Een nieuw jaar betekent nieuw talent. En die frisse dosis inspiratie vind je overal, ook in de mode-, food- en filmsector. Van welke vrouwen zullen we in 2023 nog meer horen, vraag je je af? Volgens ons zullen deze zes leading ladies je voorjaar meer kleur geven. 

Minimalistische modeontwerper Lena Onkelinx

Eén van de opvallendste ontdekkingen tijdens de recentste persdagen? Het Belgische label Lena Mae van Lena Onkelinx. Lena is niet aan haar proefstuk toe, want ze is al jarenlang CEO van een eigen online multibrandconcept. Haar merk weerspiegelt haar liefde voor design, duurzame kwaliteit én detail. ‘A MODERN LOVE STORY’ houdt vijf tijdloze stuks in, ofwel effortless essentials zoals Lena het zo mooi omschrijft. Met deze eerste collectie wil ze je inspireren om vol zelfvertrouwen te gaan voor de dromen en uitdagingen die op je pad komen. 

Ondernemende foodie Manon van Essen 

Deals met Albert Heijn en met Dr. Oetker scoren dankzij kant-en-klare groentepizza’s? De Nederlandse Manon van Essen bewijst dat het kan. Bijzonder aan deze pizzabodems van Magioni is dat ze minstens 45 procent groenten bevatten. De voedingswaarden zijn daarom veel hoger dan van een traditionele pizza. Met de Magioni-pizza is er een voedzamer alternatief op de markt en dat smaakt duidelijk naar meer. In 2016 overtuigt Manon dankzij haar ondernemende karakter Ahold, het moederbedrijf van onder andere Albert Heijn en Delhaize, om haar pizza’s in de schappen te leggen. Die meeting werpt zijn vruchten af. Haar samenwerking met ‘Appie’ geeft de verkoopcijfers een enorme boost en levert haar een feature in het bekende programma RTL Boulevard op. Hierdoor gaan de groentepizza’s nog vlotter over de toonbank. Een drietal jaar later toont grote speler Dr. Oetker interesse en een paar maanden later is een overname een feit. Ondertussen blijft Manon trouwe supporter aan de zijlijn van het pizzamerk als trotse founder, investeert ze in andere foodmerken en inspireert ze andere ondernemers op events. 

De authentieke Priyanka Mehta

Designer en oprichter van het juwelenmerk NUE Priyanka Mehta staat bekend om haar authentieke visie. Iets wat ook opviel bij het productieteam van Emily in Paris. Sinds kort zie je haar juwelen verschijnen in het langverwachte derde seizoen van de populaire Netflixserie. In december spraken we haar over dat grote keerpunt in haar carrière. De volgende mijlpalen van Priyanka zijn een kwestie van tijd. 

Zwemtalenten en Netflixkoninginnen Yusra en Sara Mardini

Het verhaal van de Syrische zussen Yusra en Sara Mardini leest als een spannend boek. Toch leunt het overgrote deel van de Netflixfilm ‘The Swimmers’ gevaarlijk dicht bij hun échte leven. Yusra en Sara en zijn beide zwemmers en leven een normaal leven in Syrië tot de oorlog uitbreekt. Daarom besluiten de zussen om te vluchten naar Europa. De oversteek naar Griekenland omvat veel uitdagingen. En dat is zelfs een understatement. In het midden van de nacht begeeft de motor van hun boot het, waardoor de zussen andere vluchtelingen al zwemmend richting Lesbos brengen. De vele tegenslagen leiden Yusra niet af van haar grote droom: op het podium staan van de Olympische Spelen in Rio. Of dat doel realiteit wordt, vraag je je af? Sla haar Wikipediapagina over en gun jezelf een avond met deze film die al je tijd en aandacht verdient. 

Filmgenie Laura Wandel 

Een jaar geleden viel ‘Un monde’ maar liefst zeven (!) keer in de prijzen tijdens de uitreiking van Les Magritte du Cinéma. Bovendien was het regiedebuut van de Belgische Laura Wandel eveneens de Belgische inzending voor de Oscars en kreeg het minutenlang applaus in Cannes. De film gaat over de zevenjarige Nora die op de speelplaats ziet dat haar oudere broer Abel wordt gepest. Haar vader wil dat Nora erover spreekt, terwijl haar broer wil dat ze zwijgt. Wat volgt zijn scènes met hartverscheurende keuzes, want zo onschuldig is het leven op de speelplaats niet. ‘Un monde’ kent alvast een bloeiende start. We twijfelen er niet aan dat dit ook het geval zal zijn voor het volgende werk van Laura. 

Welke leading lady moeten we volgens jou in de gaten houden? Laat het ons weten via Instagram of mail naar jennifer@wearebossy.be 

Omslagbeeld: Lena Mae