Je kent het wel: je koopt een schriftje, streelt over de kaft, slaat het open. Grootse ideeën in je hoofd. Zoveel mogelijkheden. Maar zodra je pen het papier raakt: black-out. Wat je op papier zet kan nooit zo geweldig en allesomvattend zijn als wat je in je hoofd had. Dus je wacht nog even. Er is altijd nog morgen … 

Zo gaat het ook met nog-niet-ondernemen. Het dagdagelijkse gaat z’n gang en ondertussen bouw je in stilte een imperium in je hoofd. The sky is the limit. Jouw project wordt revolutionair. Maar hoe groter je droom, hoe moeilijker het wordt om actie te nemen. Elke stap is maar zo’n stukje van je luchtkasteel dat je meteen ontmoedigd bent. En wat je in het echt doet lijkt zo’n misbaksel, in vergelijking met Het Plan. 

Denk aan je fans

Laat wat man-made dingen even mentaal de revue passeren. Denk aan dat boek dat je hoop gaf, dat ontroerende beeldhouwwerk, de sublieme zetel die zo heerlijk zit, dat bedrijf dat je gezonde maaltijden brengt op drukke dagen. Of nog beter: je smartphone waarmee je files kan vermijden en het thuisfront verwittigen als je dan toch ietsje later bent – wat als die er niet zouden zijn? Wat als de persoon met het oorspronkelijke idee nooit voorbij het witte blad raakte? En omgekeerd: beeld je iemand in die, in een verre toekomst, zot content is met hetgeen jij maakte. Beeld je levendig in dat hij of zij je product of dienst – whatever the thing is you want to do or make – met plezier gebruikt. Ik meen het: sluit je ogen en dagdroom even over een dweperig mailtje dat je ontvangt, waarin je leest hoe fenomenaal je bent. Je wil hen toch de kans geven om je grootste fan te worden, niet? 

Niet ingrijpen betekent dat je geen impact hebt op hoe je leven uitdraait. Als je tevreden bent met je leven en de wereld: prima. Maar aangezien je dit artikel leest zie je misschien wat ruimte voor verbetering.

Maar ik heb geen zin

In je hoofd heb je de grootste plannen. Maar als je op het punt staat iets te doen: geen goesting. Dat betekent uiteraard dat je je vergist hebt. Dat je plan niet per se jouw plan is. Wrong! Als je genot in het moment (voor de tv een pakje Tony Chocolonely chocolade verslinden) inruilt voor je leven in handen nemen (fruit snijden en aan je bureau gaan zitten – ugh), dan is er een drempel. Voor jou, voor iedereen. Bovendien worden we om de oren geslagen met beelden van mensen die zich continu amuseren. Alles moet leuk, lekker en spannend zijn. Dus even door de spreekwoordelijke zure appel bijten? Ho maar. Het fenomeen ‘op Instagram zie ik toch niemand iets doen tegen hun zin – waarom moet ik dat dan wel?’, of zoiets. 

Wil ik vrouwen helpen stappen zetten, op hun manier? Ja! Wil ik dingen schrijven die hen aan het denken en aan het doen zetten? Hoe meer hoe liever! Had ik zin om mijn laptop open te klappen vandaag? Not so much. Niet omdat ik niet graag schrijf. Wel omdat het lastiger is dan, zeg maar, in een tijdschrift bladeren (herkenbaar?) en mijn leven status quo te laten. Niet ingrijpen betekent dat je geen impact hebt op hoe je leven uitdraait. Als je tevreden bent met je leven en de wereld: prima. Maar aangezien je dit artikel leest zie je misschien wat ruimte voor verbetering. Je wil verder – aan de slag dus. 

Zin in meer tips? Lees het volledige artikel van coach V. in Bossy’s Start-up Issue. Je vindt het magazine terug in onze shop.

Beeld: Jess Watters