Vrijheid als ondernemer kan een paradox zijn… Zelf bepalen wanneer je werkt en wat je doet zijn vaak de grootste redenen om je eigen bedrijf te starten. Eenmaal bezig, voel je je meestal lang niet zo vrij als je had verwacht. Je staat altijd ‘aan’, bent continu bezig voor anderen en komt nauwelijks toe aan wat jij wil. Herkenbaar? Tijdswinstexpert Shelley Barendregt deelt vier reflectievragen om meteen meer vrijheid te creëren in je bedrijf.

Vrijheid om aan je bedrijf te werken

Meer tijd en ruimte om aan je plannen te werken staat met stip bovenaan de verlanglijst van ondernemers. Je klanten nog beter helpen, je bedrijf laten groeien… daarom ben je gestart met een eigen zaak! Maar in de dagelijkse praktijk vlieg je vooral van opdracht naar afspraak. Áán je bedrijf werken schiet er al snel bij in.Wil je meer vrijheid op dit gebied? Dan is het enorm belangrijk om die ruimte bewust in te plannen. Zo neem ik bijvoorbeeld elk kwartaal een volledige week vrij voor mijn ‘CEO-week’. In die week plan ik geen afspraken, maar creëer ik uitsluitend ruimte voor nieuwe inzichten, creativiteit en actiestappen voor mijn droombedrijf. Mijn bedrijf en ikzelf groeien er harder door dan ooit. Om mij hiervoor een week vrij te maken, heb ik mijn tijd en workflows bewust zo georganiseerd.

Dat is dan ook de valkuil bij de meeste ondernemers die dezelfde wens hebben. Je start met een dag voor je zaak terwijl dat nog helemaal niet past in je agenda. Tijdens die dag geeft je smartphone constant meldingen en heb je alsnog drie deadlines te halen. Dat is alsof je besluit je in te schrijven voor een marathon en tijdens de eerste trainingsronde veertig kilometer probeert te lopen. Zonder eerst te trainen en er steeds meer ruimte en tijd voor te maken, blijf je keer op keer teleurgesteld en ontmoedigd achter. Begin in plaats daarvan eens met een uurtje per week. Zoals James Clear zo mooi zegt: “Instead of trying to engineer a perfect habit from the start, do the easy thing on a more consistent basis. You have to standardize before you can optimize.”

Reflectievraag: waar moet je een uur per week op besparen om tijd vrij te maken om aan je bedrijf te werken?

Vrijheid om te ontspannen

Hoe hard je ook werkt, er is altijd nog veel meer te doen. Het werk is nooit klaar als ondernemer. Hoewel ontspannen en zorgeloos genieten van vrije tijd niet iets is wat de meeste ondernemers makkelijk doen, is het wel heel erg belangrijk. Net daar komt nieuwe inspiratie, energie en groei vandaan, die je zo hard nodig hebt om je bedrijf verder te laten groeien!

Op je vrije momenten kunnen ontspannen begint al bij je werkdagen. Je laat je werk namelijk alleen met een voldaan gevoel los als jij weet dat je jouw tijd en energie aan de juiste prioriteiten besteed hebt. Zelf werk ik daarom dagelijks met 3 Very Important Tasks (VITs). Dat kunnen deadlines of belangrijke afspraken zijn, maar ook acties die me op lange termijn dichter bij mijn doelen brengen. Heb ik nog tijd over? Dan is dat mooi meegenomen voor wat extra to do’s. Maar dankzij mijn VITs weet ik dat ik on track ben. Zo heb ik nooit het gevoel dat ik in mijn avonden, weekenden of vakanties mijn laptop open moet klappen, want het allerbelangrijkste is al gedaan.

Reflectievraag: wat zijn jouw 3 VITs om vandaag op te focussen?

Vrijheid in je agenda

Je ontkomt er bijna niet aan als je onderneemt: afspraken met anderen. Van klanten tot je teamleden of leveranciers: je zal regelmatig contact met anderen hebben. Als drukke ondernemer kan je al snel het gevoel krijgen dat anderen alle invloed uitoefenen op je agenda en planning. Heb je ergens ook nog een uurtje tijd om te doen wat jij wil doen?

Het is (gelukkig) niet nodig om je agenda door anderen te laten bepalen. Voor veel ondernemers begint dit bij het besef dat je helemaal niet 24/7 beschikbaar hoeft te zijn. Sterker nog, je klanten hebben er juist het meest aan als jij voor hen on top of your game bent. Mis je vrijheid in je agenda? Baken je beschikbaarheid dan af voor jezelf en de buitenwereld. Dat doe je bijvoorbeeld door afspraakblokken beschikbaar te maken in tools zoals Calendly of simpelweg met een notitie in je e-mailhandtekening die aangeeft wanneer jij wel en niet bereikbaar bent.

Reflectievraag: wanneer wil jij wel en niet beschikbaar zijn voor je klanten?

Benieuwd naar meer? In dit artikel geef in je drie handvatten om structureel meer vrijheid in je agenda te creëren. 

Vrijheid in de dagelijkse gang van zaken

De laatste soort vrijheid is er een die de meeste ondernemers over het hoofd zien: de vrijheid – of onafhankelijkheid – van je bedrijf en van jou. Want wat gebeurt er als jij ziek bent of onverwacht een paar dagen niet kan werken? Om het nog maar niet te hebben over die welverdiende vakantie waarnaar je verlangt… Het is zo fijn als je bedrijf, omzet en alles wat je voor je klanten doet in dat geval niet helemaal stil komt te liggen.

De oplossing ligt in de workflows waaruit je bedrijf bestaat. Voor alles is namelijk een bepaalde werkwijze die je nu al aanhoudt, bewust of onbewust. Van marketing en sales, tot je administratie en je communicatie met je klanten. Wanneer je begint te ondernemen, is het niet vreemd dat je alles volledig zelf en handmatig doet. Groeit je bedrijf? Dan is het belangrijk om er kritisch naar te kijken. Hoe kan je processen automatiseren? Hoe kan je taken van eventuele teamleden stroomlijnen, zodat zij minder vragen of input nodig hebben van jou? Als jij minder nodig bent waar dat niet hoeft in je bedrijf, hou je kostbare tijd en energie over voor belangrijkere zaken en creëer je een bedrijf dat ook zónder jou draait.

Reflectievraag: in welk onderdeel van je dagelijkse gang van zaken ben jij (te) veel nodig? 

Meer vrijheid creëer je door bewust veranderingen door te voeren in je bedrijf. Door regelmatig te reflecteren op deze vier vragen, kun je je bedrijf en tijd in te richten op een manier die bij jou past. Wil je nog meer handvatten om wekelijks wel 8-20 uur te over te houden in je bedrijf? Ik geef regelmatig een gratis masterclass waardoor je direct meer vrijheid kan creëren in je bedrijf. Bekijk hier wanneer de volgende is en schrijf je gratis in.