Van vroeg opstaan tot voldoende slapen: het is allemaal belangrijk voor ondernemers met een goedgevulde agenda. Hoe zij het doen? We gingen langs bij healthy foodie Karolien Olaerts van Karola’s Kitchen en schotelden haar enkele dilemma’s voor.

Ochtendmens of nachtraaf?

Ik ben een echt ochtendmens. Ik vind het geweldig om ‘s ochtends vroeg op te staan en ’s avonds ben ik ook vrij snel moe. Ik probeer dan echt te luisteren naar mijn lichaam en op tijd in bed te kruipen. Nu ik zwanger ben is dat nog extremer geworden. ‘s Ochtends barst ik van de energie en kan ik alles aan, maar in de late namiddag krijg ik mijn dipje. Dan komt de luxe dat ik voor mezelf werk en niet gebonden ben aan kantooruren goed van pas. Als mijn hoofd in bed begint te werken, durf ik ook wel eens absurd vroeg op te staan. Dan luister ik naar mijn lichaam en begin ik gewoon aan mijn dag, ook al is het nog heel vroeg. 

Water of koffie?

Ik heb mezelf ooit de gewoonte aangeleerd om mijn dag te starten met een glas water. Nu verlang ik daar ‘s ochtends ook echt naar. Op zich is dit heel logisch: terwijl je slaapt, drink je ongeveer acht uur lang niks en bovendien zweet je nogal tijdens het slapen. Een glas water is bovendien heel gezond om je nuchtere darmen en maag mee wakker te maken. Drink geen koud water maar kies voor water op kamertemperatuur. Na een nachtje rust is ijskoud water iets te belastend voor je spijsverteringsstelsel. Drink je kraantjeswater? Laat het water dan eerst even lopen. ‘s Nachts staat het water stil in de leidingen waardoor er stoffen uit de leiding in het water zouden kunnen oplossen.

Uitgebreid ontbijt of ontbijtje on the go?

Ik neem graag de tijd om bewust te eten en probeer ontbijtjes on the go zoveel mogelijk te vermijden. Ik begrijp het ontbijt on the go principe wel en heb het er ook over in mijn nieuwe boek. Als ik toch genoodzaakt ben om onderweg te ontbijten, probeer ik altijd even een moment te nemen ter plaatse om mijn ontbijtje rustig op te eten. Ik geef mijn lichaam ook steeds de tijd om het hongersignaal te geven en eet niet meteen wanneer ik opsta. Soms gaat dat snel, soms laat de honger even op zich wachten. Ik ontbijt meestal met een heel klassiek healthy foodie ontbijt: yoghurt met wat vers fruit, zaden…

Pyjama of stijlvolle outfit?

Eerlijk? Ik vrees ik dat je me veel vaker aantreft in pyjama dan in een stijlvolle outfit. Al is het eerder home wear of een training want een echte pyjama heb ik niet. Ik kleed me sowieso nooit helemaal op om thuis te werken, maar maak me wel klaar. Wie een kantoorjob heeft, vindt het vaak geweldig om een dagje thuis te werken, in pyjama. Als fulltime zelfstandige is de lol van dat pyjama-effect er nochtans snel af. Ik zou er niet bepaald vrolijk van worden, mocht ik hier elke dag in mijn pyjama rondhangen. (lacht)

Overnight oats met appel, kaneel en bessen
© Karolien Olaerts

“Start je dag met een glas water op kamertemperatuur. Drink je water van de kraan? Laat het dan eerst even lopen.”

Structuur of chaos? 

Structuur is voor mij toch eerder een werkpuntje. Toen ik nog studeerde en later lesgaf, was ik heel gestructureerd. Zodra dat kader wegviel en tijd heel vrij werd, kreeg ik het moeilijk om die structuur zelf aan te houden. Bij het begin van elke week heb ik zeven keer vierentwintig uur die ik volledig zelf kan invullen. Een woestijn aan tijd en ruimte. Ik probeer er wel structuur in aan te brengen, maar dat gaat voor mij niet heel natuurlijk. Al is structuur uiteraard relatief en vinden veel mensen me wel heel gestructureerd.

To do or not to do list?

In mijn hoofd heb ik altijd veel to-dolijstjes. Ik schrijf ze niet altijd uit maar ze zijn er wel. Soms als ik er niet meer door kan slapen, schrijf ik mijn to do’s wel op. Ik vind zo’n lijstjes altijd heel dubbel. Enerzijds geven ze een duidelijke richtlijn voor de dag. Anderzijds heb je na verloop van tijd gewoon lijstjes van lijstjes en lijstjes en dus… chaos. Het is belangrijk om daar een evenwicht in te zoeken. Vooral in extreem drukke tijden, waarin er veel bureauwerk moet gebeuren, durf ik wel eens lijstjes te maken. Bij meer praktisch werk zoals fotoshoots en het koken zelf, werk ik meer vanuit mijn buik. Het hangt dus heel sterk van het topic af. 

Zekerheid of vrijheid?

Ik ben absoluut geen durfal, maar liet mijn fulltime job in het onderwijs, met vaste benoeming en mooi loon, varen om voor de vrijheid te kiezen. Dit is het derde schooljaar dat ik voor mezelf werk en in juni moet ik nu ook echt definitief mijn ontslag geven. De keuze is op dit moment al gemaakt. Nu ons kindje eraan komt, had ik eerlijk gezegd verwacht dat het een kantelpunt zou zijn. Ik dacht dat het me terug zou doen verlangen naar de zekerheid en toch is er geen vezel in mijn lijf die denkt aan terugkeren. Zolang het kan geniet ik van de vrijheid en daarbij laat ik me ook echt leiden door mijn mailbox. Ik surf mee op de golven die op me afkomen. Al ga ik de tijd na de bevalling wel gebruiken om even meer strategisch na te denken en te plannen.

Volg Karolien via Instagram en op haar blog voor meer healthy food inspiratie. Haar tweede boek ‘Karola’s Kitchen – elke dag gewoon gezond’ is nu verkrijgbaar.

Beeld header: Irmy Coeckelbergs