Ben je overtuigd van de kracht van video, maar is het nog onbekend terrein voor jou? Lynn Thissen van Motion Stories is verliefd op verhalen en video. Ze wordt meteen enthousiast wanneer ze andere waardegedreven ondernemers kan ondersteunen in videomarketing en -strategie. Met nieuwe inzichten wil ze je empoweren in het maken van video’s zodat jij met zelfvertrouwen beeldmateriaal maakt dat authentiek en inspirerend is. Bovendien geeft Lynn je tips en antwoorden op zes veelgestelde vragen over video’s maken en bewerken. 

Vraag 1/ Wat breng ik in beeld? Welke content is interessant voor mijn volgers en klanten? 

Mijn eerste tip: hou je doel voor ogen. Welk doel wil je bereiken met je video? Wil je meer klanten aan het woord laten, je expertstatus verhogen of meer volgers bereiken? De productiewaarde hangt samen met je doel. Voor een recap van een evenement kan je bijvoorbeeld werken met een sjabloon voor Instagram Reels. Wil je video’s waarin je jezelf als expert in de kijker zet? Dan is het belangrijker om daarvoor je tijd te nemen en om na te denken over de inhoud. Vergeet niet om bij zo’n video te verwijzen naar een call to action. Wil je dat de kijker iets downloadt of wil je dat er een intakegesprek met je wordt ingeboekt? Maak de call to action duidelijk op het einde van je video. Denk daarbij aan achtergrondmuziek om de perfecte sfeer te creëren. Zoals je ziet, zal je op basis van je doel de inhoud op een andere manier in beeld brengen. Hoe groter je doel, hoe groter je productiewaarde zal zijn en hoe meer tijd, energie en geld je zal investeren in je beeldmateriaal. 

Vraag 2/ Ik heb camera-angst, maar wil in de toekomst meer video’s opnemen. Heb je tips voor mij? 

We zijn heel zelfbewust op camera, maar eerlijk? Een video gaat niet over jou. Je video zoomt eerder in op wat je als ondernemer wil bereiken. Ik werk heel graag samen met waardegedreven ondernemers omdat ze een echte missie hebben. Achterhaal wat je missie is en hoe je die wil bereiken? Wie wil jij helpen? En wie helpt je nu nog niet omdat hij of zij nog niet weet dat je bestaat? Mis zulke kansen niet en ga ervoor! Heb je nog schrik van de camera? Neem dan kleine stapjes. Maak foto’s van jezelf langs alle hoeken van de kamer. Sowieso zal er één hoek zijn die je persoonlijke favoriet is. Onthoud die plek. Een andere tip die ik graag meegeef is om liefdevol naar jezelf te kijken. Benoem één aspect dat je wel mooi vindt aan jezelf. We zijn soms heel streng voor onszelf en benoemen vlotter tien dingen die we niet goed vinden aan onszelf. Dat helpt je niet vooruit. Wat je wel helpt, is om dat ene aspect elke dag luidop tegen jezelf te zeggen. Heeft deze oefening na ongeveer twee weken een positief effect op jou? Dan is het tijd om spraakberichten in te spreken. Zeg eens tegen je dictafoon wat je die dag gaat doen. Zo’n spraakbericht hoeft niet lang te zijn, want in deze fase is het belangrijker om te wennen aan je eigen stemtimbre. Daarna kan je proberen om een korte video van jezelf op te nemen. Kijk naar jezelf zonder heel streng te zijn. Wat wil je de volgende keer beter doen? Deel eventueel je video met een business buddy die je vertrouwt. Oefen een tijdje achter de schermen en geef jezelf zeker twee à drie maanden de tijd om te wennen aan de camera. Deze kleine stappen stomen je stilaan klaar voor het echte werk.  

Vraag 3/ Is investeren in een nieuwe, professionele camera een must? 

