De lente is in het land en dat betekent ook een frisse dosis inspiratie. Weet je niet waar te beginnen of welke podcast, boek of miniserie nu echt de moeite waard is? Wij verzamelden vijf leading ladies die je gegarandeerd zullen inspireren. 

1/ Selfmade millionaire Madam C.J. Walker

Wie de voorbije weken Netflix opende, zag deze leading lady vermoedelijk al voorbijkomen. Sarah Breedlove, oftewel Madam C.J. Walker, werd in 1867 geboren in Louisiana. Onder het motto “wonderful hair leads to wonderful opportunities” transformeerde ze zichzelf van ongeschoolde landarbeidster tot één van de meest succesvolle onderneemsters uit de twintigste eeuw. Sommigen noemen haar ook de allereerste selfmade miljonair.

Het opmerkelijke verhaal van Madam C.J. Walker en haar selfmade schoonheidsimperium werd onlangs in een miniserie gegoten. Self Made is sinds 20 maart te zien op Netflix en telt vier afleveringen van om en bij de 45 minuten. Daarin vertelt de miniserie het verhaal van de wasvrouw met haaruitval die zich ontpopte tot een opmerkelijk business talent en één van dé rolmodellen van haar tijd. Een aanrader!

2/ Podcast powerhouse Hannan Challouki

Als managing partner van creative agency Allyens en co-founder van het internationale platform mvslim.com is Hannan een creatieve ondernemer en experte in exclusieve communicatie. Ze leverde de afgelopen vijf jaar innovatieve strategieën en campagnes op aan klanten als Brussels Airport, Colruyt en VRT en dat terwijl ze amper 27 is. Hannan Challouki weet wat ze wil en gaat volop voor haar dromen. Het leverde haar zelfs een plekje in de Forbes 30-under-30 op. Met haar podcast Wat Zij Wil motiveert ze nu ook andere vrouwen om stappen te zetten en voor hun dromen te gaan. 

Wat Zij Wil is een podcast voor vrouwen met een doel voor ogen, vrouwen die vooruit willen, op welke manier dan ook. Je hoeft dus niet per se een ondernemer te zijn om Challouki’s podcast te smaken. In Wat Zij Wil gaat Hannan in gesprek met bekende en minder bekende vrouwen waar ze zelf naar opkijkt. Ze delen hun grootste successen, maar ook hun dagelijkse uitdagingen en hoe ze met beiden omgaan. Wat Zij Wil werd pas op 1 mei gelanceerd maar staat nu al op ons lijstje met favoriete podcasts. 

3/ Trend talent Lidewij Edelkoort

De Nederlandse Lidewij Edelkoort studeerde mode en ontwerp aan de Kunstacademie van Arnhem en ontpopte zich tot één van ‘s werelds meest invloedrijke trend forecasters. Ze staat bekend om haar scherpe voorspellingen en werd in 2003 door Time genoemd als één van de 25 meest invloedrijke personen in de modeindustrie.

Designmagazine Dezeen interviewde Edelkoort bij aanvang van de coronacrisis en dat leverde een reeks interessante inzichten op. Volgens Edelkoort zal de wereldwijde recessie de mensheid in staat stellen haar waarden te resetten. In het artikel heeft ze het onder andere over “the quarantaine of consumption” en het herleven van vaardigheden als creativiteit en improvisatie. Volgens Edelkoort zou de crisis kunnen leiden tot een heropleving van handenarbeid en vakmanschap en een schaaleconomie met een veel kleinere ecologische voetafdruk. Je leest het inspirerende interview hier

4/ Professioneel uitvogelaar Marie Forleo

Voor de vierde leading lady in dit lijstje vliegen we naar New York, de woonplaats van Marie Forleo. Forleo is life coach, spreker, auteur en presentator van haar eigen YouTube-kanaal Marie TV en de eigenaar van Marie Forleo International en online business school B-school. Met haar enthousiaste aanpak en interessante inzichten inspireert ze vrouwen in alle uithoeken van de wereld. 

Op 8 oktober 2019 kwam Marie’s tweede boek uit. In “Everything is Figureoutable” geeft ze lezers de moed om hun dromen waar te maken en significante veranderingen in de wereld teweeg te brengen, “Alles is uitvogelbaar” helpt je om angsten, disfunctionele overtuigingen en belemmerend gedrag opzij te zetten en je te geloven in jouw innerlijke kracht. Naast toppers als Oprah Winfrey en Brené Brown zijn ook wij fan van “Everything is Figureoutable”. Zo kon je hier al lezen hoe we met Marie Forleo’s time tracking methode aan de slag gingen. 

5/ Straffe schrijfster Deborah Feldman

Deborah Feldman groeide op in de gesloten Satmargemeenschap in Brooklyn, New York. Ze werd op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en kreeg een zoon, maar vluchtte uiteindelijk weg uit de religieuze sekte. Over haar jeugd in en vlucht uit de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap schreef ze in 2012 het boek Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots. De autobiografie is intiem en intrigerend en veroorzaakte heel wat oproer binnen de Joodse Gemeenschap.

Feldman’s autobiografie werd verfilmd tot een miniserie die je sinds 26 maart via Netflix kan bekijken. Bereid je voor op beklijvende beelden en een universeel verhaal over hoe je trouw blijft aan jezelf als je omgeving er alles aan doet om dat te voorkomen.

Beeld: Content Pixie via Unsplash