Wil je in 2024 inzetten op video, maar heb je camera-angst of andere twijfels? Deze ondernemers vertellen je hoe zij video inzetten voor hun business.

Lynn Thissen is videoproducer en founder van Motion Stories

“Ik merk dat veel ondernemers last hebben van camera-angst. Die schrik is soms zodanig groot dat ze niet durven investeren in video voor hun onderneming. Daarom bedacht ik ‘Tone of Voice’. Tijdens dit traject leer je niet alleen op eigen tempo alle tips en tricks tijdens een online cursus, je ervaart ook een opnamedag en krijgt videocontent waarop je verder kan bouwen. Mensen over hun camera-angst heen helpen, is één van mijn expertises. Net daarom leg ik tijdens mijn online cursus uit wat het exact is, zodat je het begrijpt en kan overwinnen. Verder omvat de cursus heel wat technische oefeningen en deel ik contentstrategieën zodat je zeker voldoende geïnspireerd wordt. Mijn tip als je dit jaar meer wil inzetten op video? Oefenen, oefenen en oefenen. Schrijf scenario’s uit voor je videocontent, zorg ervoor dat je niet blijft vasthangen aan schrijftaal en ontdek hoe je het best in beeld komt. Die tips geef ik ook aan elke deelnemer van ‘Tone of Voice’ zodat ze helemaal klaargestoomd zijn voor hun opnamedag. Die dag mag je echt zien als een verwenmoment voor jezelf. Er is zelfs een make-upartiest die je helemaal tot rust brengt. Na de make-up kom je naar de opnamestudio waar ik je opwacht om te filmen. Ik zet alle puntjes op de i en ondersteun je waar nodig. Voor elke editie kiezen we trouwens unieke studio’s uit. Anders dan voorgaande edities is dat er dit jaar meerdere, neutrale locaties zijn waaruit je kan kiezen.” 
“Omdat elke video zo mooi binnen het geheel van je zaak past, kan je er vaak een hele lange periode mee overbruggen.” 
– Lynn

“Het concept van ‘Tone of Voice’ is geëvolueerd dankzij de noden van ondernemers. Je mag het traject zien als pure cocreatie waar je achteraf zelf nog mee aan de slag gaat. Ideaal voor ondernemers die vaak een-op-een werken met hun klanten. De videobranche gaat heel snel. Tegenwoordig zie je vaak korte video’s of snippets verschijnen op sociale media. Ook die trends pik je tijdens de cursus op en maak je eigen door videobewerking. Dit jaar zet ik nog meer in op bewerking omdat er op dat vlak veel beweegt. Op het einde heb je als deelnemer meerdere beelden die volledig on-brand zijn met je bedrijf. Omdat elke video zo mooi binnen het geheel van je zaak past, kan je er vaak een hele lange periode mee overbruggen. De investering verdient zich dus zeker terug. Heb je een team of film je liever op een eigen locatie? Dan is het goed om te weten dat zo’n samenwerking samen gaat met andere noden, wensen en budgetten. In zulke gevallen schrijven we het scenario uit en word je als ondernemer helemaal ontzorgd van a tot z.“

Sarah Peeters is coach in persoonlijke ontwikkeling en yoga en founder van Zensa Yoga

“Ik vond het belangrijk om voor ‘Tone of Voice’ in te tekenen omdat ik videomateriaal wilde die volledig matchte met de look-and-feel van mijn zaak Zensa Yoga. Ik leerde Lynn kennen via sociale media en herkende me meteen in haar verhaal. Dankzij haar tips ben ik volledig mezelf voor de camera. Elke video toont helemaal hoe ik écht ben. Klanten zeggen me vaak dat ze me hebben leren kennen via sociale media en video’s van op mijn website. Ze bevestigen dat ik dezelfde persoon ben in het echt. Dat vind ik fijn om te horen. ‘Tone of Voice’ heeft mijn verwachtingen overtroffen. ” 
Zensa Yoga_Sarah_Bossy
© BY NOUCHKA

“Dankzij Lynn’s tips ben ik volledig mezelf voor de camera. Elke video toont helemaal hoe ik écht ben.”

