Internationale Vrouwendag, het symbool van kracht en solidariteit tussen vrouwen over de hele wereld. Maar met een symbool alleen kom je er niet. Bossy sprak met Kate Stockman en Isabel Verstraete, de vrouwen achter business transformation firm Stockmanverstraete.

‘Wij vrouwen moeten elkaar steunen’, je hoort het wel vaker. Waarom is dit anno 2020 nog steeds belangrijk?

Isabel: “Het ‘old & young boys network’ bestaat echt. Mannen vormen natuurlijke netwerken vanuit hun studies of sport. Van daaruit helpen ze elkaar aan een andere job of zullen ze sneller aan een mannelijke collega denken wanneer een promotie voorbijkomt. Voor hen lijkt het een tweede natuur om een front te vormen en elkaar een duwtje in de rug te geven.”

Kate: “Bij vrouwen ligt het anders. Zij zijn van nature heel sociale netwerkers, maar zien het contact vaak als te casual en vrijblijvend. Het is een kwestie van vrouwen erop te wijzen dat ze elkaar wel degelijk kunnen helpen, zonder daar meteen iets voor terug te verwachten. Als vrouw weet je meestal goed waar andere vrouwen tegenaan lopen, of waar ze mee te maken krijgen. Dat schept een band. Het feit dat er vandaag jongere generaties vrouwen opstaan, die niet zomaar aanvaarden aan de kant te worden geschoven, maakt me blij.” 

Wat kunnen we concreet doen om die ‘sisterhood’ te omarmen?

Kate: Mild zijn voor elkaar, daar begint het bij. Vrouwen zijn over het algemeen heel hard voor elkaar en dat systeem houdt zichzelf in stand. Ik betrap er mezelf soms nog op, hoe hard ik ook mijn best doe. Probeer je hiervan bewust te zijn en stuur bij waar nodig. Bekijk andere vrouwen niet vanuit hun tekortkomingen, maar vanuit hun kwaliteiten.”

Isabel: “Daarnaast kunnen we elkaar steunen door jobs aan door te geven. Komt er een interessante positie of promotie voorbij? Bedenk dan eerst of je een vrouw kent die geknipt is voor deze uitdaging. Zo geven wij bijvoorbeeld regelmatig leads door aan andere vrouwen. Uiteraard omdat we ze goed vinden, maar ook om ze dat extra duwtje te geven.”

“Het is een kwestie van de opportuniteiten in te zien en niet alleen de obstakels.”

Verder speelt ook het educatieve aspect een grote rol?

Kate: “Klopt. Ik ben van kinds af aan overtuigd van de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen en zie het als mijn taak om andere vrouwen en meisjes hier het belang van aan te tonen. Als gastprofessor trendwatching & trendimplementatie aan de Erasmushogeschool in Brussel is het thema ‘the future is female’ nooit ver weg in mijn lessen over de toekomst. Ik daag debatten uit en ga het gesprek aan met andere culturen niet uit de weg. Het gaat er soms pittig aan toe, maar studenten leren zo op een nieuwe manier naar de wereld kijken. Het is een kwestie van de opportuniteiten in te zien en niet alleen de obstakels.”

Isabel: “En het gaat veel verder dan alleen de studenten. Wekelijks hoor ik verhalen over topvrouwen die worstelen met hun rol als manager. Dit omdat de – meestal voornamelijk mannelijke – directiecomités weinig aandacht hebben voor de dingen waar je als vrouw tegenaan loopt. Daarom werd ik in 2019 president bij de Female Association of Marketeers. We proberen hen nu positieve rolmodellen te tonen en concrete tips & tricks te delen om zo de marketingwereld te versterken.”

Tot slot: welke boodschap willen jullie nog meegeven aan de Bossylezers op deze Internationale Vrouwendag?

Kate: “Maak van elke dag vrouwendag. Kijk vanuit een mildheid naar anderen, zowel mannen als vrouwen (en alles daartussenin). Vertel positieve verhalen van succesvolle vrouwen, zowel in de wetenschap, de kunst, het onderwijs en de politiek. Leer van de jonge vrouwen die gelijkheid steeds meer een evidentie vinden en handel er ook naar. En onthou: feminisme blijft nodig tot de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen geen issue meer is.”

Isabel: “En wees daarnaast ook minder kritisch voor jezelf. Je bent goed genoeg dus stop met twijfelen, anders ga je ten onder aan zelftwijfel en zelfkritiek. Wees mild voor elkaar én voor jezelf. Just do it!”

Meer Kate en Isabel? Volg @stckmnvrstrt via Twitter.

Beeld: Wendelien Daan