud gedaan. Leer kinderen nu al hoe ze kunnen plannen. Dat komt later zeker van pas.

5/ Durf hulp in te schakelen

Een laatste tip: het is oké om hulp in te schakelen wanneer het je zelf niet meer lukt om alles op tijd klaar te krijgen. Met apps als Bsit vind je snel en eenvoudig een goeie babysit. Zo kan jij je focussen op die deadline, terwijl de babysit zich met de kids bezighoudt.

Meer weten over de etiquetteworkshops voor kinderen van Valerie? Volg The Finishing School dan via Instagram.

Beeld: Copper and Wild via Unsplash