Met kwalitatieve ingrediënten een snelle en voedzame maaltijd op tafel toveren? Dat hoeft geen rocketscience te zijn volgens Crisp’s country director Charlotte en Think Tomato’s founder Julie. Net daarom slaan deze vrouwen de handen in elkaar voor een (h)eerlijke samenwerking. 
Charlotte, jij en Julie delen de liefde voor lekker lokaal eten. Kan je onze lezers meer vertellen over jullie samenwerking? 
Charlotte: Zeker en vast. Met Crisp willen we inspireren en samenwerken met andere experts. We geloven dat we samen sterker staan dan alleen. Bovendien is het fijn om andere foodies met dezelfde filosofie een podium te geven. Zoals je misschien al wist, is Crisp een online versmarkt die lokaal en seizoensgebonden boodschappen zonder omwegen bij je thuisbezorgt. Onze app is ontstaan vanuit een bredere ambitie om een beter voedselsysteem te bouwen. Crisp biedt een alternatief op dit voedselsysteem en sluit via een handig app 800 kleine makers, telers en kwekers aan, die stuk voor stuk weten wat zij doen. Julie D’heygere van Think Tomato is er daar één van. Ze maakt een puur en ambachtelijk product, vervaardigd van Belgisch geteelde kerstomaten. Voor ons was het een heel logische stap om samen te werken met gevestigde en opkomende talenten zoals Victor Avonds van Restaurant Victor en Victor Boterhammen, Margaux Erard van Bunch, Morgane Van Marcke van Humbly By Morgane en uiteraard Julie van Think Tomato.
Julie, was je vereerd toen Crisp je belde?
Julie: Toen Crisp mij benaderde voor de Smaakmakers-samenwerking dacht ik eerst dat ik me niet wilde linken aan andere merken. Daar ben ik gelukkig op teruggekomen. (lacht) Crisp heeft me de volledige vrijheid gegeven. Iets wat ik als ondernemer belangrijk vind. Bovendien ben ik oprecht fan van hun aanpak, de producten die ze op hun online versmarkt verkopen en hun focus op de lokale producent. Crisp is een Nederlands bedrijf maar is erin geslaagd een vertaling te maken naar ons land zodat het een lokaal verhaal wordt. Ik kan me daar volledig in vinden. Ik ben Think Tomato gestart vanuit een liefde voor de pure smaak van tomaten. Ik maakte mijn tomatensaus altijd zelf tot ik mama werd van twee zoontjes. Door een gebrek aan tijd, probeerde ik toen kant-en-klare sauzen uit de supermarkt. Later begon ik een voorraad in te slaan van mijn huisgemaakte sauzen zonder bewaarmiddelen of toegevoegde suikers, die we nu kennen als de tomatensauzen van Think Tomato. Het kostte me veel moeite om de kwaliteit van de saus te behouden. Ik had het mezelf veel gemakkelijker kunnen maken door te kiezen voor de snelle winst en andere ingrediënten, maar dat deed ik bewust niet. Ik sta achter kwaliteit, net zoals Crisp.
Charlotte_Crisp_Bossy
© CRISP

Terwijl grote supermarkten in grote hoeveelheden kopen om al hun verdeelpunten te bevoorraden, bestellen wij pas bij de producent op vraag van de klant.”

