Heb je het soms ook moeilijk om de juiste keuze te maken? Karen geeft jou via vier eenvoudige stappen inzicht in hoe je brein werkt én hoe je het op een doelgerichte manier kan inzetten. Haar persoonlijk verhaal kan je lezen in Bossy’s Network Issue en hieronder vind je alvast haar stappenplan terug om krachtige keuzes te maken.

Stap 1 — Erken je probleem en je gevoel

“Je hebt geen invloed op wat je meemaakt,
maar wel op de manier waarop je ermee omgaat. Word je hiervan bewust”, vertelt Karen. “Alles start met een gevoel, positief of negatief. Benoem dat gevoel, zonder jezelf ermee te identificeren. Het is niet omdat je je ongelukkig of angstig voelt, dat je ongelukkig of angstig bent. Ik ben bijvoorbeeld heel enthousiast, maar voel me soms onzeker. Door te letten op hoe je je gevoelens verwoordt, voelen ze een pak minder zwaar.”

Benoem dat gevoel, zonder jezelf ermee te identificeren. Zeg ‘Ik voel me verdrietig’ in plaats van ‘Ik ben verdrietig’.

Vervolgens raadt ze aan om je emoties een plaats te geven. “Als danseres vind ik het heerlijk om zowel positieve als negatieve gevoelens ruimte te geven door te dansen.
Voel ik me goed? Dan sta ik te shaken op Beyoncé. Moet ik negatieve emoties kwijt?
Dan zet ik Adele of Céline Dion op en zullen mijn bewegingen er heel anders uitzien.
Voor jou kan een loopsessie, een warm bad of meditatie misschien de ideale manier zijn om je gevoelens een plek te geven. Vergeet niet: emotion is energy in motion. Dat wil zeggen dat emoties altijd uitgedrukt moeten worden. Wil je ze onderdrukken of negeren, dan zullen je emoties zich vestigen in je lichaam. Denk aan hoofdpijn, een steeds vastzittende schouder of terugkomende angstaanvallen. Onderdrukte gevoelens kunnen zelfs leiden tot depressie of kanker. Geef je emoties dus de ruimte die ze verdienen en uit ze. Besef tot slot dat het oké is om niet oké te zijn. Je af en toe slecht voelen is dus helemaal toegestaan.”

Zoek naar manieren om je emoties (positieve en negatieve) te uiten.

Stap 2 — De andere kant van de medaille

Is het mogelijk om je negatieve gedachten te veranderen naar positieve gedachten? Absoluut! Wanneer we slecht nieuws krijgen of voor uitdagingen staan, bekijken we de feiten vaak vanuit hetzelfde perspectief. Door ze vanuit een andere invalshoek te bekijken, zie je geen problemen, maar oplossingen en opportuniteiten. “Maak van je perceptie je beste vriend en wees je ervan bewust dat je van standpunt kan veranderen”, voegt Karen er aan toe. “Zo was het voor mij bijvoorbeeld een uitdaging om zonder mama op te groeien, maar dit zorgde wel voor een betere band met mijn papa en broer.
Let op, dit lukt niet vanaf dag één. Perceptie is een mentale spier, die net als je buik- of armspieren getraind moet worden. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het wordt om van negatieve gedachten naar positieve gedachten over te schakelen, nadat je de negatieve gevoelens een plek hebt gegeven.”

Maakte je laatst iets onprettigs mee? Zoek naar de opportuniteit die dit voorval met zich meebracht.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat het gevoel van vooruitgang richting een doel de belangrijkste factor is om geluk te ervaren als mens.

Stap 3 — Beeld je eindbestemming in

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangewezen dat het gevoel van vooruitgang richting een doel de belangrijkste factor is om geluk te ervaren als mens. Een eerste stap om dat geluk te ervaren is je doel helder krijgen. “Dat kan je doen door te visualiseren”, weet Karen. “Heb je je worstcasescenario al eens bedacht of heb je al eens gefantaseerd over iemand? Dan kan je zeker ook visualiseren. Ook dit lukt vast niet vanaf dag één, maar gaat beter telkens je het probeert. Is het je eerste keer? Dan ziet je toekomstbeeld er misschien nog troebel uit. Deed je dit al vaker? Dan zal je beeld scherp zijn en zal je heel wat details te zien krijgen. Visualiseren is een krachtige tool om negatieve gevoelens te transformeren naar positieve. Je lichaam kent namelijk het verschil niet tussen verleden, heden of toekomst. Daardoor kan je
je een week voor een sollicitatie al zenuwachtig voelen, inclusief klamme handjes. Je kan deze truc ook op een positieve manier inzetten, door succesvolle toekomstbeelden in te prenten. Ik ben ervan overtuigd dat Beyoncé en Obama zichzelf meermaals op grote podia hebben zien staan, nog voor ze er effectief stonden. Waarom is het nog belangrijk dat je gaat visualiseren? Hierdoor wordt je droom concreter en is de kans groter dat je ’m gaat waarmaken.”

Stap 4 — Maak je plan concreet

Als je iets wil veranderen, dan moet je bij jezelf starten. Wacht niet tot iemand iets voor jou gaat doen. Hoe groot de verandering die je wil verwezenlijken ook is, start met kleine stapjes. “We zijn van nature ongeduldig en willen alles vaak hier en nu, en ook nog eens zo groot mogelijk”, zegt Karen. “Zo werkt het niet. Leer stappen voor je gaat lopen, leer lopen voor je gaat sprinten. En geniet van je proces. Je hebt het nodig om je grote droom waar te maken. Het is niet noodzakelijk om je hele plan al uitgeschreven te hebben voor je start. Als je wacht tot je alle stappen kent die je zou moeten zetten, zal je nooit beginnen. De kans dat je exact dat pad kan volgen, is trouwens zeer klein, door alle verrassingen die het leven op je pad zwiert. Bepaal je eerste kleine, haalbare stappen. Kijk vervolgens waar je staat en wat de beste volgende stappen zijn. Daarna is het de kunst om te blijven wandelen.

 

Ben je klaar om concreet actie te ondernemen? Je kan Karen haar worksheet hier terugvinden. Benieuwd naar haar verhaal? Haal dan zeker onze Bossy Network Issue in huis, want daarin vind je niet alleen het stappenplan inclusief worksheet in terug, maar ook Karens persoonlijke story.

Beeld: Jacek Dylag via Unsplah

Noteer in één zin welke droom je wil realiseren en voeg er de eerste stap aan toe die je vervolgens gaat zetten.