Is er een vaardigheid die je al heel lang wil kunnen, maar waar je nog niet eens aan toegekomen bent? Misschien wil je graag leren schilderen, schrijven of programmeren. Maar wie heeft daar tijd voor? Wel, je hebt meer tijd dan je denkt. Door te singletasken, weliswaar.

We zeiden het al: multitasking is verleden tijd. Of je nu aan twee taken tegelijk werkt of van de ene naar de andere taak switcht, het is voordeliger om je op één bezigheid te focussen. Je zal merken dat je daardoor net sneller vooruitgaat. Vorig jaar legden we al uit wat singletasken precies is. Deze keer vertellen we je hoe je het toepast om betere resultaten te boeken, in het bijzonder wanneer je een nieuwe skill aanleert.

Tienduizend uur

We hebben allemaal wel minstens één skill op onze bucketlist staan. Pianospelen, Italiaans leren, pottenbakken, diepzeeduiken, noem maar op. Misschien heb je deze theorie al ergens gehoord of gelezen: als je je meester wil maken van een vaardigheid, moet je tienduizend uur aan die vaardigheid werken. Dat betekent dat als je er elke dag een uur voor uittrekt, je meer dan zevenentwintig jaar bezig bent. Geen wonder dat je ontmoedigd raakt en nooit aan die ene skill begint die je zo graag zou oppikken. Want als je een derde van je leven moet oefenen om écht goed te worden? Laat maar zo, denk je dan.

Kwaliteit boven kwantiteit

Nu komt het goede nieuws: die tienduizend uur is slechts een mythe. Je hoeft ook helemaal niet naar de perfectie te streven, tenzij je wil meedoen aan de Koningin Elisabethwedstrijd met je pianokunsten. Het gaat niet om het aantal uur dat je oefent, maar hoe je dat doet. Zo komen we terug bij singletasking. Geef wat je doet je volle aandacht en je zal eerder de resultaten zien waarop je hoopt. We zijn eigenlijk niet gemaakt om activiteiten te combineren. Door voortdurend te schakelen tussen prikkels in onze omgeving, krijgen onze hersenen geen tijd om alle informatie goed te verwerken. Daardoor kan multitasking je productiviteit met maar liefst veertig procent verminderen.

Het gaat niet om het aantal uur dat je oefent, maar hoe je oefent: met je volle aandacht.

Zelfdiscipline is key

Hoe leer je nu concreet een nieuwe vaardigheid door te singletasken?

  • Ontdoe je van alle mogelijke afleidingen. Zet je gsm op stil, of beter nog, leg hem in een andere kamer. Ben je op je pc aan het werken, hou dan alleen je huidige tabblad open. Vraag de mensen om je heen om geen gesprek met je aan te knopen zolang je in de flow zit. Probeer ook je gedachten te richten op wat je aan het doen bent.
  • Beslis voor je start hoelang je minstens van plan bent om te oefenen. Zo ben je jezelf verplicht om gedurende die tijd je focus te behouden op die ene activiteit. Anders zal je uit frustratie het al gauw voor bekeken houden als het even niet meer lukt.
  • Deel je einddoelstelling op in kleinere doelen. Je kan geen muziekstuk van Beethoven in één keer leren spelen. Begin bijvoorbeeld met de partij van de rechterhand tot en met het eerste refrein. Eens je die onder de knie hebt, kan je een stap verder gaan. Wees niet te streng voor jezelf en accepteer op welk niveau je je momenteel bevindt. Je hebt geen zwakke punten, maar alleen punten die je nog niet genoeg geoefend hebt.
  • Zorg voor een zekere regelmaat. Dat hoeft niet op vaste dagen en tijdstippen te zijn, maar voorzie ook momenten om te herhalen wat je geleerd hebt. Als je een maand laat voorbijgaan, zal je je maar twintig procent meer herinneren. En je wil je groeiproces toch niet omkeren?
Laat je niet afleiden, plan oefen- en herhaaltijd in en wees niet te hard voor jezelf.

Weg met uitstelgedrag

Hoelang duurt het nu echt om een vaardigheid te beheersen? Ongeveer een decennium. In een jaar kan je al redelijk goed worden, en na een maand kan je een basisniveau bereiken. Vraag je af hoeveel tijd je jezelf geeft om welke skills in welke mate te kunnen. Misschien wil je enkel taarten leren bakken en geen andere desserts, of mensen kunnen tekenen maar geen andere figuren. Begin er in elk geval meteen aan, deze maand nog. Een hobby is niet alleen een ontspannende uitlaatklep, maar ook een manier om jezelf uit te drukken.

Doe jij mee aan Single Tasking Day? Laat het ons weten via Instagram.

Beeld: Roman Kraft via Unsplash

Bepaal hoeveel tijd je jezelf geeft om welke vaardigheden in welke mate te kunnen.