Is Internationale Vrouwendag vandaag nog wel nodig? Vier je die dag met een glaasje wijn of onder andere ondernemers? Wat maakt vrouw zijn zo bijzonder? We vragen het aan enkele interessante vrouwen uit ons netwerk.

Bloemist Loes van Look ken je op Instagram als Wildflowers and Wodka. Met haar zaak fleurt ze elk huwelijk of bedrijf op. 

“Ik ga Internationale Vrouwendag niet met een glaasje vieren, maar ik deel er wel iets over op sociale media. Elk jaar zet ik andere vrouwelijke ondernemers in kijker die ik die dag extra wil supporten. Ik vind het extra belangrijk om die dag niet enkel onder witte vrouwen te vieren. Iedereen verdient het om in de bloemetjes te staan. Onder vriendinnen sturen we berichtjes naar elkaar met: “Gelukkige Internationale Vrouwendag”. De mannen in mijn leven laten Internationale Vrouwendag ook niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo sturen ze me elk jaar een bericht dat ik van die dag extra mag genieten. Zo’n berichten waardeer ik absoluut. Volgens mij is die support van de mannen essentieel. De echte verandering komt er pas wanneer zowel mannen en vrouwen de waarde van zo’n dag begrijpen.”
Loes Van Look
© Birthe Berger Fotografie

“Ik focus op mijn vrouwelijke powers wanneer ik beslissingen maak”

– Loes

Ik voel me in mijn kracht staan wanneer ik mijn zachte, emotionele kant oproep. Daarnaast focus ik me op mijn vrouwelijke powers wanneer ik beslissingen moet maken. Ik merk op dat als ondernemer er vaak nog subtiele ongelijkheid speelt. Zo krijg ik regelmatig het gevoel dat ik tijdens onderhandelingen meer in mannelijke energie moet staan wanneer ik samen met mannen aan tafel zit. Bij hen meestal maak ik meer indruk wanneer ik over cijfers communiceer. Met bloemen vertaal ik gevoelens, dus voelt het voor mij natuurlijker aan om daarop in te spelen.”

Moderator Marieke Decuypere nodigt leiders uit om elkaars uitdagingen op te lossen aan haar ontbijttafel. Bovendien interviewt ze inspirerende ondernemers in haar podcast. 

“Het kan zijn dat je vandaag van mij een quote ontvangt, of dat ik je een berichtje stuur”, vertelt Marieke, “maar écht vieren doe ik Internationale Vrouwendag niet. Pas op, ik vind het belangrijk dat we in, ook anno 2022, in the picture blijven zetten dat vrouwen nog steeds een ongelijk salaris kennen, zeker in de sportwereld. Op globaal niveau is – naar mijn inziens – de nood aan zo’n dag nog groter. Al is het maar om topics als  onderwijs voor vrouwen, gezondheid en geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen. Dus ja, dat Internationale Vrouwendag anno 2022 nog steeds nodig is, staat wat mij betreft buiten kijf.” Of ze zelf graag vrouw is, vragen we Marieke nog: “Ja, heel graag, maar voor mij maakt het weinig uit. Ik bedoel daarmee dat ik als vrouw weinig moeilijkheden of ongelijkheden ervaar. Ik word steeds professioneel behandeld.”
Branding shoot Marieke Decuypere
© Soul Studio
“Op globaal niveau is de nood aan zo’n dag nog groter”
– Marieke

Sarah Neyrinck laat iedereen van haar muzikaal talent meegenieten op feesten en ceremonies. Ze coacht ook andere ambitieuze startende muzikanten.

Vier ik vrouwendag? Nee”, start Sarah kort en krachtig. “Maar ik heb me wel voorgenomen om meer gelegenheden aan te grijpen om wél te vieren, dus je brengt me op ideeën. (lacht) Vind ik zo’n dag nog nodig? Ja en nee. Ik denk niet dat we in onze maatschappij vandaag nog een dag nodig hebben om op te komen voor gelijkheid tussen man en vrouw. Ik denk dat we verder moeten kijken dan dat en afstappen van de hokjes. In andere culturen ligt dat vaak nog anders en is die basis er nog niet.” 
BOSSY#3LAUNCH09
© BY NOUCHKA

“Meer bewustzijn rond dat gekke hokjesdenken mag voor mij wel”

