The Book Club is Bossy’s ode aan het geschreven woord. Laat je als lezer verrassen door interviews met auteurs, interessante lijstjes en de favoriete boeken van Team Bossy. Het doel van deze nieuwe rubriek: je online inspireren voor je volgende offline rustmoment. Vandaag gaan we in gesprek met Evi Hanssen over haar boek ‘Sinds ik niet meer drink’. 

Over het boek

Vanuit een verlangen naar controle, soberheid en een gezonder leven besliste Evi Hanssen geen druppel alcohol meer te drinken. Gedurende 500 dagen hield ze een dagboek bij waarin ze openhartig en honderduit vertelt over de vele beproevingen die ze op haar pad tegenkomt. Haar keuze om geestrijke dranken af te zweren heeft niet alleen fysieke gevolgen, het heeft ook een effect op haar vriendschappen, haar relatie, haar werk en haar zelfbeeld. Met de nodige dosis humor zoekt Evi uit wie ze nu precies is zonder dat gezellige glas in de hand.
Net zoals je vorige boek ‘Ergens onderweg’ is ‘Sinds ik niet meer drink’ gevuld met humor en herkenbare reflecties. Hoe anders was dit schrijfproces in vergelijking met je eerste boek?
Ik stopte met alcohol toen ik schreef aan ‘Ergens onderweg’ en werkte dus aan twee boeken tegelijkertijd. Wanneer het eerste boek uitkwam, heb ik een paar nachten wakker gelegen. Ineens besefte ik dat alles wat ik schreef openbaar zou worden. Daarnaast vond ik het maf dat ik focuste op meetbare zaken zoals kijkcijfers of applaus. Ergens is dat ook wel normaal want het is iets wat ik als tv-figuur ken. Een boek schrijven verloopt anders, je kan niet met een teller bijhouden hoeveel mensen écht je boek lezen. Ik voelde aan dat ik de controle en dat prestatiegerichte moest loslaten. Zelf vond ik dat verrassend want ik dacht dat ik nooit rekening hield met resultaten. Het schrijfproces van ‘Sinds ik niet meer drink’ ervaarde ik op een andere manier omdat het mijn dagboek was. Ik was bijna opgelucht wanneer het boek werd gepubliceerd. Daarnaast dacht ik niet aan de eventuele reacties van anderen. Ik aanvaardde dat dit kwetsbare stukje bij het schrijfproces hoort. 

In het begin van het boek schrijf je: ‘Maar sinds ik niet meer drink, voelt er weinig als normaal’. Hoe blik je op dit moment terug naar de eerste weken en maanden?De eerste maanden omschrijf ik als een zoektocht. In het begin was ik boos op de wereld omdat ik niet meer dronk. Zo had ik helemaal niet verwacht dat ik alles zonder alcohol zo vreselijk saai zou vinden. Ik vond het confronterend om op te merken dat een deel van mijn identiteit aan een glaasje alcohol was gekoppeld. Dat was voor mij een eyeopener en dat is het nu nog altijd.

“In feite is het gek dat we onszelf sommige rollen niet durven geven.”

– Evi

Een boek schrijven, was dat iets wat altijd al op je bucketlist stond?
Eigenlijk niet. Ik heb wel altijd geschreven. Ik ga soms achter mijn laptop zitten en dan begin ik te schrijven, schrijven en schrijven. Of vul ik dagboeken en notities met wat ik denk. Ik ben iemand die dingen van zich afschrijft. In goede en slechte tijden. (lacht) Uiteraard is teksten delen met anderen nog iets anders. Daarvoor moet je het lef hebben om er iets mee te doen. Jezelf als auteur zien hoort daar eveneens bij. Ik heb mezelf lang niet als een echte schrijver gezien, nu doe ik dat wel. In feite is het gek dat we onszelf sommige rollen niet durven geven. Ik had die ervaring met het woord auteur. Het leek me niet gepast om mezelf zo te benoemen. Vandaar is het essentieel dat je jezelf omschrijft met de woorden die bij je horen en je rol in deze wereld omschrijven. Woorden zoals ondernemer, acteur, opiniemaker, wat dan ook! Geef die rol een kans in je leven want anderen zullen dat niet voor jou doen. Er gebeuren écht wonderlijke dingen wanneer je volledig in je kracht staat, beloofd!
In het begin van het boek schrijf je: ‘Maar sinds ik niet meer drink, voelt er weinig als normaal’. Hoe blik je op dit moment terug naar de eerste weken en maanden?
De eerste maanden omschrijf ik als een zoektocht. In het begin was ik boos op de wereld omdat ik niet meer dronk. Zo had ik helemaal niet verwacht dat ik alles zonder alcohol zo vreselijk saai zou vinden. Ik vond het confronterend om op te merken dat een deel van mijn identiteit aan een glaasje alcohol was gekoppeld. Dat was voor mij een eyeopener en dat is het nu nog altijd.
Je koos ervoor om een jaar niet te drinken. Een jaar werd 500 dagen. Ondertussen zijn we twee jaar verder. Iets zegt mij dat het project niet meer een project is… 
Vandaag hoort niet drinken tot mijn levensstijl, zot hé! Die shift verbaast me tot op de dag van vandaag nog altijd. Het was inderdaad de bedoeling om het project een jaar uit te proberen. Ik dacht na dat jaar een ander drankpatroon te hebben. Niet meer. Niet minder. Uiteindelijk draaide dat verhaal anders uit. (lacht) Ik ben zelfs op het punt gekomen dat ik soms niet meer aan alcohol denk.
Sinds ik niet meer drink - Evi Hanssen
Cover door @studiostoutpoep

