Klimaat was een hot topic, tot corona kwam aandraven. Hoog tijd om die focus opnieuw scherp te stellen. In dit artikel stelt Jana je voor aan vijf inspirerende figuren die jouw blik op onze planeet verruimen, met een boek, een docu of een podcast. Ready, set, popcorn, play!

1/ Craig Foster neemt je mee onder water

Een must-do deze vakantie? Je laten onderdompelen, letterlijk en figuurlijk, in de prachtige Zuid-Afrikaanse onderwaterwereld. In de Netflix-documentaire ‘My Octopus Teacher’ neemt filmmaker Craig Foster je mee, of beter, laat hij zich leiden door… een octopus. Klinkt vreemd, dat vonden wij ook, maar de documentaire bracht je nog nooit zo dicht bij de natuur als voordien. Foster omschrijft het als een ervaring die je toont dat je werkelijk een onderdeel bent van de wereld, en niet zomaar een bezoeker… De documentaire zit vol levenswijsheid én werkt tegelijkertijd ontzettend ontspannend.

2/ Ontmoet Leonardo’s favoriet: Nemonte Nenqiumo

Nemonte Nenqiumo is een inheemse activiste uit Ecuador. Ze is de eerste vrouwelijke president in haar Amazonegebied. ‘Times’ noemde haar als één van de meest invloedrijkste mensen ter wereld in 2020. Nemonte zorgde er in 2019 voor dat een half miljoen hectare regenwoud beschermt werd tegen olieboringen. Ook Leonardo DiCaprio is fan: “Ze inspireert degenen met wie ze spreekt om naast haar te lopen terwijl haar beweging blijft groeien. Ik heb het geluk gehad dat ik haar heb ontmoet en van haar heb geleerd.”

3/ Schrijver Gary Ferguson geeft je levenslust

Net zoals filmmaker Craig gelooft schrijver Gary Ferguson dat we niet losstaan van de natuur. Over dit onderwerp, en over ecologie en instandhouding in het bijzonder, schreef hij al meer dan twintig boeken. Hij viel ook meermaals in de prijzen. Een leestip voor de komende weken? ‘De acht grote lessen van de natuur’. In dit boek benadrukt Gary dat we zelf een stukje natuur zijn, maar dit vaak vergeten. Het boek is gebouwd op wetenschappelijke inzichten en laat je achter met een gevoel van hoop en levenslust. Perfect om het nieuwe jaar in te gaan!

David Attenborough getuigt hoe hij zich zorgen maakt over de huidige toestand van het ecosysteem en het klimaat, maar hij deelt ook manieren hoe wij als mens hier verandering in kunnen brengen.

4/ Biotoop David Attenborough over ‘A life on our planet’

Wie twee maand geleden Netflix opende, zag David Attenborough vermoedelijk al voorbijkomen. Attenborough, geboren in ’26, is een Britse bioloog en televisiemaker die vooral bekend is van zijn bekroonde natuurdocumentaires. In deze documentaire toont hij de verwoestende impact van de mens op de planeet. Hij getuigt hoe hij zich zorgen maakt over de huidige toestand van het ecosysteem en het klimaat, maar hij deelt ook manieren hoe wij als mens hier verandering in kunnen brengen. Een aanrader!

5/ De groene podcast van Annet Goede

De Nederlandse Annet Goede is naast pr-lady ook een podcastvrouw. In haar podcast ‘koplopers in de mode-industrie’ spreekt ze over de transparantie en duurzaamheid van modemerken en -bedrijven. Goede neemt je mee in de wereld van de kledingindustrie die, naast olie, de grootste vervuiler van onze planeet is. Hoe ver moet je gaan om echt duurzaam te zijn en het verschil te maken? En hoe weet je als consument of een bedrijf écht groen is?

 

Beeld: Social.Cut via Unsplash