Het oordeel van een ander kan je uit je lood slaan. Zelfs als je nog maar denkt dat een ander dat oordeel heeft. Maar hoe komt het dat dit je zo raakt? Vind je ergens diep binnenin dat die kritische stem gelijk heeft? Tijd om dit te onderzoeken zodat jij je kan focussen op wat echt telt.

Gehinderd

De huidige situatie doet het niet meer voor je. Je hebt doelen en ambities. Er is iets dat naar je lonkt en je wil er wel op in gaan maar tegelijk ook niet. Want wat gaan de mensen zeggen? Wat gaan je vrienden zeggen als je plots over je aanbod vertelt op Instagram? Wat vinden je ouders ervan dat je je goed draaiende zaak op pauze wil zetten om een nieuw project te starten?

Goede bedoelingen

Je omgeving heeft meestal het beste met je voor. Wat het beste is, daar hebben ze hun eigen criteria voor. En ze gaan ervanuit dat wat goed is voor hen, ook goed is voor jou. Dat betekent meestal dat ze willen dat je veilig en geborgen bent, een vast inkomen hebt… Enfin, zekerheid dus. Voor hen is het fijn als je weinig risico neemt en niet te zot doet.

Ga ervanuit dat de kritiek die je van de mensen rondom je krijgt, vanuit goede bedoelingen komt.

Wat je denkt dat ze zullen denken

Soms ben je zo hard bezig met de mogelijke mening van een ander, dat het je verhindert om zelfs maar je gedachten over de situatie te delen. Je vreest dat je partner ouders of vrienden het niet zullen begrijpen. En dus blijf je maar in je hoofd malen. Het idee blijft rondgaan en jij geraakt geen stap verder. Je loopt vast op ingebeelde dialogen. Vaak maken we zo’n gesprek erger dan het later echt blijkt te zijn, soms hebben we het jammer genoeg aan het rechte eind. Dat hoeft geen ramp te zijn. Hun mening is niet het echte probleem.

De reactie van anderen heeft maar effect op jou als daar binnenin je vruchtbare grond voor is.

Je eigen twijfel

Het issue is je eigen twijfel, niet de mening van anderen. De reactie van anderen heeft maar effect op jou als daar binnenin je vruchtbare grond voor is. Als je een opmerking krijgt op iets waar je helemaal niet onzeker over bent, raakt het je nauwelijks. Maar die ene terloopse kanttekening over dat dingetje waar je je over schaamt? Dat prikt. En het blijft hangen, ook de dagen en weken erna.
Voor alle duidelijkheid: we hebben het hier over de meningen van anderen die geen betrokken partij zijn in je beslissing. Als je partner de financiële gevolgen moet dragen van jouw beslissing, is dat uiteraard een ander verhaal.

Laat de opmerking die je raakte even rusten, en reageer niet meteen.

Volg het kruimelspoor

Blijven malen over de mening van een ander helpt je niet. Wat helpt dan wel? Naar de kern kijken. Ontleed welke dingen je specifiek raken. Wat van hun woorden maakte je precies droevig of angstig? Volg het kruimelspoor van rake opmerkingen naar je eigen onzekerheden. Voer dan het gevecht op het strijdtoneel waar het thuishoort: tussen je twee oren.

Ga na waarom die ene opmerking je zo raakt. Is er een stuk van je dat zich onzeker voelt hierover?

Aan de slag

 1. Ga op zoek naar je tere plek
  Iemand zei iets dat je raakt – of zou zoiets kunnen zeggen. Wat is het precies? Welke woorden raken je het meest? Wat is die gevoelige plek?
  Voorbeeld: je bent gek dat je die goed draaiende zaak opgeeft. Je moet aan je kinderen denken. Tere plek: financiële zekerheid kinderen, goede mama zijn
 2. Vertaal hun rake opmerking naar een boodschap die vanuit jezelf komt
  Voorbeeld: ik wil een goede mama zijn die haar kinderen de basisvoorzieningen kan geven, én gezonde voeding, én een gezinsreis elk jaar.
 3. Nu je jouw bezorgdheden glashelder hebt, kan je omgaan met het echte issue.
  Voorbeeld: maandelijks wil ik dit bedrag verdienen met mijn professionele activiteiten. Ik blijf de bestaande zaak deeltijds runnen, en maak zo twee dagen per week vrij voor het nieuwe project. Eens ik daarmee een bepaald bedrag verdien, kan ik de bestaande zaak afstoten en voluit voor het nieuwe project gaan.

Meer helderheid en goesting binnen je business? Volg Veronica op Instagram.

Beeld: Content Pixie via Unsplash