“Het boek is geschreven voor iedereen die wil afscheid nemen van iets wat ooit leuk was.”

– Evi

Alcohol speelt geen actieve rol meer in je leven. Wat is er in de plaats gekomen?
Mijn lichaam hoeft niet meer te recupereren van de glaasjes alcohol. In ruil kreeg ik eindeloos veel energie. Ben ik ziek of moe? Dan herstel ik sneller. Ik kan beter met tegenslagen om en ervaar minder dipjes. Sinds ik niet meer drink, heb ik meer lef om te ondernemen en taken af te werken. Ik heb meer zin om te bewegen en omdat die goesting er is, ga ik vaker naar buiten. Nu ik niet meer drink, slaap en eet ik beter. Ik voel mijn lichaam beter aan. Ik durf zelfs te zeggen dat het leven gemakkelijker geworden is sinds ik niet meer drink. Dit dominoeffect vol veranderingen is best bijzonder want eigenlijk is er in mijn leven weinig veranderd. Langs de buitenkant lijkt alles hetzelfde; ik heb nog altijd een fijne relatie, dezelfde vriendschappen en job. Het changement de decor speelde zich vanbinnen af.
Voor wie is het boek ‘Sinds ik niet meer drink’ geschreven?
Het boek is geschreven voor iedereen die wil afscheid nemen van iets wat ooit leuk was. Dat kan drinken zijn, maar ook een job, vriendschap of relatie. Daarnaast is het boek ideaal voor iemand die zijn of haar drankpatroon van dichterbij wil bekijken. Dankzij dit boek heb ik geleerd dat het niet gaat om de hoeveelheid alcohol die je elke week consumeert. Denk je minstens één keer per maand: ‘Ik drink nooit meer’, dan is dit boek voor jou. 
Je bent nog niet klaar voor het boek ‘Sinds ik niet meer drink’ als…
Je nog niet bereid bent om zonder oordeel in de spiegel te kijken. Lef is mooi meegenomen wanneer je klaar bent om je drankgewoontes te analyseren en ‘Sinds ik niet meer drink’ te lezen. Weet je, mijn boek is niet bedoeld om mensen te doen stoppen met drinken. Als je een goede relatie met alcohol hebt dan hoef je die relatie niet te veranderen. Je gaat toch ook niet fanatiek beginnen sporten omdat iemand anders oefent voor een marathon? (lacht)
Welk gevoel wens je de lezer van het boek toe? 
Ik zou het bijzonder vinden mochten de lezers enkele passages in het boek grappig én herkenbaar vinden. Misschien denken ze wel: ‘Ik ben niet alleen met mijn gekke gedachten’ of ‘Oh, er zijn nog mensen die dit zo aanvoelen.’ Weet dat je zeker niet de enige bent die van iets of iemand afscheid moet nemen. Zeker als ondernemer loop je geregeld eens tegen de muur. Vanbinnen voel je dat je een goede beslissing neemt omdat je weet dat het je iets goed zal opleveren. Je omgeving denkt er anders over. Zo’n situaties zijn herkenbaar want dat ervaarde ik toen ik stopte met drinken. Ik wilde dit project een kans geven. Waarom? Omdat ik voelde dat het me iets zou teruggeven. Mijn missie is daarom geslaagd zelfs wanneer er één iemand na het lezen van het boek het gevoel krijgt: ‘Ik ga iets doen voor mezelf, los wat mijn omgeving zegt.’

Dit neemt content coördinator Jennifer mee uit ‘Sinds ik niet meer drink’

Hoe vaak wordt een glas wijn of bier niet voor je neus gezet? Hoe vaak drink je ervan zonder er bij stil te staan of je écht zin hebt in dat glaasje alcohol? Het is verbazingwekkend hoe bepaalde gewoontes zo ‘normaal’ zijn omdat je ze altijd doet. Sinds ik ‘Sinds ik niet meer drink’ las, kijk ik anders naar alcohol. Ik kies bewuster voor een glas wijn of een flesje kombucha. En dankzij dit boek is dat vaker de tweede optie geworden. (lacht) 

Meer lezen? Sinds ik niet meer drink’ kan je hier kopen.