Duurzaam leven moeilijk? Dat hoeft niet zo te zijn. Om een positieve impact te hebben op het milieu, moet je niet uitsluitend aan grote aan inspanningen denken. “Eén derde van je ecologische voetafdruk wordt bepaald door wat je eet”, zegt professor Tessa Avermaete. Zo kan je dagelijkse l*tte met haverdrink je per jaar genoeg water voor zo’n tweehonderdvijftig douches van acht minuten besparen. Proper, toch?! Sam De Bruyn en Lieve Vandenweghe inspireren je met hun dagelijkse duurzame én lekkere keuzes op deze World Earth Day!

Lieve, wat is voor jou pure me-time?

Genieten met mijn gezin, terwijl we iets lekkers klaarmaken bijvoorbeeld. Ik hou van lekker eten, zeker als het me in staat stelt om mentaal even te reizen. (lacht) De Alpro Coconut Drink is daar zeer geschikt voor. Ik ben zelf van zuiderse afkomst en kan af en toe wel wat tropical vibes gebruiken! Mijn voorliefde voor koken en bakken is eerder uit noodzaak ontstaan. Als tiener kampte ik met maag- en darmklachten. De boosdoener bleek lactose te zijn. Omdat er toen nog niet veel voorhanden was, en ik niet dag in dag uit wortels wilde eten – besloot ik om zelf aan de slag te gaan met ingrediënten die ik wél kon verdragen. Dat lukte de ene keer al beter dan de andere… (lacht)

Gelukkig neemt Alpro nu wat druk van je schouders…

Ja hé, het aanbod plantaardige producten is de afgelopen jaren zo uitgebreid dat het héél makkelijk is om zorgeloos te genieten. Mijn frigo staat dan ook vol met plantaardige producten, net omdat het beter is voor mijn gezin én de natuur. Ik ben een grote natuur- en dierenliefhebber. Ik ben eigenlijk vegan, tenzij mijn zus een heerlijk visje, vers van de markt, op de barbecue legt, dan ga ik niet moeilijk doen. (lacht) Tegelijkertijd ben ik me wel bewust van de positieve impact die je kan maken als je plantaardig eet. Daarom kies ik steeds voor de meest duurzame optie, zowel op mijn bord als in de rest van mijn leven. Ik zou het niet eerlijk vinden ten opzichte van mijn kinderen om daar geen rekening mee te houden. Ik vind het ook heel mooi om te zien hoe een merk als Alpro dit aanpakt.

DSCF8731

“Ik zou het niet eerlijk vinden ten opzichte van mijn kinderen om geen rekening te houden met het milieu” – Lieve Vandenweghe

Wat apprecieer je precies aan deze aanpak?

Het feit dat het merk mooi geëvolueerd is door de jaren heen, vind ik zeer interessant om te zien. Wist je dat Alpro al veertig jaar bestaat? Geen wonder dat de producten enig jeugdsentiment teweegbrengen bij mij en mijn mede-ambassadeurs. (lacht) Wanneer je over plantaardig spreekt, staan sommigen al klaar om je belerend te zeggen dat sojabonen telen heel belastend is voor het milieu. Dan ben ik blij dat ik kan verkondigen dat Alpro bewust op zoek gaat naar de juiste telers, voornamelijk binnen Europa.

Welk Alpro-product is je favoriet?

Mijn koelkast staat vol, dus het is heel moeilijk om een keuze te maken… Ik vind de Alpro Coconut Drink heel lekker, net omdat die me in zuiderse sferen brengt en voor alles gebruikt kan worden, van zoete papjes tot hartige stoofpotjes. Daarnaast zorgt de Alpro Choco Hazelnootdrink voor een absoluut me-time momentje on the go. Ik noem het mijn guilty pleasure, al is er weinig om je schuldig over te voelen. Het is goed voor mijn lijf én de planeet. Gewoon genieten dus!

Created with RNI Films app. Preset 'Agfa Optima 200 Warm'

“Ik neem plots veel meer tijd voor dingen die belangrijk zijn” – Sam De Bruyn

Sam, je maakte eind vorig jaar een professionele switch. Ziet je leven er ondertussen anders uit?

Ik heb plots veel meer tijd. Of beter: ik neem plots veel meer tijd voor dingen die belangrijk zijn. Vroeger verliep mijn ochtend heel gehaast. Ik was al aan het stressen zodra ik opstond. Ik at snel iets aan het keukenaanrecht, nam ergens een koffie on the go en zette onbewust de toon voor de rest van de dag. Nu is mijn ochtend heilig: ik sta op, zet een koffie, neem de tijd om te ontbijten en begin veel rustiger aan mijn dag. Gelukkig heb ik onlangs het Barista-gamma van Alpro ontdekt, dat zorgt ervoor dat ik de koffieplekjes tegenwoordig niet te hard moet missen.

Ben je naast barista ook een keukenpiet?

Ik moet bekennen dat mijn man meestal kookt. (lacht) Hij kan dat geweldig goed. We koken bijna altijd plantaardig, ook wanneer er bezoek is. Dat zeggen we dan natuurlijk niet op voorhand, maar achteraf, nadat ze tien keer gezegd hebben hoe lekker het wel niet was, vind ik het super om die verraste gezichten te zien.

Created with RNI Films app. Preset 'Agfa Optima 200 Warm'

“Wist je dat ze bij Alpro Belgische boeren ondersteunen zodat ze kunnen testen of we soja in eigen land kunnen kweken? Dat lokale is zeer belangrijk” – Sam De Bruyn

Probeer je op die manier je liefde voor plantaardige voeding door te geven?

Ik denk dat lekker koken de beste manier is om anderen te overtuigen. De meeste van mijn vrienden zijn totaal niet bezig met plantaardige voeding, maar verkiezen wel de Alpro Chocolate Drink. Waarom? Omdat die lekkerder is. Dat vind ik geweldig. Ik ben zelf ook een grote fan van dit product. Ik sport graag en na een intense training is deze drink de ideale bron van eiwitten en koolhydraten. Ik ben ook fan van het culinaire Cooking-gamma* van Alpro. Waarom zou je niet kiezen voor een product dat goed is voor je lijf én voor de planeet?

Hoe duurzaam leeft Sam De Bruyn?

Ik probeer altijd heel bewuste keuzes te maken. Mijn man is daar nog ietsje sterker in en durft me soms op de vingers te tikken wanneer ik met iets thuiskom dat totaal niet aansluit bij onze duurzame levensstijl. Maar hé, je kan niet alles weten hé! Van Alpro weet ik bijvoorbeeld wel dat dit echt een duurzaam merk naar mijn hart is. Wist je dat ze Belgische boeren ondersteunen zodat ze kunnen testen of we soja in eigen land kunnen kweken? Dat lokale is zeer belangrijk. Zo zal ik bijvoorbeeld nooit prinsessenbonen kopen die afkomstig zijn uit Kenia, of appels uit Israël. Dat is te gek voor woorden.

Benieuwd naar de duurzame me-time een favoriete Alpro-producten van Gudrun Hespel en Laurentine Van Landeghem? Je ontdekt het in Bossy’s Time Issue.

*De Alpro-producten bevatten geen lactose waardoor ze licht verteerbaar zijn. Een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn aanbevolen voor een goede gezondheid.

Beeld Lieve: eye.shot.the.sheriff
Beeld Sam: Gregory Debart