– Sarah

Hoe Sarah het zelf ervaart om vrouw te zijn? “Ik sta er niet zo vaak bij stil. Ik wil me vooral mezelf voelen en soms neemt daarin wat wij noemen mijn ‘vrouwelijke energie’ de bovenhand en soms ook mijn ‘mannelijke energie’. Ik kan van beide versies van mijzelf genieten. Ik geloof dat iedereen op de eerste plaats mens is en ergens op het spectrum zit tussen die energieën. Meer bewustzijn rond dat gekke hokjesdenken mag voor mij wel.” Of Sarah het dan wel bijzonder vindt om vrouw te zijn? “Ik moet wel toegeven dat mama worden mij helemaal naar het vrouwelijke spectrum gezwierd heeft, dus dat is voor mij het toppunt van vrouw zijn en daar geniet ik enorm van!”

Auteur & spiritual director Nathalie Janssens de Bisthoven ondersteunt met haar zaak Wolvin vrouwen in hun persoonlijke groei. 

“Natuurlijk vier ik Internationale Vrouwendag”, zegt Nathalie overenthousiast. “Als ‘Women Champion’ grijp ik elke kans en elk excuus aan om vrouwen en vrouwelijkheid te vieren.” Nathalie is founder van Wolvin, een merk dat zich richt op de persoonlijke ontwikkeling van wilde vrouwen. “Uiteraard is dat nog nodig. Hoewel we hier in het Westen al veel meer vrijheid en mogelijkheden hebben om vol vanuit onze vrouwelijke kracht te leven, is dat lang niet het geval overal ter wereld. Martin Luther King Jr. zei “Injustice anywhere is a threat to justice everywhere.” In dezelfde lijn zijn we niet klaar tot vrouwen overal ter wereld de kansen, vrijheid en mogelijkheden krijgen die wij momenteel in het Westen hebben.” Als Nathalie denkt aan vrouw zijn, dan wordt ze altijd een beetje blijer, omdat ze dan denkt aan het loskomen van vaste patronen en structuren; en veel meer vanuit flow leven en ondernemen. “Vrouw zijn betekent voor mij ook de spaceholder zijn. De ruimte kunnen maken en houden voor wat zich ook maar aandient – zelfs als het moeilijk is – zonder dat het direct moet worden opgelost of gefikst, zodat het eerst kan worden doorvoeld. Het belang daarvan merk ik heel erg in mijn moederschap: als mama van twee zonen is het o.m. mijn taak om hun emoties ruimte te geven en mijn boys te helpen aanwezig te zijn en blijven bij hun eigen emoties. Vrouwen hebben de ongelofelijk gave om ook het lelijke te kunnen aankijken, vasthouden en volhouden; en dat is één van de grote taken die we op de wereld hebben.”
Wolvin
© Wouter Maeckelbergh

“Omgaan met de angst om vol in je vrouwelijke kracht te gaan staan wordt een grote uitdaging”

– Nathalie

Wat Nathalie bijzonder vindt aan vrouw zijn? “Eerst en vooral denk ik dat het ook voor mannen momenteel geen evidente tijd is. Nu vrouwen steeds meer in hun kracht komen te staan, moeten mannen ook terug gaan uitvogelen wat man-zijn anno 2022 betekent en kunnen ze niet meer terugvallen op clichés die hen dat al eeuwen ‘uitleggen’. Wat vrouwen betreft heb ik het gevoel dat één van de grote uitdaging ligt in omgaan met de angst om vol in je vrouwelijke kracht te gaan staan. Daarin mogen we niet vergeten dat het nog niet zo lang geleden is dat het letterlijk onveilig was voor een vrouw om dat te doen. Heksen (vrouwen die ongecensureerd hun intuïtie beleefden en veruitwendigden) werden op de brandstapel gezet, en in een minder ver verleden waren vrouwen vaak financieel volledig afhankelijk van hun man en hadden ze weinig rechten. In ongenade vallen bij de man had dus verregaande gevolgen in die tijd. De angst die wij vrouwen nog steeds hebben om in onze waarheid te staan, uit de pleasersrol te stappen, vanuit onze intuïtie en ons buikgevoel te spreken, is angst die generaties lang is doorgegeven en die wij, naarmate we meer helen en in onze kracht gaan staan, stap voor stap herstellen en op die manier steeds minder doorgeven.”

Hoe vier jij Internationale Vrouwendag? Laat het ons weten via Instagram.

Beeld: Suhyeon Choi via Unsplash