Veel ondernemers denken dat ze nieuw materiaal nodig hebben. Dat is een veelgemaakte fout. Video is zoveel meer enkel dan je materiaal. Het is een puzzel van onder andere compositie, muziek, verhaal en styling. Materiaal is maar één stukje van die puzzel. Het is belangrijk om eerst je puzzelstukjes bij elkaar te rapen, om dan pas eventueel de overstap te maken naar duurder materiaal. In het programma ‘Like a Pro’ leer ik je de hele puzzel leggen. Een hele actiegericht programma waarna je zelf video’s maakt die passen bij je merk. Zo leer je bijvoorbeeld spelen met compositie. Verdeel je scherm in negen vlakjes om de regel van derden toe te passen. Die regel geeft ons de tip om je belangrijkste elementen op één van die scheidingslijnen te plaatsen. Een andere tip is om bestaande kaders uit je omgeving te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een raam of een deur. Speel eens met de kaders die er al zijn om zo een interessant beeld te maken. Experimenteer met als enige doel een betere versie te maken van het beeld dan het vorige beeld. Denk niet dat je meteen al bij het eerste shot het perfecte beeld zal maken. Zo werkt het niet. (lacht) 
Motion Stories Bossy
© CHEYENNE DE KEYZER
“Denk niet dat je meteen al bij het eerste shot het perfecte beeld zal maken. Zo werkt het niet.” 
– Lynn

Vraag 4/ Hoe breng ik een onderwerp mooi in beeld

Je wil leuke, onverwachte momenten filmen, maar twijfelt of die video wel goed genoeg zal zijn. Herkenbaar? We maken het onszelf soms veel te moeilijk. Met mijn cursus ‘Like a Pro’ wil ik je empoweren wanneer het gaat om video’s maken. Een andere tip die ik vaak deel is om elke situatie als een scene zien. Verdeel een scene in drie shots. Het eerste shot film je heel breed, de tweede iets minder breed en het laatste shot film je van dichtbij. Die drie shots vertellen al drie verschillende verhalen. In een eerste shot toon je bijvoorbeeld de locatie, in een tweede shot deel je een interactie tussen twee personen en in het laatste shot focus je op de emotie van één persoon. Een andere oefening is er eentje met een willekeurig voorwerp uit je huis in. Breng dat voorwerp in beeld. Bekijk hoe je dit beeld mooier kan maken. Is dat door het voorwerp op een andere plek te zetten of door de rommelige achtergrond op te ruimen? Of kan je kleur toevoegen aan dit beeld zodat het nog iets meer aanspreekt? Door enkele snelle aanpassingen, kan je een eenvoudig beeld interessanter maken. 

Vraag 5/ Welke apps of programma’s raad je om video’s te bewerken? 

Ik ben tegenwoordig een grote fan van ‘Captions’. Deze betalende app kan AI-scripts schrijven. Daarnaast kan je de autocue testen zodat je belangrijke teksten vlotter kan aflezen. Achteraf kan je tijdens de bewerking gebruik maken van de feature ‘lock my eyes’ zodat je ogen niet de hele tijd de tekst volgen. Deze functie werkt nog niet helemaal perfect. Ik geloof er wel in dat die snel wordt geperfectioneerd. Ook handig is dat je dankzij ‘Captions’ ondertitels kan toevoegen aan bijvoorbeeld expertenvideo’s. ‘CapCut’ is een zeer leuke app met templates voor Instagram en TikTok. In deze app bewerk je video’s en voeg je ondertitels toe. Verder ben ik weg van de app ‘InShot’. Hiermee maak je heel intuïtief korte edits. Zo pas je gemakkelijk shot per shot het formaat aan van je video of haal je de audio eraf. Het is een toegankelijke applicatie voor als je wat meer wil dan de Reels editor van Instagram zelf. ‘Canva’ heeft sinds kort templates voor video’s. Wil je met een professioneel programma werken? Dan raad ik Adobe Premier aan. Met dit betalend programma kan je zoveel doen, zoals audio’s apart bewerken of meerdere video’s in bulk uploaden. 

Vraag 6/ En welke tools zijn er handig als ik graag video’s maak via mijn smartphone? 

Volgens mij is een goede microfoon essentieel. Het is zoveel professioneler om goed geluid te hebben. Daarnaast is verlichting belangrijk. Een eenvoudige ringlamp kan wonderen doen. Extra tip: plaats niet alleen voor maar ook achter jou een sfeerlampje om een donkere achtergrond te vermijden.
Film in slow motion. Zo heb je minder kans op schokkende beelden.

Wil jij zelf moeiteloos kwalitatieve video’s maken die sterk én strategisch zijn? Schrijf je in voor ‘Like a Pro Mastermind edition’ via deze link. Goed om te weten: je krijgt 500 euro als je op de wachtlijst staat wanneer je intekent voor ‘DIY’ of ‘Mastermind’. 

Beeld: Cheyenne De Keyzer