– Sarah

Nerena Ruinemans is vastgoedmakelaar en founder van The Real Estate Rebel

“Ik zette al volop in op videocontent en had geen camera-angst. Waarom ik dan intekende voor ‘Tone of Voice’? Ik wilde videomateriaal met meer gevoel. Als vastgoedmakelaar heb ik persoonlijk contact met mijn klanten, maar dat strookt niet altijd met de soms droge communicatieboodschappen in mijn sector. Ik wilde dat die empathie ook te voelen was in mijn video’s. Lynn heeft me echt verrast tijdens dit traject. Ze kon zich meteen inleven in mijn verhaal en gaf me veel tips. Bovendien maakten we tijdens de opnamedag extra sfeerbeelden die tegenwoordig nog altijd gebruik voor mijn Instagram Stories en website. Dankzij ‘Tone of Voice’ heb ik mijn bedrijf op een andere manier in de markt kunnen zetten. Meer zelfs, ik krijg regelmatig complimentjes van collega-makelaars die enorm onder de indruk zijn van mijn video’s. (lacht) Ik raad dit traject absoluut aan voor ondernemers die diensten verlenen die mensen niet altijd nodig hebben zoals advocaten, interieurarchitecten of andere makelaars. Door in te zetten op video geef je jouw klanten een andere kijk op je business en maak je het verschil.” 
PureYou Photography_The Real Estate Rebel-254
© PURE YOU PHOTOGRAPHY

“Ik kreeg regelmatig complimentjes van collega-makelaars die enorm onder de indruk waren van mijn video’s.”

– Nerena 

Klaartje Busselot is designer en art director  

“Als creative heb ik een goed beeld over composities en kleur, maar spreken voor de camera is iets anders. Ik tekende in voor ‘Tone of Voice’ omdat ik over mijn camera-angst heen wilde zijn. In het verleden maakte ik al videomateriaal maar dan was ik zo nerveus. Ik voelde me niet op mijn gemak door de crew terwijl ik normaal wel een vlotte babbelaar ben. Eén ding is zeker: bij Lynn ben je aan het juiste adres om hieraan te werken. Lynn creëert op elk moment een rustige setting waardoor ik me meteen goed voelde en geeft waardevolle aanwijzingen. Daarnaast voelde ik me ook goed in mijn vel dankzij de make-upartiest Caroline. Tussendoor kan je ook altijd alles vragen aan Lynn. Ik haalde hier zoveel tips uit! Dankzij de vele oefeningen van Lynn kan je thuis werken aan je skills, script en eventuele camera-angst. Die oefeningen hadden hun effect want ik kon alles opnemen in één take tijdens de opnamedag. Handig! Sinds ‘Tone of Voice’ krijg ik meer opdrachten van mijn ideale klant. De vele oefeningen hebben me gepusht in de goede richting en mindset. Dit traject is zeker iets voor jou, als je net zoals ik, klaar bent voor de volgende stap.”

Klaartje by Anne Callens
© ANNE CALLENS

“Sinds ‘Tone of Voice’ krijg ik meer opdrachten van mijn ideale klant. De vele oefeningen hebben me gepusht in de goede richting en mindset.”

– Klaartje

Extra tips van videoproducer Lynn 

  • Durf gerust met de deur in huis te vallen. Je hebt maar vijf seconden om de aandacht van een kijker te trekken. Ga snel tot de kern wanneer je een video opneemt. Je hebt geen introductie en slot nodig zoals bij een geschreven tekst. Hou hiermee rekening wanneer je scenario’s voor je video’s uitschrijft. 
  • Spreek iets in op je smartphone zoals je boodschappenlijstje. Doe dit zeven dagen lang om aan je eigen stem te wennen. Die klinkt altijd net iets anders op camera. 
  • Maak het jezelf niet te moeilijk en bedenk videocontent op basis van vragen die klanten vaak hebben. Denk bijvoorbeeld aan je websitepagina’s en gebruik die als leidraad voor je video’s. Vertel eens kort wie je bent en wat je werkwijze is.  Zo simpel mag het zijn. (lacht) 
  • Laat jezelf zien. Tijdens ‘Tone of Voice’ zie ik vooral ondernemers die vaak een-op-een werken met hun klanten. Daarbij is het belangrijk dat klanten je leren kennen. Zet je persoonlijkheid in de kijker. Deel wat je voor hen wil betekenen. 
Wil jij dit jaar inzetten op videocontent en meer weten over Tone of Voice? Ontdek hier de vier verschillende locaties en opnamedagen met meer details.