– Charlotte Van Loock, country director bij Crisp

Vanwaar de focus op lokale producten bij Crisp? 
Charlotte: Bij Crisp willen we het verhaal van de klassieke supermarkt radicaal in vraag stellen. We zijn begonnen vanuit een blanco blad en dachten na over hoe een supermarkt eigenlijk zou moeten werken. Al snel kwamen we tot een systeem dat we nu kennen als Crisp. Terwijl grote supermarkten in grote hoeveelheden kopen om al hun verdeelpunten te bevoorraden, bestellen wij pas bij de producent op vraag van de klant. Hierdoor kopen wij zelden te veel en krijgt de klant verse ingrediënten. Klanten hebben meer de nood om te weten wat er op hun bord ligt. En terecht. Maar als consument is het niet evident om de herkomst van voeding te weten te komen. In de supermarkt is er geen aanspreekpunt dat je met zulke vragen kan helpen. Gelukkig heb je via onze app per product een overzicht met alle info die je nodig hebt met de werkwijze van onze boeren, makers en telers. Daarnaast hebben we nauw contact met onze lokale kwekers en kleinschalige producenten. Via onze app kan je als klant gemakkelijk met ons team chatten. Net omdat de drempel zo laag is, krijgen we veel feedback van onze klanten. Feedback die we graag delen met onze producenten. We kunnen die service bieden omdat we in rechtstreeks contact staan met de consument en de producent
Dat doet me denken aan hoe de meeste mensen vroeger winkelden. Toen wist je sneller wie je tomaat had gekweekt of welke boer zorgde voor de eitjes in een dorp. 
Charlotte: Precies! Vroeger ging je verse eitjes halen bij een boerderij in de buurt. Wij hanteren een gelijkaardig principe. ‘s Avonds bestel je eieren via de app. De ochtend erna worden ze geraapt zodat jij die dag nog kan genieten van verse eitjes. Daarom zie ik Crisp niet alleen als een curator maar ook een facilitator van beter eten. 
Crisp_BE_2023_Smaakmakers_Julie_
© CRISP
“Als je vrienden of familie over de vloer hebt, kan je de quiche combineren met een frisse groene, mozzarella- of tomatensalade. Er kan nooit genoeg tomaat zijn.” 
– Julie D’heygere, founder van Think Tomato
Smaakmakers is een reeks recepten die ontwikkeld zijn door lokale chefs, receptontwikkelaars en foodies uit België. Julie, waar vond jij de inspiratie voor je recept? 
Julie: Bij tomatensaus denken we snel aan pasta, net daarom vond ik het leuk om geen pastarecept te bedenken. De Provençaalse quiche die je vanaf nu op de Crisp-app vindt, is een zeer lekker gerecht dat je meteen kan klaarmaken. Voor het recept liet ik me inspireren door restjes. Ik wist op een avond niet meteen wat ik ging klaarmaken en keek in de voorraadkast. Al snel had ik genoeg ingrediënten om een eenvoudige, maar heerlijke quiche te maken. Toen Crisp me vroeg naar een gerecht voor onze Smaakmakers-samenwerking dacht ik meteen aan de Provençaalse quiche. De ingrediënten vind je allemaal terug bij Crisp en zijn van topkwaliteit. De basilicum bijvoorbeeld is vers. Je merkt dat er in de zongedroogde tomaatjes veel tijd is gekropen. Dat verschil proef je waardoor de smaken echt goed zitten. En natuurlijk kan je ook de Think Tomato-sauzen via Crisp bestellen. 
Charlotte: Ik vind het recept van Julie heel leuk omdat het toont hoe je met zeer weinig ingrediënten een smaakvolle quiche kan maken. De kwaliteit van de ingrediënten maakt het verschil. Haar sauzen zijn op zo’n manier bereid en dat je altijd op een snelle manier een lekkere maaltijd op tafel kan toveren. Minder is meer is ook het idee achter Crisp. Een recept hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zolang je maar een goede tomaat en basilicum hebt. 
Bij Crisp gaan jullie een stapje verder en delen jullie niet alleen Julie’s recept. 
Charlotte: Naast elk recept deelt elke Smaakmaker ook zijn of haar boodschappenlijst. Iedereen heeft in zijn of haar gezin vaste routines. We zijn daarom benieuwd wat er in de koelkast van een chef of foodie zit. Daarom is het leuk om eens te kijken wat er in hun winkelmandje zit om daaruit inspiratie te halen.
De zomer staat voor de deur. Julie, voor welke andere gelegenheden is deze Provençaalse quiche perfect volgens jou? 
Julie: Als je vrienden of familie over de vloer hebt, kan je de quiche combineren met een frisse groene, mozzarella- of tomatensalade. Er kan nooit genoeg tomaat zijn. (lacht) De quiche is koud ook superlekker. Ideaal wanneer je een stukje wil meenemen als lunch of meegeven in de brooddoos van je kinderen wanneer ze op kamp gaan. Daarnaast kan je de quiche inzetten als aperohapje. Maak vierkante blokjes van de quiche, werk af met een prikstokje en geniet! 

Wil jij meteen aan de slag gaan met het recept van Julie? Vind meer details via deze link of download de app van Crisp. Dankzij Crisp krijg je als Bossy-lezer 15 euro shoptegoed bij je eerste bestelling en een gratis potje saus van Think Tomato via deze link.

Beeld: Crisp